ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ

Γιούνκερ: «Κροκοδείλια» δάκρυα για μια Ευρώπη που πελαγοδρομεί

Γιούνκερ: «Κροκοδείλια» δάκρυα για μια Ευρώπη που πελαγοδρομεί

Τα γνωστά λόγια που θυμίζουν την παροιμία «παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του» θυμήθηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, σε μια προσπάθεια να πείσει τους πάντες ότι η Ενωμένη Ευρώπη χρειάζεται πλέον «περισσότερη δημοκρατία».

Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Les Echos», ο κ. Γιούνκερ έγραψε χαρακτηριστικά:

«Οι αποφασιστικές προσπάθειες επέτρεψαν στην οικονομία της ΕΕ να ξαναρχίσει την ανάπτυξη.

Η ανεργία, μολονότι εξακολουθεί ακόμη να βρίσκεται σε απαράδεκτο επίπεδο σε ορισμένες χώρες, βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2008. Η εμπιστοσύνη στο ευρώ δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη: τα δημοσιονομικά πάνε καλά, οι επενδύσεις ανακάμπτουν και το χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει σε μεγάλο βαθμό σταθεροποιηθεί. Οι τράπεζες έχουν σχεδόν διπλασιάσει τα ποσοστά τους σε ίδια κεφάλαια και τα μη παραγωγικά δάνεια βρίσκονται σε διαρκή μείωση.

Όπως λέει η παροιμία, η καλύτερη ώρα για να επισκευάσεις την σκεπή σου είναι όταν κάνει καλό καιρό. Σε αυτό το πνεύμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε έναν οδικό χάρτη για μια πιο ενωμένη, πιο αποτελεσματική και πιο δημοκρατική οικονομική και νομισματική ένωση».

Αλήθεια, δεν μας εξήγησε ο κατά τ’ άλλα λαλίστατος πρόεδρος της Επιτροπής, πώς θα καταφέρει η Ευρώπη να αποκτήσει περισσότερη δημοκρατία, όταν υπερισχύουν το δίκιο του Βερολίνου, τα άτυπα οικονομικά διευθυντήρια και οι ακόρεστες ορέξεις των τεχνοκρατών;

Πώς θα γίνει πραγματικότητα μια πραγματική Ένωση, όταν η αρχή της Αλληλεγγύης μεταφράζεται κατά το δοκούν, με την Ελλάδα να επωμίζεται το βάρος των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, μετατρεπόμενη σε αποθήκη ψυχών, τη στιγμή που οι χώρες του Βίζενγκραντ σφυρίζουν αδιάφορα;

Όμορφα λόγια, ωραίες ευχές, αλλά όλα κενά νοήματος.

Κι επειδή ο κ. Γιούνκερ πλασάρει εαυτόν ως φιλέλληνα, θα του θυμίσουμε πως ο ελληνικός λαός δεν έχει διόλου κοντή μνήμη. Ιδίως όταν στου νου του επαναφέρει το καλαντάρι στο έτος 2015, όταν η Ελλάδα έμπαινε - και με τις δικές του πύρινες δηλώσεις - σε εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές περιπέτειες, με τα capital controls.

Διαβάστε εδώ περισσότερες ειδήσεις για τον Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ

Σχετικές ειδήσεις