ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Τα ενοικιαστήρια φέρνουν «πόλεμο»

Τα ενοικιαστήρια φέρνουν «πόλεμο»
Σε πόλεμο «ανακοινώσεων» βρίσκονται τις τελευταίες ώρες η διοίκηση του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά, με την Ομοσπονδία Άρσης Βαρών...

Σε πόλεμο «ανακοινώσεων» βρίσκονται τις τελευταίες ώρες η διοίκηση του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά, με την Ομοσπονδία Άρσης Βαρών. Αφορμή για αυτό, στάθηκε η απόφαση της ΕΑΚΝ να χρεώνει τα δωμάτια των αθλητών, αλλά και τα προπονητήρια των εγκαταστάσεών της, απόφαση που βρίσκει αντίθετη την ομοσπονδία.

Η απόφαση της διοίκησης των εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά, έφερε την αντίδραση της ομοσπονδίας της Άρσης βαρών, η οποία με ανακοίνωσή της τονίζει πως στον προϋπολογισμό της δεν υπήρχαν τα έξοδα διαμονής των αθλητών, αλλά και ενοικίασης του γυμναστηρίου προπονήσεων.

Η ανακοίνωση, αναφέρει: «Με έκπληξη δεχθήκαμε επιστολή της διοίκησης του Αγ. Κοσμά με την οποία θα ξεκινήσουν χρεώσεις των δωματίων διαμονής των εθνικών μας ομάδων, καθώς και της αίθουσας προπόνησης.

Σύμφωνα με την διοίκηση του Αγ. Κοσμά, στο μέσον της αγωνιστικής περιόδου θα κληθούμε να καταβάλλουμε εξαιρετικά υψηλά κονδύλια για τα οποία δεν έχουμε επιχορηγηθεί, δεν έχουμε στοιχειωδώς ενημερωθεί και κατά συνέπεια δεν υπάρχουν στον προϋπολογισμό μας, ο οποίος ήδη καλύπτει τις ελάχιστες δυνατότητες λειτουργίας.

Αυτό σημαίνει ότι, ένα χρόνο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες η διοίκηση του Αγ. Κοσμά αποφασίζει για το μέλλον του ελληνικού αθλητισμού και μας ζητά να διακόψουμε την αγωνιστική προετοιμασία των εθνικών μας ομάδων.

Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη λογική της δημιουργίας ενός αποσπασματικού σχεδιασμού ο οποίος καταργεί το σχεδιασμό του συνόλου των αθλητικών ομοσπονδιών, είναι σαφώς στην αντιδεοντολογική αλλά και αντιπαραγωγική κατεύθυνση για τον ελληνικό αθλητισμό.

Καλούμε τον Υφυπουργό Πολιτισμού κ. Νικητιάδη Γεώργιο και τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού κ. Μπιτσαξή Παναγιώτη να παρέμβουν άμεσα για την τήρηση του προϋπολογισμού και του αγωνιστικού σχεδιασμού, για τον οποίο έχουμε συμφωνήσει και έχουν εγκρίνει στο ξεκίνημα της αγωνιστικής περιόδου».

Η απάντηση ωστόσο από τον πρόεδρο του ΕΑΚΝ, Αγίου Κοσμά, ήρθε άμεσα, με δηλώσεις του μέσω του Αθηναϊκού Πρακοτρείου.

Ο κος Απόστολος Ρήγας, τόνισε: «Δεν βάζουμε το μαχαίρι στο λαιμό σε κανέναν, αλλά πρέπει να μπορεί να λειτουργεί και ο Αγιος Κοσμάς. Με την λογική του δωρεάν δεν είναι βιώσιμη η κατάσταση. Η απόφασή μας για ένα μικρό ποσό χρέωσης παραμονής αθλητών έχει ληφθεί από τον Ιανουάριο.

Οι ξενώνες ανήκουν στον Αγιο Κοσμά και δεν αποτελούν σπίτι κανενός... Μέχρι τώρα δεν πλήρωναν ούτε ευρώ οι αθλητές που διέμεναν στους ξενώνες, ενώ ήταν αδιαφανής ο τρόπος λειτουργίας.

Υπήρχαν περιπτώσεις με αθλητές που κρατούσαν ... χρόνια ένα δωμάτιο χωρίς να μένουν συνεχώς σε αυτό ή το παραχωρούσαν σε φίλους τους! Οι ξενώνες αποτελούν, μεταξύ άλλων, πόρους που πρέπει να αξιοποιούνται για τον ΕΑΚΝ του Αγίου Κοσμά, αλλά και για τον ελληνικό αθλητισμό γενικότερα».

Σε ερώτηση για το πόσο χρεώνεται ένα δωμάτιο ανά αθλητή, ο κος Ρήγας είπε: «Ενδεικτικά είναι ένα ποσό γύρω στα 25 - 30 ευρώ για προσωρινή διαμονή και γύρω στα 15 ευρώ εάν είναι μακροχρόνια.
Δεν γίνεται να είναι όλα δωρεάν. Η άρση βαρών μαζί με την χρήση προπονητηρίων κόστιζε στον Αγιο Κοσμά γύρω στα 100.000 ευρώ τον χρόνο και δεν είχε πληρώσει ούτε ευρώ.
Θα μπορούσε κάλλιστα, για να υπάρχει η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση, να χρησιμοποιεί ταυτόχρονα ένα προπονητήριο, μαζί με μια άλλη Ομοσπονδία. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει η κατάλληλη εκμετάλλευση όλων των χώρων».

Αναφορικά με το αν ο Άγιος Κοσμάς μπορεί να στηρίξει τον υψηλό αθλητισμό: «Αρχικά, για να έχουμε υψηλό αθλητισμό χρειάζεται: 1) Διαμονή, 2) Προπόνηση, 3) Αθλητική διατροφή και 4) Επιστημονική στήριξη. Αυτός ο υψηλός αθλητισμός δεν μπορεί να γίνει δωρεάν, γιατί η επιχορήγηση έχει μειωθεί κατά 30%, ενώ σε σχέση με πέρσι η επιχορήγηση για τα λειτουργικά έξοδα έχει μειωθεί κατά 60%.
Ο Αγιος Κοσμάς πρέπει να έχει όλους τους χώρους του σε σωστή λειτουργία, αλλά πρέπει να συμβάλλουν και οι Ομοσπονδίες μέχρι ενός βαθμού. Πρέπει και οι χρήστες να βρούνε τρόπους για μεγιστοποιηθεί η χρήση και η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων».

Τέλος, ο κος Ρήγας ρωτήθηκε αν οι ξενώνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κάθε αθλητή:
«Οχι, φυσικά. Οι αθλητές που έχουν βρεθεί ντοπαρισμένοι δεν μπορούν να μείνουν μέσα. Και πρέπει να καταλάβουν κάποιοι, όσο μεγάλοι αθλητές κι αν υπήρξαν, ότι πρέπει κάποια στιγμή να παραχωρούν το δωμάτιό τους σε ένα νέο παιδί».