ΦΑΡΜΑΚΟ

Το ΕΚΠΑ τίμησε την ελληνική φαρμακοβιομηχανία - Βράβευση της ΒΙΑΝΕΞ

ΕΚΠΑ
Η ΒΙΑΝΕΞ τιμήθηκε στην εκδήλωση του ΕΚΠΑ για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία
NEWSBOMB.GR/ ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΡΤΣΑΛΗΣ

Εκδήλωση προς τιμήν της φαρμακευτικής βιομηχανίας στην Ελλάδα για τη μακροχρόνια παρουσία της στη χώρα και τη συνεργασία της με το Τμήμα Φαρμακευτικής, διοργάνωσε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), την Τρίτη (24/01/2023).  

Κοινή πορεία έχει χαράξει η ανάπτυξη της φαρμακευτικής εκπαίδευσης και της φαρμακευτικής βιομηχανίας στην Ελλάδα. Σε μια εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης (24/01/2023) στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Τμήμα Φαρμακευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ τίμησε τις φαρμακευτικές εταιρείες που έχουν δραστηριοποιηθεί επί πεντηκονταετίας στην ανάπτυξη φαρμακευτικών προϊόντων στην Ελλάδα. Ιστορική αναδρομή στη φαρμακευτική εκπαίδευση, την ανάπτυξη των φαρμακευτικών υπηρεσιών και τη δημιουργία των πρώτων βιομηχανιών από τη συγκρότηση του νέου ελληνικού κράτους, παρουσίασε ο πρόεδρος του Τμήματος Φαρμακευτικής, καθηγητής Χρήστος Ρέππας. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, απονεμήθηκαν επίσης τιμητικές πλακέτες στους καθηγητές που έχουν διατελέσει πρόεδροι του Φαρμακευτικού Τμήματος.

«Με ιδιαίτερη χαρά και εξαιρετική τιμή χαιρετίζω την επετειακή εκδήλωση προς τιμήν της Φαρμακευτικής Βιομηχανίας στην Ελλάδα για τη μακροχρόνια παρουσία της στη χώρα και τη συνεργασία της με το Τμήμα Φαρμακευτικής. Οι βιομηχανίες που παρασκευάζουν φαρμακευτικά σκευάσματα και προϊόντα στην Ελλάδα και το Τμήμα Φαρμακευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) έχουν σχεδόν ολοκληρώσει δυο αιώνες κοινής πορείας διανύοντας δύσκολες εποχές αλλά και περιόδους με σημαντικές επιτυχίες. Η συνέχιση αυτής της αλληλεπίδρασης είναι απαραίτητη για τη ενίσχυση της δυναμικής της εγχώριας φαρμακευτικής βιομηχανίας, για την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης φαρμακευτικής εκπαίδευσης από το ΕΚΠΑ, και, εν τέλει, για το καλό της πατρίδας» ανέφερε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Μελέτιος - Αθανάσιος Κ. Δημόπουλος, στην προσφώνησή του.

Αναφερόμενος στις επενδύσεις των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών σε βασική και μεταφραστική έρευνα και στην ανάπτυξη φαρμάκων προστιθέμενης αξίας, ο κ. Δημόπουλος σημείωσε ότι έχουν οδηγήσει στην κατοχύρωση περισσοτέρων από 100 διεθνών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας σε πεδία που αφορούν την ανάπτυξη νέων φαρμακοτεχνικών μορφών, στους συνδυασμών φαρμάκων, σε τροποποιημένα συστήματα χορήγησης και στη διερεύνηση νέων ενδείξεων σε υφιστάμενες δραστικές. «Σε αυτό το πλαίσιο η συνεργασία και η αλληλεπίδραση της Φαρμακευτικής Βιομηχανίας με το Τμήμα Φαρμακευτικής και γενικότερα με το Πανεπιστήμιο μπορεί να αποφέρει πολλαπλά και προφανή οφέλη. Για να συμβεί όμως αυτό και το Πανεπιστήμιο θα πρέπει να αποτελεί έναν δημιουργικό χώρο ανάπτυξης και προώθησης καινοτόμων ιδεών, εφαρμόζοντας διαδικασίες εντοπισμού ερευνητικών αποτελεσμάτων, τα οποία σε εύλογο χρόνο και με την καθοδήγηση του Πανεπιστημίου θα οδηγούν και σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες με εμπορική προοπτική και προστιθέμενη αξία. Αυτός είναι και ο λόγος που ως Πρυτανική Αρχή δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση δομών και υποδομών του Τμήματος Φαρμακευτικής, αλλά και γενικότερα των ερευνητικών υποδομών, ενισχύοντας με έργα και εξοπλισμό τις συνέργειες και τις συμπράξεις, όπως αυτές του Τμήματος Φαρμακευτικής με τη Φαρμακευτική Βιομηχανία» πρόσθεσε.

Τιμητική πλακέτα στη ΒΙΑΝΕΞ

Την τιμητική πλακέτα για τον Όμιλο ΒΙΑΝΕΞ, παρέλαβε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Δημήτρης Γιαννακόπουλος. «Το Τμήμα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ και η παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα ακολουθούν κοινή πορεία για περισσότερο από έναν αιώνα. Η φαρμακευτική επιστήμη αναπόφευκτα συναντά την οργανωμένη βιομηχανική παραγωγή και τις δυνατότητες που προσφέρει, ώστε το αποτέλεσμα της επιστημονικής έρευνας, δηλαδή το φάρμακο, να φτάνει στους πολίτες και να σώζει ζωές. Ο ρόλος της Φαρμακευτικής δεν περιορίζεται φυσικά στο κομμάτι της έρευνας. Ο φαρμακοποιός είναι ο επιστήμονας υγείας που εμπιστεύεται ο πολίτης, που συμβουλεύει και καθοδηγεί τον ασθενή και το φαρμακείο είναι σημείο Πρωτοβάθμιας Υγείας σε κάθε γειτονιά. Όσον αφορά τη φαρμακοβιομηχανία και τη συμπόρευση με τους επιστήμονες της Φαρμακευτικής, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η δημιουργικότητα των οραματιστών της προηγούμενης γενιάς, η εξωστρέφεια που είχαν από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές εταιρείες, καθώς και η υψηλή κατάρτιση του προσωπικού, που προέρχεται στην πλειονότητά του από το ελληνικό πανεπιστήμιο, έδωσαν το στίγμα της σύγχρονης εικόνας του κλάδου. Η ΒΙΑΝΕΞ, ήδη από την ίδρυσή της, ήταν πάντα δίπλα στους νέους επιστήμονες. Ο πατέρας μου, Παύλος Γιαννακόπουλος, πάντα νοιαζόταν για τη νέα γενιά. Ενδιαφερόταν για τα παιδιά που έρχονταν για πρακτική στη ΒΙΑΝΕΞ. Και έτσι συνεχίζουμε. Οι πόρτες της ΒΙΑΝΕΞ είναι πάντα ανοιχτές. Δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας, γιατί θέλουμε τα λαμπρά ελληνικά μυαλά να μένουν και να προσφέρουν στην Ελλάδα. Άλλωστε, τα ευρέα επενδυτικά προγράμματα που υλοποιούν οι ελληνικές εταιρείες αυτό το διάστημα και μεταξύ αυτών και η ΒΙΑΝΕΞ, έχουν στόχο να κρατήσουν το επιστημονικό δυναμικό στην Ελλάδα, δίνοντας ευκαιρίες για έρευνα και καινοτομία, με καλά αμειβόμενες θέσεις. Τέλος, θα ήθελα να τονίσω ότι είμαστε δίπλα και θα στηρίζουμε με όποιον τρόπο μπορούμε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εύχομαι η κοινή μας πορεία, να συνεχίσει να δίνει σημαντικά επιτεύγματα για το καλό της δημόσιας υγείας και την ευημερία της ελληνικής κοινωνίας» ανέφερε ο κ. Γιαννακόπουλος.

Είκοσι εννέα είναι οι φαρμακοβιομηχανίες με παραγωγική παρουσία στην Ελλάδα, για περισσότερα από 50 χρόνια. Από αυτές, 27 είναι ενεργές σήμερα. Στην εκδήλωση του ΕΚΠΑ τιμήθηκαν οι 21, οι οποίες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα. Εκτός από τη ΒΙΑΝΕΞ, τιμητική πλακέτα επιδόθηκε στις εξής εταιρείες: ADELCO A.E., ANFARM Hellas A.E, BOEHRINGER INGELHEIM ΕΛΛΑΣ Α.Ε., DEMO A.B.E.E., ELPEN A.E., FAMAR A.E., GALENICA A.E., GEROLYMATOS INTERNATIONAL, HELP PHARMACEUTICALS, KLEVA PHARMACEUTICALS, LAVIPHARM A.E., PHARMATHEN, PHARMAZAC A.E., RAFARM, UNI-PHARMA A.B.E.E., ΒΙΟΣΕΡ Α.Ε., ΚΟΠΕΡ Α.Ε., ΜΙΝΕΡΒΑ, ΠΕΤΣΙΑΒΑΣ Α.Ε., ΦΑΡΑΝ Α.Β.Ε.Ε..

Διαβάστε επίσης:

Επείγουσα μεταφορά βρέφους στην Ιταλία για μεταμόσχευση καρδιάς

ΣΦΕΕ: Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου και οι προκλήσεις για την Ελλάδα

Κινητές Ιατρικές Μονάδες στα Άγναντα, στη μνήμη του ορειβάτη Ερμή Θεοχαρόπουλου