ΥΓΕΙΑ

Το «Ερρίκος Ντυνάν» και οι ασφαλιστικές ενημερότητες

Το «Ερρίκος Ντυνάν» και οι ασφαλιστικές ενημερότητες

Αν και με χρέη εκατοντάδων εκατομμυρίων, το νοσοκομείο που έγινε... δωρεά στην Τράπεζα Πειραιώς εξασφάλιζε ενημερότητες για να εισπράττει, δίχως φυσικά να πληρώνει τους πιστωτές του

Πίσω από το καθεστώς προστατευτισμού που παρείχε η κυβέρνηση Σαμαρά στο «Ερρίκος Ντυνάν», πολλοί φαίνεται πως βολεύονταν.

Είτε από σκοπιμότητα είτε από ανικανότητα εξεύρεσης οριστικής λύσης, το υπερχρεωμένο «Ερρίκος Ντυνάν», που άφηνε επί χρόνια στον «αέρα» τους εργαζόμενους και τους πιστωτές του, εξασφάλιζε τη λειτουργία του μέσα από αλλεπάλληλες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και τροπολογίες που του παρείχαν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία αμφισβητήσιμης συνταγματικότητας, το «Ερρίκος Ντυνάν» συνέχιζε τις συναλλαγές του και με δημόσιους φορείς, οι οποίες περιορίζονταν βασικά στο κομμάτι της είσπραξης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο ΕΟΠΥΥ. «Το Ερρίκος Ντυνάν είναι αναγκαίο να έχει ασφαλιστική ενημερότητα – όπως όλοι οι ιδιωτικοί όμιλοι- για να μπορούν στη συνέχεια να αποζημιώνονται οι ασφαλισμένοι», δηλώνει στο onmed.gr το μέλος του Δ.Σ του ΕΟΠΥΥ, Γιάννης Βαφειάδης. «Αυτό είναι που ενδιαφέρει άμεσα τον Οργανισμό και γι' αυτό τουλάχιστον φρόντισαν όλοι οι υπουργοί Υγείας των τελευταίων ετών», προσθέτει.

Όντως, οι ασφαλισμένοι που λάμβαναν υπηρεσίες υγείας από το συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα έπρεπε και πρέπει να αποζημιώνονται. Ωστόσο, το «Ερρίκος Ντυνάν» εισέπραττε δημόσιο χρήμα, προερχόμενο από εισφορές ασφαλισμένων, για τις οποίες έχουν δουλέψει σκληρά στη ζωή τους. Αυτό το δημόσιο χρήμα, που παρείχε και ο ΕΟΠΥΥ, το «Ντυνάν» επέλεγε πού θα το διοχετεύσει. Στην καλύτερη περίπτωση έδινε ανά διαστήματα δεδουλευμένα στο προσωπικό του. Η πλειοψηφία των πιστωτών του παρέμενε ακάλυπτη, με την εξαίρεση ίσως της Τράπεζας Πειραιώς, με την οποία συνήψε –σε πρώτη φάση- συμφωνία για την εκχώρηση της κινητής περιουσίας του νοσοκομείου. Το ίδιο διάστημα, οι διαταγές πληρωμής που είχαν εκδοθεί για άλλους πιστωτές και προμηθευτές, παρέμεναν ανεκτέλεστες.

Αναφορικά με την εξαγορά του συνόλου κινητών, ακίνητων και άυλων περιουσιακών στοιχείων του «Ερρίκος Ντυνάν» από την ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε, που φέρεται να είναι συμφερόντων του ομίλου Πειραιώς, ο κ. Βαφειάδης υπογραμμίζει ότι «ως ΕΟΠΥΥ δεν έχουμε άποψη ούτε μπορούμε να πάρουμε θέση» επαναλαμβάνοντας ότι αυτό που ενδιαφέρει τον Οργανισμό είναι να έχει το Ντυνάν ασφαλιστική ενημερότητα.

Το μέλος του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ αναφέρει, επίσης, ότι δυστυχώς η εικόνα που εμφανίζει σήμερα το «Ερρίκος Ντυνάν», δεν μοιάζει σε τίποτα με αυτήν του παρελθόντος, καθώς το νοσηλευτήριο υπολειτουργεί παρουσιάζοντας συχνά εικόνα εγκατάλειψης. Αυτό καταδεικνύεται και από το γεγονός της διαρκούς μείωσης των νοσηλίων. Για παράδειγμα, ενώ τα νοσήλια σήμερα ανέρχονται σε 800.000 ευρώ τον μήνα μόνο για το ΙΚΑ, κάποτε το ποσό αυτό, ανερχόταν σε 2 εκατ. ευρώ.

Το γεγονός ότι στις πλάτες και του ΕΟΠΥΥ, επομένως και των ασφαλισμένων και των εισφορών τους, η διοίκηση του «Ερρίκος Ντυνάν» επέλεγε ποιους θα ξεχρεώσει, μπορεί να μην απασχολεί άμεσα τον Οργανισμό.

Ωστόσο, θα μπορούσε να έχει ζητήσει διερεύνηση ή τη διαβίβαση στοιχείων στη Βουλή, για το πού πηγαίνουν τα χρήματα των ασφαλισμένων του, όσον αφορά στη σκανδαλώδη περίπτωση Ντυνάν.

Όπως φαίνεται, όμως, από τη στιγμή που γινόταν έστω και με αυτό τον τρόπο η δουλειά, ο ΕΟΠΥΥ βολευόταν, χωρίς να φέρνει αντιρρήσεις σε αυτό το ημι-νόμιμο ημι-παράνομο καθεστώς.

Διαβάστε επίσης:

Ερρίκος Ντυνάν: Το «σκάνδαλο» της δεκαετίας με... δωρεά της κυβέρνησης

Ερρίκος Ντυνάν: Η τροπολογία της «ντροπής» και το «δώρο» στην ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε.

Εργαζόμενοι «Ερρίκος Ντυνάν»: «Δεν θα δεχθούμε ούτε μία απόλυση»

Ερρίκος Ντυνάν: Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις Σάλλα-Βγενόπουλου

«Χάρισαν» το «Ερρίκος Ντυνάν» σε... πρώην κτηματική εταιρεία του Ομίλου Πειραιώς

Π. Καμμένος: Όλα τα στοιχεία για το σκάνδαλο στη Βουλή!

Θ. Δρίτσας: «Πολλά τα ερωτήματα και πρέπει να απαντηθούν»

Ν. Νικολόπουλος: Αυτοί ξεπέρασαν και τον Γιέλτσιν!

Ερρίκος Ντυνάν: Από το 2012 «σχεδίαζαν» το ξεπούλημα!

Ερρίκος Ντυνάν: Όλες οι διοικήσεις συνεργάστηκαν για την επέλαση των ιδιωτών(;)

Στη Βουλή το σκάνδαλο του «Ερρίκος Ντυνάν»

Σκάνδαλο Ερρίκος Ντυνάν: H κυβέρνηση των... πλειστηριασμών!

Ν. Νικολόπουλος: «Πάρτε θέση κ. Σαμαρά και κ.κ. Βορίδη, Χαρδούβελη»