ΥΓΕΙΑ

Πολάκης: Ρεκόρ στο πλεόνασμα των νοσοκομείων και τη χρηματοδότηση από τον ΕΟΠΥΥ

Πολάκης: Ρεκόρ στο πλεόνασμα των νοσοκομείων και τη χρηματοδότηση από τον ΕΟΠΥΥ

Με ταμειακό πλεόνασμα 340 εκατ. ευρώ στα νοσοκομεία έκλεισε το 2017.

Σε «καλή μεριά» πήγαν το 2017 οι αυξημένες εισφορές, οι οποίες παρακρατούνται από μισθωτούς και συνταξιούχους υπέρ ΕΟΠΥΥ, καθώς καταγράφηκε ρεκόρ στο πλεόνασμα των νοσοκομείων και τη χρηματοδότησή τους από τον ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, καλεί αυτούς που μιλούν για μείωση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων, να εξηγήσουν στους πολίτες πού διοχετεύονταν τα χρήματα από τις ασφαλιστικές τους εισφορές τα προηγούμενα χρόνια.

Στην ουσία, η μείωση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό αντικαθίσταται από τις εισφορές των ασφαλισμένων.

Σήμερα, Τρίτη (09/01/2018) συμφωνήθηκε με το υπουργείο Εργασίας το χρονοδιάγραμμα για την 100% απόδοση των εισφορών που θα εισπράξουν το 2018 για λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ, οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. Το ποσό της χρηματοδότησης από τον ΕΟΠΥΥ προς το Δημόσιο Σύστημα Υγείας αναμένεται να ξεπεράσει τα 800 εκατ. ευρώ το 2018. Κατά τα προηγούμενα έτη, 2015, 2016 και 2017, η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ προς νοσοκομεία του ΕΣΥ, στρατιωτικά, ειδικού καθεστώτος και Διευθύνσεις των Υγειονομικών Περιφερειών, διαμορφώθηκε ως εξής:

eopyy eisfores

Όπως σημειώνει ο κ. Πολάκης, «αποτέλεσμα της θεαματικής αύξησης της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ προς τα νοσοκομεία, του μοντέλου χρηστής διοίκησης που εφάρμοσαν οι διοικητές που τοποθετήθηκαν αξιοκρατικά, των στοχευμένων παρεμβάσεων στο σύστημα προμηθειών, της διαπραγμάτευσης των τιμών των φαρμάκων, της εξοικονόμησης πόρων από την απομάκρυνση των εργολάβων στην καθαριότητα, τη σίτιση και τη φύλαξη των νοσοκομείων, είναι ότι τα νοσοκομεία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία έως το Νοέμβριο 2017 και αναγωγή τους στο 12μηνο, θα κλείσουν τη χρονιά με καθαρό ταμειακό πλεόνασμα 340 εκατ. ευρώ, έναντι 35 εκατ. ευρώ καθαρό ταμειακό πλεόνασμα το 2016 και 935 εκατ. ευρώ καθαρό ταμειακό έλλειμμα το 2015».

Το επόμενο διάστημα, η κεντρικοποίηση των προμηθειών υγείας θα συνεισφέρει περαιτέρω στην εξοικονόμηση πόρων, προσθέτει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και συνεχίζει: «Εκμεταλλευόμαστε κάθε δυνατή πηγή χρηματοδότησης, όπως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από εθνικούς πόρους, το αποθεματικό του Υπουργείου Υγείας, συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα ΕΣΠΑ, τη χρηματοδότηση από τον ΕΟΠΥΥ, τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα των Περιφερειών, δωρεές όπως του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, του αγωγού φυσικού αερίου TAP και άλλες, ολοκληρώνουμε την αντικατάσταση του συνόλου του γερασμένου στόλου των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, επαναφέρουμε στην ενεργό δράση τα πτητικά μέσα του ΕΚΑΒ και ανασχεδιάζουμε το σύστημα αεροδιακομιδών, εγκαθιστούμε καινούριο, υπερσύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό (γραμμικούς επιταχυντές, cyber knife, pet/ct, baby κυκλοτρόνια παραγωγής ραδιοφαρμάκων, ψηφιακά ακτινολογικά συγκροτήματα κ.λπ.) στα νοσοκομεία και στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κατασκευάζουμε 2 νέα νοσοκομεία, το Παίδων Θεσσαλονίκης και το Γ.Ν. Κομοτηνής, επισκευάζουμε παλαιωμένες κτηριακές υποδομές, συνεχίζουμε την ενίσχυση του συστήματος σε ανθρώπινο δυναμικό».

«Αν όλα αυτά συμβαίνουν εντός του ασφυκτικού δημοσιονομικού πλαισίου, που προέκυψε από τη συμφωνία του 2015, ας φανταστεί ο καθένας τι πρόκειται να γίνει μετά τον Αύγουστο του 2018, οπότε η χώρα εξέρχεται οριστικά από την σκοτεινή περίοδο των μνημονίων» καταλήγει ο Παύλος Πολάκης.

Σχετικές ειδήσεις