ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Conference League, Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός 2-3 πέν. (1-0): Ο Τζολάκης τον έστειλε στα ημιτελικά

Conference League, Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός 2-3 πέν. (1-0): Ο Τζολάκης τον έστειλε στα ημιτελικά
Eurokinissi

Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός: Ιστορική πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League πήραν οι «ερυθρόλευκοι» καθώς επικράτησαν 3-2 στα πέναλτι, μια και η κανονική διάρκεια και η παράταση ολοκληρώθηκε 1-0 για τους Τούρκους.

Το «παρών» στα ημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης θα δώσει για πρώτη φορά στην ιστορία του ο Ολυμπιακός, έπειτα από την ιστορική πρόκριση που πήρε στη ρεβάνς της Κωνσταντινούπολης. Οι «ερυθρόλευκοι» του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ αποδείχθηκαν πιο… ψύχραιμοι στη διαδικασία των πέναλτι, έχοντας ως απόλυτο πρωταγωνιστή τον Κωνσταντή Τζολάκη, που απέκρουσε τρεις εκτελέσεις των Τούρκων.

Έτσι, το «συγκρότημα» του Πειραιά θα αντιμετωπίσει στην επόμενη φάση την Άστον Βίλα, η οποία προκρίθηκε νωρίτερα το βράδυ της Πέμπτης (18/04) κι αυτή στη διαδικασία των πέναλτι, απέναντι στην Λιλ. Το πρώτο ματς θα διεξαχθεί στο Μπέρμιγχαμ την Μεγάλη Πέμπτη (02/05) και ακολούθως η ρεβάνς θα γίνει μία εβδομάδα αργότερα, την Πέμπτη του Πάσχα (09/05) στο «Γ. Καραϊσκάκης», με… φόντο τον τελικό στην «OPAP Arena» στις 29 Μαΐου.

Η εξέλιξη του αγώνα

Το παιχνίδι δεν ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο για τον Ολυμπιακό, καθώς στην πρώτη επικίνδυνη επίσκεψη των Τούρκων στα καρέ του Κωνσταντή Τζολάκη, στο 12ο λεπτό, ο Καχβετσί άνοιξε το σκορ, με όμορφο σουτ μέσα από την περιοχή.

Οι Τούρκοι μετά το γρήγορο τέρμα που πέτυχαν ανέβασαν τον ρυθμό και προσπάθησαν να δημιουργήσουν επικίνδυνες καταστάσεις στα καρέ των «ερυθρόλευκων». Από την άλλη, ο Ολυμπιακός αδυνατούσε να κυκλοφορήσει σωστά τη μπάλα, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε συνεχή φάση άμυνας.

Ωστόσο, οι Πειραιώτες έδειξαν μεγάλη συγκέντρωση και απειλήθηκαν με το μακρινό σουτ του Καχβετσί στο 34’ αλλά ο Έλληνας πορτιέρο του συλλόγου του Μεγάλου Λιμανιού αντέδρασε σωστά και έδιωξε με τις γροθιές.

Με την έναρξη του δεύτερου μέρους, ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ αποφάσισε να περάσει στον αγωνιστικό χώρο τον Βιθέντε Ιμπόρα, αντί του Στέφαν Γιόβετιτς. Η συγκεκριμένη κίνηση απέδωσε για τους Πειραιώτες, μια και απορρόφησαν τις περισσότερες επιθέσεις των «καναρινιών».

Παράλληλα, η είσοδος του Γιώργου Μασούρα αντί του Ντάνιελ Ποντένσε, έδωσε περισσότερη ενέργεια στην μεσοεπιθετική γραμμή του Ολυμπιακού. Μάλιστα, ο Έλληνας διεθνής εξτρέμ έχασε μεγάλη ευκαιρία να σκοράρει στο 80ο λεπτό, όταν έφυγε στην κόντρα, αλλά ο Λιβάκοβιτς έπεσε σωστά και έδιωξε με τα πόδια.

Δύο λεπτά αργότερα, οι Τούρκοι βρήκαν δεύτερο γκολ με τον Μπατσουαγί, ωστόσο ακυρώθηκε σωστά για οφσάιντ του Βέλγου επιθετικού, ενώ στο 85’ ο Σιμάνσκι έκανε το γύρισμα από τη σέντρα του Τάντιτς, αλλά η μπάλα πέρασε άουτ, με τις δύο ομάδες να οδηγούνται στην παράταση.

Δοκάρι ο Ιμπόρα

Ο Ολυμπιακός έδειξε πιο «ζωντανός» στο έξτρα πεντάλεπτο και μάλιστα έχασε μεγάλη ευκαιρία να φέρει το ματς στα ίσια και να πάρει προβάδισμα πρόκρισης, όταν στο 103’ ο Ιμπόρα πήρε την κεφαλιά, από το φάουλ του Κώστα Φορτούνη, αλλά και πάλι ο Λιβάκοβιτς έβαλε σωτήρια το πόδι του και έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι.

Λίγο πριν την ολοκλήρωση της παράτασης, η Φενέρμπαχτσε έφτασε κοντά στο γκολ, όταν στο 114’ ο Τάντιτς έκανε το σουτ, αλλά η μπάλα πέρασε άουτ, δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Κωνσταντή Τζολάκη. Πάντως, στις καθυστερήσεις, ο Ανδρέας Ντόι αντίκρισε τη δεύτερη κίτρινη, κόκκινη κάρτα, για μαρκάρισμα στη μεσαία γραμμή. Έτσι, το ματς πήγε στην παράταση, εκεί που ο Έλληνας τερματοφύλακας των «ερυθρόλευκων» ύψωσε… τοίχο, μια και απέκρουσε τρεις εκτελέσεις των Τούρκων και συγκεκριμένα των Τάντιτς, Ουντέρ και Μπονούτσι.

Η σειρά των πέναλτι:

Ελ Κααμπί (Ολυμπιακός): Γκολ 0-1
Τάντιτς (Φενέρμπαχτσε): Απόκρουση Τζολάκη
Ελ Αραμπί (Ολυμπιακός): Απόκρουση Λιβάκοβιτς
Μπατσουαγί (Φενέρμπαχτσε): Γκολ 1-1
Όρτα (Ολυμπιακός): Γκολ 1-2
Ουντέρ (Φενέρμπαχτσε): Απόκρουση Τζολάκη
Μασούρας (Ολυμπιακός): Γκολ 1-3
Ντζικού (Φενέρμπαχτσε): Γκολ 2-3
Ροντινέι (Ολυμπιακός): Απόκρουση Λιβάκοβιτς
Μπονούτσι (Φενέρμπαχτσε): Απόκρουση Τζολάκη