ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ

Φωτιά Κάλαμος: Στοιχεία – σοκ του Αστεροσκοπείου διαψεύδουν τον Τσίπρα

Φωτιά Κάλαμος: Στοιχεία – σοκ του Αστεροσκοπείου διαψεύδουν τον Τσίπρα

Διπλάσια είναι τελικά η έκταση που κάηκε στην Ανατολική Αττική από τη φωτιά στον Κάλαμο, σύμφωνα με τα στοιχεία χάρτη που παρουσιάζει το Αστεροσκοπείο Αθηνών, «αδειάζοντας» επί της ουσίας τον Αλέξη Τσίπρα που μίλησε για 15.000 στρέμματα καμένα.

ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΚΑΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Στο χάρτη που αναρτήθηκε στη σελίδα του facebook του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και βασίζεται σε δορυφορική καταγραφή των καμένων εκτάσεων, αναφέρεται ότι κάηκαν συνολικά 3.912 εκτάρια, δηλαδή 39.120 στρέμματα.

Έτσι διαψεύδεται ο πρωθυπουργός που προσπαθώντας να ωραιοποιήσει την κατάσταση μίλησε χθες (16/8) για περιορισμένη καταστροφή και για 15.000 στρέμματα που κάηκαν.

«Η ταχεία χαρτογράφηση της καμένης έκτασης στην περιοχή του Καλάμου προήλθε από την επεξεργασία δορυφορικών δεδομένων VIIRS, με ημερομηνία λήψης 16.8/2017. Η χωρική ανάλυση των δεδομένων είναι 375 μέτρα» αναφέρει ο χάρτης.

«Στις 13 Αυγούστου 2017 και ώρα 16:50 τοπική, το σύστημα FireHub του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανίχνευσε για πρώτη φορά την πυρκαγιά στον Κάλαμο Αττικής. Η πυρκαγιά έλαβε γρήγορα διαστάσεις λόγω της μεταβλητότητας του ανέμου, του είδους της βλάστησης και της ποσότητας της καύσιμης ύλης, και του ανάγλυφου της περιοχής. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο στις 15 Αυγούστου αργά το απόγευμα» γράφει επίσης.

«Συνολικά, κάηκαν 3.900 εκτάρια δασικής και αγροτικής γης» προστίθεται.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε μετά από 4 ημέρες που έκαιγε η φωτιά και έκανε λόγο για περιορισμένη καταστροφή, συγκρίνοντάς την με την με φωτιά του 2009 που είχε κάψει το Σέσι.

Σχετικές ειδήσεις