ΥΓΕΙΑ

Φωτήλας: Καταγγελίες περί «καταναγκαστικής επιστράτευσης» γιατρών για τις ΤΟΜΥ

Φωτήλας: Καταγγελίες περί «καταναγκαστικής επιστράτευσης» γιατρών για τις ΤΟΜΥ

Σε αποτυχία υποστηρίζει πως εξελίσσεται η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Ιάσονας Φωτήλας.

Σε επίκαιρη ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας, ο αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, αναφέρει πως το ενδιαφέρον των γιατρών για τις προσλήψεις στις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) ήταν ελάχιστο.

«Η αρχική προθεσμία κατάθεσης αιτήσεων στελέχωσης των ΤΟΜΥ έληγε στις 25 Αυγούστου και μια μέρα πριν τη λήξη ανανεώθηκε μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πηγές από τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας, το ενδιαφέρον και οι αιτήσεις των ιατρών είναι ελάχιστες. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι μέχρι τις 25 Αυγούστου για τις 195 προκηρυγμένες θέσεις της Αθήνας εκδηλώθηκε ενδιαφέρον μόνο από 41 γιατρούς, για τις 115 θέσεις της Θεσσαλονίκης υπήρξε ενδιαφέρον μόνο για τις 50, για τις 50 θέσεις της Πάτρας μόνο για τις 14. Και σε άλλες πόλεις της Περιφέρειας το ενδιαφέρον του ιατρικού κόσμου είναι σχεδόν μηδαμινό.

Επίσης, υπήρξαν καταγγελίες γιατρών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ότι δέχονται μεγάλες πιέσεις από κομματικά στελέχη της συγκυβέρνησης να κλείσουν τα ιατρεία τους και να υποβάλουν τις σχετικές αιτήσεις για τις ΤΟΜΥ αλλιώς «απειλούνται» και με διακοπή της σύμβασής τους με τον ΕΟΠΥΥ» αναφέρει ο κ. Φωτήλας.

Με βάση αυτά, ερωτά τον αρμόδιο υπουργό, ποιος είναι ο συνολικός αριθμός αιτήσεων από γιατρούς και πώς αυτές κατανέμονται ανά ειδικότητα και ανά περιοχές καθώς και εάν υπάρχει κυβερνητικό σχέδιο για την περίπτωση που οι αιτήσεις δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών των ΤΟΜΥ. Επιπλέον, εάν αληθεύουν οι καταγγελίες των γιατρών και τα «σενάρια» για λήψη καταναγκαστικών μέτρων επιστράτευσης των γιατρών ώστε να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση της κυβέρνησης για την ΠΦΥ.

Σχετικές ειδήσεις