ΥΓΕΙΑ

Νέα θετική λίστα: Εντός 1.223 γενόσημα, εκτός τα καινοτόμα φάρμακα

Νέα θετική λίστα: Εντός 1.223 γενόσημα, εκτός τα καινοτόμα φάρμακα

Η νέα θετική λίστα αποζημιούμενων φαρμακευτικών σκευασμάτων θα βρίσκεται σε ισχύ από αύριο, 3 Οκτωβρίου.


Στη θετική λίστα περιλαμβάνονται περισσότερα από 7.600 σκευάσματα όλων των θεραπευτικών κατηγοριών, όπως και 1.223 σκευάσματα νέων γενόσημων που τιμολογήθηκαν με τα Δελτία Τιμών Ιουνίου και Αυγούστου 2013, με άξονα τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Ωστόσο, δεν περιλαμβάνονται τα «καινοτόμα» φάρμακα, τα οποία μεν τιμολογήθηκαν πρόσφατα, αλλά ακόμα καθυστερεί η πρόσβαση των ασθενών σε αυτά. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για νέες θεραπείες που αφορούν κυρίως σοβαρές παθήσεις και κυκλοφορούν εδώ και χρόνια στις άλλες χώρες της Ευρώπης. Η αναμονή για τα καινοτόμα φάρμακα μετρά πάνω από δύο χρόνια στην Ελλάδα, οπότε χρειάζονται άμεσες ενέργειες ώστε να αποκτήσουν οι ασθενείς πρόσβαση στις νέες θεραπείες.

Επίσης, ανακοινώθηκε η σταδιακή ενσωμάτωση στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) των πρώτων 19 θεραπευτικών πρωτοκόλλων κατευθυντηρίων γραμμών συνταγογράφησης, που αφορούν πέντε διαφορετικές ομάδες ασθενειών (Δισλιπιδαιμία, Σακχαρώδη Διαβήτη, Οστεοπόρωση, Αρτηριακή Υπέρταση και Νευρολογικές διαταραχές). Το κρίσιμο ζήτημα που πρέπει να διαφυλαχτεί στο θέμα των θεραπευτικών πρωτοκόλλων είναι η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στο κατάλληλο φαρμακευτικό σκεύασμα. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις σοβαρών ασθενειών, ο ασθενής δεν θα πρέπει να εξαναγκάζεται σε μια διαδικασία θεραπείας ελαφρύτερου σκευάσματος στην αρχή και να ακολουθεί η χορήγηση ισχυρότερου φαρμάκου αν κριθεί αναγκαίο, καθώς χάνεται πολύτιμος χρόνος, που ενδεχομένως θα μπορούσε να λειτουργήσει επιβαρυντικά στην υγεία του ασθενούς.