ΣΠΟΡ

Θρήνος στη Formula 1: Πέθανε ο Τεντ Τόλμαν - Ο άνθρωπος που «ανακάλυψε» τον Άιρτον Σένα

Θρήνος στη Formula 1: Πέθανε ο Τεντ Τόλμαν - Ο άνθρωπος που «ανακάλυψε» τον Άιρτον Σένα

Ο Τεντ Τόλμαν, ιδρυτής και επικεφαλής της ομώνυμης ομάδας της Formula 1, αλλά κι αυτός που ανέδειξε τον θρυλικό Σένα, άφησε την τελευταία πνοή του σε ηλικία 86 ετών.

Ως ιδρυτής και αρχηγός της ομώνυμης ομάδας Toleman, ο Φρεντ Τόλεμαν είχε καθοριστικό ρόλο στην καριέρα κάποιων από τους θρύλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Ξεκίνησε από τα kart και τις junior κατηγορίες και στις αρχές τις δεκαετίας του '80 έκανε το άλμα στη Φόρμουλα 1.

Ο Τόλμαν φημιζόταν για το διορατικό του μάτι και την ικανότητά του να αναγνωρίζει ταλέντα. Το 1984, έδωσε την ευκαιρία στον Άιρτον Σένα να κάνει το ντεμπούτο του και φυσικά να αφήσει το στίγμα του τα επόμενα χρόνια.

Ο Βραζιλιάνος «ρούκι» και η Toleman «συστήθηκαν» στον κόσμο με τη δεύτερη θέση που κατέκτησε ο Σένα υπό βροχή στο γκραν πρι του Μονακό για το 1984, το οποίο ήταν το καλύτερο αποτέλεσμα της ομάδας στην ιστορία της στη Formula 1.

Η Toleman κατέγραψε εκείνη τη χρονιά άλλες δύο παρουσίες στο βάθρο με τον Σένα σε Μεγάλη Βρετανία και Πορτογαλία, ενώ πανηγύρισε τη μοναδική "pole position" της, όταν ο Τέο Φάμπι «νίκησε» τις καιρικές συνθήκες στο γερμανικό γκραν πρι του 1985. Ύστερα από πέντε σεζόν στη Φόρμουλα Ένα, κατά την οποία συγκέντρωσε 26 βαθμούς, η Toleman πουλήθηκε στην Benetton και πήρε το όνομα του ιταλικού οίκου μόδας ενόψει της σεζόν του 1986, ενώ ο Τόουλμαν αποσύρθηκε από το μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Η λίστα των οδηγών που «έτρεξαν» στη Formula 1 με την Toleman περιλαμβάνει επίσης τους Μπράιαν Χέντον, Ντέρεκ Γουόργουικ, Μπρούνο Τζιακομέλι, Τζόνι Τσεκότο, Στέφαν Γιόχανσον, Πιερλουίτζι Μαρτίνι και Πιερκάρλο Γκιντζάνι.

Στο μεταξύ, οι Ρόρι Μπιρν και Πατ Σίμοντς -μηχανικοί που θα απολάμβαναν θρυλικές καριέρες στο άθλημα– ξεκίνησαν το «ταξίδι» τους με τη συγκεκριμένη ομάδα.

Σχετικές ειδήσεις