ΥΓΕΙΑ

ΠΙΣ: Παρέμβαση στον ΕΟΠΥΥ για συνταγογράφηση και οφειλές προς τους παρόχους

ΠΙΣ: Παρέμβαση στον ΕΟΠΥΥ για συνταγογράφηση και οφειλές προς τους παρόχους

Διευκρινίσεις ζητά από τον ΕΟΠΥΥ ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) αναφορικά με τα νέα ποσοστιαία όρια στη συνταγογράφηση, τα οποία θέτει η πρόσφατη Υπουργική Απόφαση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Μιχάλης Βλασταράκος, έθεσε το θέμα προς συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ, στη χθεσινή (04/11/2015) συνεδρίασή του.

Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος που μπαίνει με την Υπουργική Απόφαση είναι να αυξηθεί η διείσδυση των γενοσήμων στο 40% μέχρι το τέλος του 2015, εντάσσοντας στο ίδιο καθεστώς και τα εκτός προστασίας σκευάσματα (off-patent), τα οποία έχουν λιανική τιμή ή διαμορφώνουν λιανική τιμή μέσω έκπτωσης προς τον ΕΟΠΥΥ ίση ή μικρότερη από το μέσο όρο της λιανικής τιμής γενοσήμων σκευασμάτων ίδιας δραστικής, μορφής, περιεκτικότητας και συσκευασίας με αναγωγή στη μηνιαία θεραπεία.

Παρότι το υπουργείο Υγείας αλλά και το σύστημα της ΗΔΙΚΑ, δεν διακρίνει τα ουσιωδώς όμοια φάρμακα σε γενόσημα και off-patent (χρησιμοποιώντας μόνο το κριτήριο της τιμής για τα δεύτερα), ορίζοντας ενιαίο στόχο, οι γιατροί θεωρούν ότι υπάρχουν ακόμη ασάφειες. Όπως σημείωσε ο κ. Βλασταράκος, «στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ δεν υπάρχουν ενσωματωμένες πληροφορίες για τα off patent φάρμακα που έχουν την ασφαλιστική τιμή, καθώς επίσης και αναλυτικά οι θεραπευτικές κατηγορίες ή υποκατηγορίες σχετικά με την επιδιωκόμενο στόχο». Παράλληλα, αναφέρθηκε στην εισαγωγή λογιστικών κριτηρίων στη λειτουργία των γιατρών, καθώς «οι γιατροί αναγράφουν στη συνταγή του ασθενούς τη δραστική ουσία και ο φαρμακοποιός με τη σειρά του δίδει το φάρμακο το οποίο είτε προτείνεται από τον ιατρό (μπορεί να αναγραφεί συμπληρωματικά από τον ιατρό στη συνταγή στο πεδίο των σχολίων), είτε υποχρεούται βάσει του Νόμου». Τέλος, έσπευσε να δηλώσει την εμπιστοσύνη του ΠΙΣ στο εγχωρίως παραγόμενο φάρμακο.

Στη συνέχεια, ο κ. Βλασταράκος αναφέρθηκε στο θέμα της είσπραξης των εισφορών από τα Ασφαλιστικά Ταμεία και ζήτησε από τον ΕΟΠΥΥ να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να αποπληρωθούν οι πάροχοι.

Ως προς την αποπληρωμή οφειλομένων σε γιατρούς των οποίων οι συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ έληξαν, ο πρόεδρος του ΠΙΣ ζήτησε να προχωρήσει άμεσα σχετική νομοθετική ρύθμιση. Όσον αφορά στους εργαστηριακούς γιατρούς, η διαβεβαίωση η οποία δόθηκε από τον ΕΟΠΥΥ είναι ότι αυτό το διάστημα οριστικοποιούνται οι αποπληρωμές του Αυγούστου.

Τέλος, με αφορμή την έγκριση που έδωσε η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής στην τοποθέτηση του κ. Σωτήρη Μπερσίμη στη θέση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εύχεται «καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει, προσβλέποντας στη στενή συνεργασία μαζί του προς όφελος των πολιτών».

Σχετικές ειδήσεις