ΦΑΡΜΑΚΟ

ΣΦΕΕ: Όχι άλλη χρονιά χαμένη, να βρεθούν νέες ισορροπίες στο φάρμακο

ΣΦΕΕ: Όχι άλλη χρονιά χαμένη, να βρεθούν νέες ισορροπίες στο φάρμακο

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Πολιτείας, θεσμικών φορέων και υψηλόβαθμων στελεχών της αντιπολίτευσης και του κλάδου της Υγείας, πραγματοποιήθηκε η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΣΦΕΕ

ΣΕ ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΣΚΟΠΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Ως έτος ευκαιρίας προς εξεύρεση ισορροπιών στο φάρμακο μπορεί να ιδωθεί το 2018, εφόσον η έξοδος της χώρας από το δημοσιονομικό πρόγραμμα δημιουργήσει προϋποθέσεις, για να υπερκεραστούν σε ένα βαθμό οι διαφορές βιομηχανίας και πολιτείας, στις θέσεις και τις εφαρμοζόμενες πολιτικές.

Η αλλαγή, ωστόσο, της πολιτικής φαρμάκου προς όφελος τόσο των ασθενών όσο και της αναπτυξιακής προοπτικής του κλάδου, σε συνάρτηση με την επιτήρηση των δανειστών μετά τον Αύγουστο του 2018, δεν προμηνύεται εύκολος γρίφος προς επίλυση. Αυτό διαφάνηκε στην εκδήλωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας, την Τρίτη (23/01/2018). Το μήνυμα της φαρμακοβιομηχανίας, όπως εκφράστηκε από τον πρόεδρο του ΣΦΕΕ, Πασχάλη Αποστολίδη, ήταν σαφές: όχι άλλη χρονιά χαμένη, να βρεθούν νέες ισορροπίες. Τη διάθεση για συνεννόηση σηματοδότησε πάντως η παρουσία του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, στην εκδήλωση, ο οποίος παρέμεινε και άκουσε προσεκτικά όλους τους ομιλητές.

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κάνοντας έναν απολογισμό για το έτος που πέρασε, τόνισε ότι ήταν μια χαμένη χρονιά, με ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες και χωρίς ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. «Ο φαρμακευτικός κλάδος και οι Έλληνες ασθενείς έχουν γίνει θεατές της θεσμοθέτησης μιας σειράς επικίνδυνων πολιτικών υγείας, που δημιουργούν έντονη ανησυχία και προβληματισμό δεδομένου ότι οι μεν απειλούνται από πολιτικές φοροεξόντωσης, στους δε τίθενται προσκόμματα στην πρόσβασή τους στις καινοτόμες θεραπείες» ανέφερε.

Ο κ. Αποστολίδης, τονίζοντας την έλλειψη αντοχών της εγχώριας παραγωγής φαρμάκου, ανέδειξε τα εξής στοιχεία:

  • 4 φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ή πάνω από 30% είναι η συνεισφορά του κλάδου στη συνολική φαρμακευτική δαπάνη
  • 165 εκατ. ευρώ ήταν το κόστος της φαρμακευτική περίθαλψη 840.000 ανασφάλιστων πολιτών, που κάλυψε η φαρμακοβιομηχανία μέσω rebate και clawback
  • 240 φάρμακα αποσύρθηκαν από την αγορά, λόγω των στρεβλώσεων του μοντέλου τιμολόγησης.

Ως προς το θέμα των καινοτόμων φαρμάκων, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ εμφανίστηκε απαισιόδοξος, εκτιμώντας ότι «και το 2018 φαίνεται ότι θα αποτελέσει τροχοπέδη για την καινοτομία με αναπόφευκτες και οδυνηρές επιπτώσεις για όλους, με καθυστέρηση από 2 έως και 4 χρόνια εισόδου των νέων φαρμάκων, καθώς εφαρμόζεται 25% τέλος εισόδου στα νέα φάρμακα, τίθενται εξωτερικά και εσωτερικά κριτήρια αξιολόγησης νέων φαρμάκων και βρίσκεται υπό σύσταση η επιτροπή ΗΤΑ που σε συνδυασμό με την επιτροπή διαπραγμάτευσης, θεσπίζει σαν βάση έκπτωσης το 39% χωρίς να λαμβάνει υπόψη τη θεραπευτική αξία των φαρμάκων! Οι ανάγκες των ασθενών πρέπει να καλύπτονται με επιστημονικούς και όχι λογιστικούς όρους» τόνισε.

Οι αναπτυξιακές δυνατότητες του φαρμακευτικού κλάδου, ως δεύτερη εξαγωγική δύναμη της χώρας και κρίσιμος παράγοντας για την αναστροφή του φαινομένου brain drain με τη δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης, μπορούν να ευοδωθούν εφόσον υιοθετηθούν φιλοεπενδυτικές και αναπτυξιακές στρατηγικές. Κλείνοντας, ο κ. Αποστολίδης επανάλαβε ότι ο ΣΦΕΕ βρίσκεται στο πλευρό της Πολιτείας, προκειμένου να βρεθούν λύσεις που θα φέρουν νέα ισορροπία και θα συμβάλλουν σε ένα βιώσιμο, λειτουργικό και αποτελεσματικό δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο θα σέβεται απόλυτα τις ανάγκες των ασθενών, διασφαλίζοντας τα δικαιώματά τους με αίσθημα ευθύνης και αφοσίωσης.

Χρονιά - ορόσημο χαρακτήρισε από την πλευρά του το 2018, ο υπουργός Υγείας, κατά το χαιρετισμό του στην εκδήλωση. «Μια χρονιά που με βιώσιμο τρόπο, η χώρα θα ξεφύγει από το φαύλο κύκλο των μέτρων λιτότητας και της σφιχτής δημοσιονομικής επιτροπείας και θα μας δώσει μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας για να οργανώσουμε την πολιτική υγείας και γενικότερα την πολιτική του κράτους με βάση τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και όχι με βάση αυθαίρετους δημοσιονομικούς στόχους» ανέφερε.

Μάλιστα, διατύπωσε την πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, να διεκδικήσει από τους δανειστές διορθωτικές αλλαγές και κινήσεις, πριν από την επικύρωση της εξόδου από το δημοσιονομικό πρόγραμμα, με στόχο από το πρώτο διάστημα του 2018 να διασφαλιστεί ότι δεν θα επιδεινωθεί η ήδη οριακή κατάσταση.

Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε σε εφικτές διορθωτικές κινήσεις ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη προβλεψιμότητα, με βάση τις μεταρρυθμίσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα, που προωθεί η κυβέρνηση αυτήν την περίοδο. Μέλημα του υπουργείου είναι να ενεργοποιηθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ο μηχανισμός αξιολόγησης της φαρμακευτικής καινοτομίας (HTA) ώστε να μετατοπιστεί η συζήτηση από το κόστος στη θεραπευτική αξία ενός φαρμάκου από κοινού με την αναβαθμισμένη διαπραγμάτευση των τιμών αποζημίωσης και σε συνδυασμό με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και τα μητρώα.

«Έντιμα, καθαρά και χωρίς συμφωνίες "κάτω από το τραπέζι", έχουμε εγκαινιάσει μια διαδικασία θεσμικού διαλόγου με τη φαρμακοβιομηχανία και νομίζω ότι διάθεση ειλικρινούς συνεργασίας υπάρχει απ’ όλες τις πλευρές. Η κρίση μας έχει κάνει ωριμότερους και κανείς δεν μπορεί να αναπολεί την προηγούμενη περίοδο της ασυδοσίας» κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Σύντομους χαιρετισμούς και ευχές για το νέο έτος απηύθυναν και οι: ο Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Βασίλης Οικονόμου, ο Τομεάρχης Υγείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ. Κώστας Μπαργιώτας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, κ. Βασίλης Λεβέντης, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), κ. Θεόδωρος Τρύφων, ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), κ. Σωτήρης Μπερσίμης, η Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), κα Κατερίνα Αντωνίου, η Γενική Γραμματέας του Pharma Innovation Forum (PIF), κα Έλενα Χουλιάρα, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), κ. Γιώργος Πατούλης, ο Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), κ. Θανάσης Παπαθανάσης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ), Δρ. Αντώνης Αυγερινός και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» και Πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας, κ. Γιώργος Καλαμίτσης.

Τέλος, το φλουρί της πίτας, κέρδισε η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας (Π.Ο.Α.μ.Σ.Κ.Π.), Βάσω Μαράκα.

Δείτε τις φωτογραφίες στην gallery του Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις