ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος στόματος: Ανησυχία για τα πολλά κρούσματα νέας ηλικίας

Καρκίνος στόματος: Ανησυχία για τα πολλά κρούσματα νέας ηλικίας

Νέους, ηλικίας ακόμη και κάτω των 30 ετών χτυπά πλέον ο καρκίνος του στόματος, ο οποίος σκοτώνει κάθε χρόνο πάνω από 600.000 ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην Ελλάδα καταγράφονται κάθε χρόνο, περί τα 700 νέα κρούσματα.

Αυτό τόνισε ο κ. Γιώργος Λάσκαρης, Καθηγητής Στοματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επισκέπτης Καθηγητής Παν. Λονδίνου, μιλώντας σε διάλεξη του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδας με θέμα: «Νοσήματα της Στοματικής Κοιλότητας: Τι πρέπει να γνωρίζουμε».

Η μείωση του μέσου όρου ηλικίας των ανθρώπων που πλήττονται από τον καρκίνο του στόματος, τα τελευταία 20 χρόνια, έχει προκαλέσει ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα, καθώς στο παρελθόν η νόσος εμφανιζόταν συνήθως σε άτομα άνω των 40 χρόνων.

Κι αυτό γιατί όπως εξήγησε ο κ. Λάσκαρης: «Η πρώϊμη διάγνωση του καρκίνου του στόματος είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για γρήγορη επιτυχημένη θεραπεία - πρόγνωση - ποιότητα ζωής και επιβίωση με ποσοστό μεγαλύτερο του 90-95%». Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο καρκίνος είναι η πιο επικίνδυνη από τις 1.000 ασθένειες που εμφανίζονται στο στόμα. Οι βασικοί παράγοντες που ενοχοποιούνται για την ετήσια αύξηση του καρκίνου του στόματος σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στην Ελλάδα είναι:

Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr

Σχετικές ειδήσεις