ΥΓΕΙΑ

«Λουκέτο» στο Αμαλία Φλέμιγκ: Μετά από διαβούλευση οι αποφάσεις

«Λουκέτο» στο Αμαλία Φλέμιγκ: Μετά από διαβούλευση οι αποφάσεις

Στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου Αμαλία Φλέμιγκ απαντά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, για την «αποκατάσταση της αλήθειας», μετά από ανακοίνωση του Σωματείου, στην οποία γινόταν λόγος για πρόθεση του υπουργείου να μπει «λουκέτο» στο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Το Σωματείο των εργαζομένων προειδοποιούσε για έναρξη κινητοποιήσεων, μετά τη δημοσιοποίηση εγγράφου του υπουργείου Υγείας, το οποίο πρότεινε τη σύνταξη νέου κοινού οργανισμού για τα νοσοκομεία Σισμανόγλειο και Αμαλία Φλέμιγκ. Το γεγονός αυτό, προκάλεσε έντονη ανησυχία και την άμεση αντίδραση του Σωματείου των εργαζομένων.

«Γνωρίζουμε καλά από τη μέχρι τώρα πείρα μας και τη μόνιμη επιδίωξη της διοίκησης, πως αυτό θα σημάνει οριστικό λουκέτο για το Φλέμιγκ αλλά και ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση για το Σισμανογλείο» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση και προσθέτει: «Είναι προφανές το τι πρόκειται να συμβεί στο νοσηλευτικό τοπίο, όταν μειωθούν συνολικά τα κρεβάτια και τα πάνω από 3.000 περιστατικά το μήνα που εξυπηρετούνται στο Φλέμιγκ προστεθούν κατά το μέγα μέρος στο Σισμανόγλειο, μάλιστα με συνολικά ακόμα λιγότερο προσωπικό από το ήδη ελάχιστο σήμερα. Το τι πρόκειται να σημάνει για το λαό της Αττικής όταν χαθούν συνολικά 7 - 8 ημέρες γενικής εφημερίας το μήνα».

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας απαντά με σημερινή (20/11/2015) της ανακοίνωση τα εξής:

«1. Προτεραιότητα της Κυβέρνησης και του Υπουργείου αυτή τη χρονική περίοδο είναι η ενίσχυση των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας με προσωπικό και χρηματοδοτική στήριξη ώστε να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες δημόσιας περίθαλψης προς τους πολίτες. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε όπως έχουμε αποδείξει από την πρώτη ημέρα ανάληψής της Κυβέρνησης (αύξηση ορίου δαπανών κατά 150.000.000 ευρώ, προκήρυξη 985 θέσεων μόνιμου προσωπικού πλην ιατρικού, διορισμός 150 επικουρικών γιατρών, παράταση της θητείας του επικουρικού προσωπικού που υπηρετεί, κ.λ.π.).

2. Ζητήσαμε από όλες τις ΥΠΕ να προχωρήσουν σε μια αποτίμηση των αποτελεσμάτων δυσλειτουργιών και προβλημάτων της διαδικασίας συγχωνεύσεων που είχαν δρομολογήσει οι προηγούμενες Μνημονιακές Κυβερνήσεις.

Σ’ αυτά τα πλαίσια τους κοινοποιήσαμε και τις προτάσεις που είχαν εκπονήσει οι Υπηρεσίες του Υπουργείου εδώ και καιρό. Τέτοιο χαρακτήρα έχει και το έγγραφο στο οποίο αναφέρεται η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων.

Καθώς όπως ξέρετε οι προηγούμενες Κυβερνήσεις άφησαν στον αέρα όλο το σύστημα μέσα από την ανυπαρξία οργανισμών που να καλύπτουν τις σημερινές ανάγκες τόσο στα Νοσοκομεία όσο και στις ΥΠΕ , τα ΚΥ και τα ΠΕΔΥ.

3. Η οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί είτε για τους οργανισμούς είτε για τον ανασχεδιασμό του νοσοκομειακού χάρτη σε όλες τις ΥΠΕ (άρα και στην 1η ΥΠΕ) θα προέλθει μέσα από ευρύ διάλογο και διαβούλευση με όλους τους φορείς των εργαζομένων στα νοσοκομεία και στις υγειονομικές περιφέρειες και σε συμφωνία με αυτούς ούτως ώστε να καλυφθούν με πλήρη, ισότιμο, έγκαιρο και αποτελεσματικό και δωρεάν τρόπο οι υγειονομικές ανάγκες του ελληνικού πληθυσμού, να διαφυλαχτούν τα συμφέροντα των εργαζομένων στη δημόσια περίθαλψη και να βελτιωθεί η λειτουργικότητα του συστήματος».

Σχετικές ειδήσεις