ΥΓΕΙΑ

Δημαράς και Αβραμίδης ξαναφέρνουν στη Βουλή το «Ερρίκος Ντυνάν»

Δημαράς και Αβραμίδης ξαναφέρνουν στη Βουλή το «Ερρίκος Ντυνάν»

Απαντήσεις για μία ακόμα φορά καλείται να δώσει ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, για το ζήτημα της μεταβίβασης άνευ χρεών του «Ερρίκος Ντυνάν» στην Τράπεζα Πειραιώς –αφού οι μάσκες πλέον έχουν πέσει μετά και τη γνωστοποίηση των ονομάτων του νέου Δ.Σ του νοσηλευτηρίου.


Η απόπειρα υπεράσπισης της πολιτικής Σαμαρά ακόμα και στο σκανδαλώδες ζήτημα του «Ερρίκος Ντυνάν» από τον κ. Βορίδη έχει αποτύχει παταγωδώς, καθώς η πραγματικότητα και τα στοιχεία που έχουν έρθει στο φως κλονίζουν τα επιχειρήματα του υπουργού. Γι' αυτό άλλωστε το θέμα επανέρχεται στη Βουλή, παρά το γεγονός ότι ήδη έχει κατατεθεί σειρά σχετικών ερωτήσεων και επερωτήσεων.

Αυτή τη φορά, ερώτηση στον υπουργό Υγείας, με τίτλο «Στην πλάτη του ελληνικού λαού τα χρέη του Ερρίκος Ντυνάν», απευθύνουν οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Γιάννης Δημαράς και Γαβριήλ Αβραμίδης. Οι βουλευτές ζητούν διευκρινήσεις για την απίστευτη δήλωση του κ. Βορίδη στο Onmed.gr περί «πιστωτικού κινδύνου», σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την ανοχή της κυβέρνησης στα φέσια εκατομμυρίων προς τρίτους, τα οποία παραγράφηκαν με τον πλειστηριασμό του νοσηλευτηρίου.

Επίσης, ζητούν ενημέρωση για τυχόν απόδοση ευθυνών ως προς την εποπτεία του υπουργείου Υγείας στο «Ερρίκος Ντυνάν», η οποία δεν απέτρεψε την πορεία προς τη χρεοκοπία, και κατά πόσο διασφαλιζόταν η ορθή διαχείριση των κρατικών επιχορηγήσεων και το δημόσιο συμφέρον.

Με αφορμή το ζήτημα αποζημίωσης ή μη των προμηθευτών του «Ερρίκος Ντυνάν», οι κ.κ Δημαράς και Αβραμίδης ερωτούν ποιο είναι το μήνυμα προς νέους επενδυτές που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη χώρα και αν η κυβέρνηση θεωρεί αναγκαία τη δημιουργία ενός σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος.

Τέλος, ζητούν δεσμεύσεις από την κυβέρνηση για το μέλλον των εργαζομένων του νοσηλευτηρίου και τη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

Διαβάστε αναλυτικά την ερώτηση:

«Στην πλάτη του ελληνικού λαού τα χρέη του Ερρίκος Ντυνάν»

Κύριε Υπουργέ,

δημοσιεύματα αναφέρουν ότι σε ερωτήσεις που σας τέθηκαν σχετικά με τα χρέη του «Ερρίκος Ντυνάν» απαντήσατε ότι «οι συνεργασίες έχουν πάντα έναν πιστωτικό κίνδυνο». Η δήλωσή σας αυτή, αναφορικά με την υπόθεση του πλειστηριασμού του «Ερρίκος Ντυνάν» δόθηκε για να δικαιολογήσει την ανοχή σε φέσια δεκάδων εκατομμυρίων προς επιχειρήσεις, από άλλες, που «εξυγιαίνονται» με τη βοήθεια της κυβέρνησης;

Μέσα από αυτή τη διαδικασία δεν αναγνωρίζετε την ευθύνη του κράτους, στην πορεία προς τη χρεοκοπία, καθώς στο Διοικητικό Συμβούλιο του νοσηλευτηρίου υπήρχε εκπροσώπηση και του υπουργείου Υγείας, λόγω του ειδικού νομικού καθεστώτος του «Ερρίκος Ντυνάν».

Η εκπροσώπηση αυτή, εκ του αποτελέσματος φαίνεται, ότι δεν κατάφερε να αποτρέψει καμία από τις πράξεις που οδήγησαν το νοσηλευτήριο στην οικονομική κατάρρευση, αντίθετα φέρεται να μην προέβαλλε αντιρρήσεις στον τρόπο με τον οποίο ασκούνταν η διοίκηση.

Αν όμως η εποπτεία του υπουργείου στο «Ερρίκος Ντυνάν» ήταν ουσιαστική, ώστε να διασφαλίζεται η ορθή διαχείριση και των κρατικών επιχορηγήσεων, αλλά και το δημόσιο συμφέρον, όσον αφορά σε χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία για παράδειγμα, τότε θα εξασφαλιζόταν και η εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος και δεν θα υπήρχε «πιστωτικός κίνδυνος». Οι δε προμηθευτές πίστευαν ότι είχαν να κάνουν με ένα αξιόπιστο κράτος, όπου δεν θα επέτρεπε να καταρρεύσει το πιο σύγχρονο νοσηλευτήριο της χώρας.

Όσο για την εταιρεία-φάντασμα ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε δεν χωρά πλέον καμία αμφιβολία ότι ο ρόλος της στη διαδικασία του πλειστηριασμού ήταν ενός «δούρειου ίππου», για να βάλει στο χέρι η Τράπεζα Πειραιώς το «Ερρίκος Ντυνάν» απαλλαγμένο από τα χρέη εκατομμυρίων προς τρίτους.

Φαίνεται λοιπόν, ότι μέσω του πλειστηριασμού και της κατακύρωσης του «Ερρίκος Ντυνάν» στην ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε, στήθηκε το σχέδιο της Τράπεζας Πειραιώς ώστε να οικειοποιηθεί το νοσηλευτήριο χωρίς να επωμιστεί τα χρέη. Μέσα από αυτές τις μεθοδεύσεις που έλαβαν χώρα και διαδραματίστηκαν, μας ανησυχεί το μέλλον των 1.040 εργαζομένων επειδή δεν προοιωνίζουν θετικά μηνύματα για τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των υπαλλήλων του «Ερρίκος Ντυνάν», καθώς θα είναι έκπληξη για μας αν δεν τηρηθεί από την ηγεσία του νοσοκομείου, απαρέγκλιτα το μνημόνιο που είχε υπογραφεί τον περασμένο Μάιο και προέβλεπε και μείωση του κόστους εργασίας.

Ερωτάστε:

1. Θεωρείτε ότι η εποπτεία του Υπουργείου στο «Ερρίκος Ντυνάν» ήταν ουσιαστική, ώστε να διασφαλίζεται η ορθή διαχείριση των κρατικών επιχορηγήσεων αλλά και το δημόσιο συμφέρον; Δεν έχει υπάρχει καμιά ευθύνη του κράτους, στην πορεία προς τη χρεοκοπία του νοσηλευτηρίου; Ποια απόδοση ευθυνών υπάρχει;

2. Σκοπεύει η κυβέρνηση να αποζημιώσει τους προμηθευτές και τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις υγειονομικού υλικού έστω και με κούρεμα; Αν όχι ποιο το μήνυμα προς νέους επενδυτές που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη χώρα;

3. Πείτε μας, μετά από τέτοιου είδους αντιμετώπιση για την παραγραφή χρεών προς τρίτους μέσω πλειστηριασμού, για τον οποίο χρειάστηκε και ειδική νομοθετική ρύθμιση για να πραγματοποιηθεί, τι μπορούν να περιμένουν επιχειρήσεις βιομηχανικής παραγωγής, πάνω στις οποίες υποτίθεται ότι θα στηριχτεί η ανάπτυξη;

4. Θεωρείτε ότι δεν είναι αναγκαία η δημιουργία ενός σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος; Αν ναι με ποιους τρόπους σκοπεύετε να το επιτύχετε, ώστε από τη μια οι προμηθευτές να πεισθούν και οι επενδυτές να εμπιστευθούν και να αποφασίσουν να επενδύσουν σε ένα αξιόπιστο κράτος;

5. Υπάρχουν κάποιες δεσμεύσεις από την κυβέρνηση προς τη νέα ηγεσία, διοίκηση, του νοσοκομείου για τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των μέχρι πρότινος υπαλλήλων του;

OΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ
ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Διαβάστε επίσης:

Τραπεζίτης ο νέος πρόεδρος του «Ερρίκος Ντυνάν»

Ερρίκος Ντυνάν: Από μέρα σε μέρα η ανακοίνωση του νέου Δ.Σ

Ερρίκος Ντυνάν: Τα social media προτεραιότητα (!) της νέας διοίκησης

Ο Βορίδης διώχνει τους επενδυτές από την Ελλάδα

«Ερρίκος Ντυνάν»: Πάλι κάτι ξέχασε ο Μάκης Βορίδης

«Ερρίκος Ντυνάν»-Η σκευωρία κατέπεσε, οι εργαζόμενοι περιμένουν τις απαντήσεις...

Έδωσαν το «Ερρίκος Ντυνάν» χωρίς αντάλλαγμα για τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

«Σκληρή» διάψευση Βορίδη από τους εργαζόμενους του «Ερρίκος Ντυνάν»

Ο Βορίδης απολογητής της κυβέρνησης Σαμαρά για το σκάνδαλο του «Ερρίκος Ντυνάν»

Ερρίκος Ντυνάν: Το «σκάνδαλο» της δεκαετίας με... δωρεά της κυβέρνησης

Ερρίκος Ντυνάν: Η τροπολογία της «ντροπής» και το «δώρο» στην ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε.

Εργαζόμενοι «Ερρίκος Ντυνάν»: «Δεν θα δεχθούμε ούτε μία απόλυση»

Ερρίκος Ντυνάν: Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις Σάλλα-Βγενόπουλου

«Χάρισαν» το «Ερρίκος Ντυνάν» σε... πρώην κτηματική εταιρεία του Ομίλου Πειραιώς

Π. Καμμένος: Όλα τα στοιχεία για το σκάνδαλο στη Βουλή!

Θ. Δρίτσας: «Πολλά τα ερωτήματα και πρέπει να απαντηθούν»

Ν. Νικολόπουλος: Αυτοί ξεπέρασαν και τον Γιέλτσιν!

Ερρίκος Ντυνάν: Από το 2012 «σχεδίαζαν» το ξεπούλημα!

Ερρίκος Ντυνάν: Όλες οι διοικήσεις συνεργάστηκαν για την επέλαση των ιδιωτών(;)

Στη Βουλή το σκάνδαλο του «Ερρίκος Ντυνάν»

Σκάνδαλο Ερρίκος Ντυνάν: H κυβέρνηση των... πλειστηριασμών!

Ν. Νικολόπουλος: «Πάρτε θέση κ. Σαμαρά και κ.κ. Βορίδη, Χαρδούβελη»

Το «Ερρίκος Ντυνάν» και οι ασφαλιστικές ενημερότητες

Ερρίκος Ντυνάν: Κάτι ξεχάσατε κύριε Βορίδη... Την ταμπακιέρα!

Ερρίκος Ντυνάν: Άκρα της... διαφήμισης σιωπή!

Σκάνδαλο «Ερρίκος Ντυνάν»: Αόρατη ως... ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε.

Οσμή σκανδάλου στην πώληση του «Ερρίκος Ντυνάν»

Άφεση αμαρτιών με... νόμο στις διοικήσεις του «Ερρίκος Ντυνάν»!

Ερρίκος Ντυνάν: Πώς ανοίγει η πόρτα σε κερδοσκοπικά funds

Ποιος κρύβεται πίσω από το «σκάνδαλο» με το ξεπούλημα του «Ερρίκος Ντυνάν»;

Γ. Σούρλας: Να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση του «Ερρίκος Ντυνάν»

Ερρίκος Ντυνάν: Να γιατί «καίγονταν» να το βγάλουν στο σφυρί

Πώς ο Άδωνις έριξε στη... φάκα του «Ερρίκος Ντυνάν» τον Βορίδη

Ερρίκος Ντυνάν: Το πρώτο ισχυρό βέτο στην ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε.

Ερρίκος Ντυνάν: Ο πιο... «μαγικός» πλειστηριασμός της δεκαετίας!

Εργαζόμενοι Ε.Ε.Σ: «Μαύρη σελίδα» ο πλειστηριασμός του «Ερρίκος Ντυνάν»

Άκρως ιδιωτική η «νέα εποχή» του Ερρίκος Ντυνάν

ΚΚΕ: «Πολιτική επιλογή να δοθεί το Ερρίκος Ντυνάν σε επιχειρηματίες»

Ερρίκος Ντυνάν: Παντού υπάρχουν... άνθρωποι για όλες τις (καλές) δουλειές!

Ερρίκος Ντυνάν: Σκάνδαλο πληρωμής δεδουλευμένων με... μίζες 25%

Πώς η Τράπεζα Πειραιώς εξωθεί σε χρεοκοπία προμηθευτές του «Ερρίκος Ντυνάν»

Πότε θα δοθεί απάντηση στη Βουλή για το «Ερρίκος Ντυνάν»;

Εργαζόμενοι Ε.Ε.Σ: Ζητούν απαντήσεις για την πώληση του «Ερρίκος Ντυνάν»

Ερρίκος Ντυνάν: Το ΥΓΕΙΑ φεύγει, η ΗΜΙΘΕΑ έρχεται;