ΥΓΕΙΑ

Η παχυσαρκία έχει σύμμαχο τα smartphones

Η παχυσαρκία έχει σύμμαχο τα smartphones

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου Κεντ στο Οχάιο, φοιτητές αλλά και απλός κόσμος περνάνε ώρες καθημερινά μπροστά από τα κινητά τους τηλέφωνα με αποτέλεσμα η παχυσαρκία να είναι προ των πυλών χωρίς οι ίδιοι να το έχουν καταλάβει. Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 300 φοιτητές και 49 από αυτούς υποβλήθηκαν σε τεστ κοπώσεως για την εκτίμηση της καρδιακής και πνευμονικής τους κατάστασης.

Ένα κινητό τηλέφωνο και ειδικά ένα «έξυπνο» κινητό, έχει δυνατότητες αντίστοιχες μ' έναν υπολογιστή. Μετά από την σχετική έρευνα, οι χρήστες φάνηκε να καταναλώνουν τουλάχιστον πέντε ώρες ημερησίως στέλνοντας μηνύματα, βλέποντας βίντεο, σερφάροντας στο ιντερνέτ κ.α Κάνοντας λοιπόν αυτές τις δραστηριότητες η σωματική τους δραστηριοποίηση είναι σχεδόν μηδενική.

Να σημειώσουμε επίσης οτι, ένα κινητό τηλέφωνο μπορεί να δημιουργήσει άμεσα προβλήματα στον ύπνο και αυτό γιατί όχι μόνο μπορεί κάποιος να ξυπνήσει από τον ήχο ενός μηνύματος ή μιας κλήσης αλλά και γιατί θα ασχοληθεί σίγουρα μαζί του την ώρα που θα ξαπλώσει.

Τέλος, οι χρήστες κινητών τηλεφώνων είναι πολύ πιθανό να έχουν την ίδια ακριβώς επαφή και με άλλα ψηφιακά μέσα όπως οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, η τηλεόραση αλλά και τα ψηφιακά παιχνίδια.