ΥΓΕΙΑ

Κινδυνεύουν ζωές από έλλειψη κλινών στις μονάδες εντατικής

Κινδυνεύουν ζωές από έλλειψη κλινών στις μονάδες εντατικής

Δραματική είναι η κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) της χώρας, καθώς καθημερινά, μόνο στην Αττική, μέχρι και 30 ασθενείς αναζητούν μια κλίνη σε μονάδα εντατικής και μόνο οι μισοί βρίσκουν συνήθως.

Οι άλλοι μισοί βρίσκονται σε κίνδυνο σε ένα ποσοστό 45% περίπου, όταν θα κινδύνευε ένας στους τέσσερις στην πραγματικότητα, εάν υπήρχαν διαθέσιμες κλίνες.

Την ίδια στιγμή, οι ασθενείς αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να μην μπορούν να απευθυνθούν ούτε στον ιδιωτικό τομέα υγείας, καθώς οι μονάδες στις ιδιωτικές κλινικές κινδυνεύουν να κλείσουν, αφού ο ΕΟΠΥΥ δεν πληρώνει τα νοσήλια.

Εδώ και μια δεκαετία είναι γνωστό ότι οι κλίνες σε λειτουργία δεν επαρκούν για τις ανάγκες των ασθενών και καθημερινά σχεδόν υπάρχει λίστα αναμονής στο ΕΚΑΒ ασθενών που περιμένουν να βρεθεί διαθέσιμη κενή κλίνη ΜΕΘ για να νοσηλευθούν.

Την ίδια στιγμή όμως, υπάρχουν έτοιμες για λειτουργία κλίνες σε πολλές ΜΕΘ, που παραμένουν κλειστές, εξαιτίας έλλειψης προσωπικού. Η χώρα διαθέτει μόνο 540 κλίνες ΜΕΘ σε λειτουργία και 154 παραμένουν κλειστές.

Όμως, μέχρι τις αρχές του 2013 λήγουν οι συμβάσεις άλλων 120 –τουλάχιστον- νοσηλευτών και 50 γιατρών, οι οποίες εάν δεν ανανεωθούν, θα οδηγήσουν στο κλείσιμο και άλλων 40-50 κλινών τους επόμενους μήνες.

Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας κ. Απόστολος Αρμαγανίδης, με αφορμή το 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εντατικής Θεραπείας, που έγινε στην Αθήνα στις 9-11 Νοεμβρίου.

Ο κ. Αρμαγανίδης, έδωσε έμφαση στην ανάγκη για παροχή κινήτρων, ώστε να μη φύγουν οι καλύτεροι γιατροί και νοσηλευτές μας στο εξωτερικό. Πρόκειται για ένα εξειδικευμένο και περιζήτητο διεθνώς επιστημονικό δυναμικό, που στη χώρα μας αμείβεται πλέον εξευτελιστικά (με 3,8 ευρώ ωριαία αποζημίωση εφημερίας, για ένα Λέκτορα Εντατικής Θεραπείας με 13 χρόνια σπουδών και ειδικότητας, διατριβή και μετεκπαίδευση στο εξωτερικό)!

Σημείωσε πως ήδη έχει ξεκινήσει εκστρατεία προσέλκυσης τους από Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που προσφέρουν 2–3 φορές μεγαλύτερες απολαβές από αυτές που έχουν σήμερα στην Ελλάδα. Το κύμα μετάβασης γιατρών και νοσηλευτών σε χώρες καιρό ήδη διογκώνεται με τις όποιες απρόβλεπτες συνέπειες να είναι ορατές.