ΥΓΕΙΑ

Εμβόλια για μελλοντική πανδημία «δεσμεύει» η Κομισιόν – Συμφωνία για 325 εκατ. δόσεις το χρόνο

πανδημία
Η Ευρώπη προετοιμάζεται για μελλοντική πανδημία
AP

Συμφωνία με φαρμακευτικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η Pfizer, έκλεισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της προετοιμασίας των κρατών-μελών της Ε.Ε. για κάποια μελλοντική πανδημία.

Η συμφωνία, την οποία αποκάλυψε το πρακτορείο Reuters, δεσμεύει τις φαρμακευτικές εταιρείες για την παραγωγή έως και 325 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων το χρόνο, σε περίπτωση παγκόσμιας έκτακτης υγειονομικής ανάγκης.

Τα εμβόλια που θα παραχθούν, μπορεί να είναι είτε mRNA, είτε ιικού φορέα, είτε πρωτεϊνικά. Σημειώνεται ότι η συμφωνία δεν σχετίζεται με τις ισχύουσες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εταιρειών, για την covid-19.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε σχετική ανακοίνωση, επισημαίνει ότι η πανδημία του κορονοϊού έδειξε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι καλύτερα προετοιμασμένη για μελλοντικές υγειονομικές έκτακτες καταστάσεις.

Η νέα συμφωνία διασφαλίζει ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες θα είναι έτοιμες να «ανταποκριθούν σε μια κρίση», κρατώντας εκσυγχρονισμένες και σε ετοιμότητα τις εγκαταστάσεις τους και τα δίκτυα διανομής και εφοδιασμού, καθώς και δημιουργώντας απόθεμα όπου κρίνεται απαραίτητο. Εάν κηρυχθεί μια νέα κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην υγεία, τότε οι εταιρείες θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν την παραγωγή.

Η Κομισιόν επέλεξε τις εγκαταστάσεις της Pfizer σε Ιρλανδία και Βέλγιο για την παραγωγή mRNA εμβολίων, των ισπανικών εταιρειών Reig Jofre και Laboratorios Hipra SA για την παραγωγή πρωτεϊνικών εμβολίων και της ολλανδικής Bilthoven Biologicals B.V. για τα εμβόλια ιικού φορέα.

Σχετικές ειδήσεις