ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Η «ανωτέρα» βία και οι ρήτρες της κεντρικής διαχείρισης

Η «ανωτέρα» βία και οι ρήτρες της κεντρικής διαχείρισης
Το Onsports αποκαλύπτει δύο σημαντικότατα αποσπάσματα της σύμβασης που έχει υπογράψει η Super League και η Forthnet...

Το Onsports αποκαλύπτει δύο σημαντικότατα αποσπάσματα της σύμβασης που έχει υπογράψει η Super League και η Forthnet, για τους λόγους ανωτέρας βίας που προκαλούν αναβολή μιας αγωνιστικής ή μεμονωμένων αγώνων, αλλά και τις ρήτρες που προβλέπεται να καταβάλλει η Λίγκα σε αυτή την περίπτωση.

Και είναι σαφές από όσα καταγράφονται σε αυτά τα δύο άρθρα της σύμβασης ότι όσοι έβαλαν την υπογραφή τους πριν από λίγο καιρό στη σύμβαση και όσοι τη διαπραγματεύτηκαν, δεν φρόντισαν να διασφαλίσουν ότι για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, λόγω έκτακτης επικαιρότητας και ουσίας με την υπόθεση των στημένων, θα μπορούσε να προκύψει θέμα αναβολής, άρα και μικρότερης ρήτρας από την πλευρά της Forthnet.

Σήμερα, η ρήτρα έχει καθοριστεί στις 500.000 ευρώ για κάθε παιχνίδι που δεν θα διεξαχθεί, από όσα έχει βάλει στο πρόγραμμά του το συνδρομητικό κανάλι.
Και εδώ τίθεται σημαντικό θέμα σε ότι έχει να κάνει με το κατά πόσο οι πρόεδροι των 16 ομάδων που έβαλαν την υπογραφή τους στη νέα σύμβαση στις αρχές Αυγούστου, δεν φρόντισαν να καταστήσουν σαφές ότι για φέτος έπρεπε να γίνει μια εξαίρεση.
Αναβολή σε... πόλεμο, θεομηνίες, τρομοκρατικά χτυπήματα κ.α.!
Ακολουθεί αναλυτικά το απόσπασμα όσων καταγράφονται στη σύμβαση κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της Λίγκας, ως προς τους λόγους ανωτέρας βίας που μπορούν να προκαλέσουν αναβολή, δίχως να προκύψει θέμα καταβολής της ρήτρας των 500.000 ευρώ ανά παιχνίδι.

"«Ανωτέρα Βία»: Κάθε γεγονός το οποίο δεν μπορεί να προβλεφθεί ή αποφευχθεί οποιαδήποτε προσπάθεια και εάν καταβληθεί από τη συμβαλλόμενη στην οποία αφορά. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρονται ως γεγονότα ανώτερης βίας οι θεομηνίες, ο πόλεμος και συναφείς καταστάσεις, τρομοκρατικές ενέργειες και συναφείς καταστάσεις, πράξεις της Πολιτείας που δεν εκδίδονται κατόπιν αιτήματος ή προτροπής της Super League ή της ΕΠΟ, τα οποία αποσκοπούν στην καταστρατήγηση ή καθ’ οιονδήποτε τρόπο παραβίαση της παρούσας, γενικές πανελλαδικές απεργίες κ.α. Ρητά συμφωνείται ότι, δεν αποτελούν γεγονότα ανώτερης βίας για την εφαρμογή της παρούσας, οι πράξεις της ΕΠΟ (εκτός αν έχει αντιταχθεί σε αυτές η Super League) ή της Super League, οι οποίες δεν συνιστούν αναγκαστική εφαρμογή αναγκαστικών κανονισμών της FIFA και της UEFA ή των αναγκαστικών διατάξεων της Ελληνικής Νομοθεσίας. Αντίθετα, θεωρείται σε κάθε περίπτωση περιστατικό Ανωτέρας Βίας η μη διαθεσιμότητα Σταδίου για λόγο που δεν οφείλεται στην ΠΑΕ ή σε πρόσωπο που έχει στην κυριότητα / διαχείρισή του το Στάδιο".

Οι αγωνιστικές του Αυγούστου και οι ρήτρες

Στο άρθρο που καταγράφει την παράβαση της Super League για τη διεξαγωγή μιας ή δύο αγωνιστικών μέσα στον Αύγουστο, αναφέρονται επί λέξη τα εξής:

"Σε περίπτωση, επίσης, παράβασης από τη Super League των προβλέψεων της εδώ αναφερόμενης ρύθμισης για τον ορισμό μίας ή δύο αγωνιστικών του πρωταθλήματος της κάθε αγωνιστικής περιόδου ισχύος της παρούσας στη διάρκεια του Αυγούστου και τουλάχιστον τριών αγωνιστικών κανονικής περιόδου στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, ήτοι στην περίπτωση του ορισμού των Αγωνιστικών Κανονικής Περιόδου του μηνός Αυγούστου, ενώ τα δύο συμβαλλόμενα μέρη είχαν συμφωνήσει ή η Super League είχε αποφασίσει μονομερώς ότι εντός του Αυγούστου θα οριστούν μία ή δύο αγωνιστικές, στη συνέχεια αυτό που είχε από κοινού συμφωνηθεί ή μονομερώς αποφασιστεί από τη Super League δεν τηρείται σχετικά], η FORTHNET για κάθε αγώνα της κάθε αγωνιστικής που θα έπρεπε να έχει οριστεί προς διεξαγωγή, κατά τα ανωτέρω, αλλά δεν ορίστηκε, θα δικαιούται να επιβάλλει στη Super League ποινική ρήτρα, η οποία συμφωνείται από τούδε ως δίκαιη και εύλογη, ύψους πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ (500.000€) για κάθε απολεσθέντα Αγώνα κάθε αγωνιστικής κανονικής περιόδου (εξ αυτών που έχει δικαίωμα αναμετάδοσης η FORTHNET, κατά την παρούσα), που θα έπρεπε να έχει διεξαχθεί τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο. Η ποινική αυτή ρήτρα είτε θα καταβάλλεται από τη Super League εντός είκοσι (20) ημερών από τότε που θα της ζητηθεί από τη FORTHNET είτε θα παρακρατείται από τις αμέσως επόμενες καταβολές της Αμοιβής προς τη Super League".

Διαβάστε περισσότερα στο Onsports.gr