ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Το πόρισμα – καταπέλτης για Γριβέα και το πάρτυ 500 εκατ.

Το πόρισμα – καταπέλτης για Γριβέα και το πάρτυ 500 εκατ.

ΠΛΗΡΗΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗ NEWSBOMB.GR: Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης οι συμβάσεις που έκανε το 2009 η εταιρεία “C&C” των Κυριάκου Γριβέα – Αναστασίας Βάτσικα με το Τ.Τ.

Επιμέλεια: Λουκιανός Κάλλιμπαν

Πανηγυρική είναι η επιβεβαίωση όσων έχει αποκαλύψει τους τελευταίους μήνες το “Newsbomb.gr” σχετικώς με τη δραστηριότητα της εταιρείας “C&C International” (που ανήκει στον στενό συνεργάτη και φίλο του κ. Αντρίκου Παπανδρέου), τον κ. Κυριάκο Γριβέα και τη σύζυγό του κ. Αναστασία Βάτσικα. Το πόρισμα της Αρχής καταπολέμησης του βρώμικου χρήματος αποκαλύπτει συγκλονιστικά στοιχεία για το σκάνδαλο στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο τα προηγούμενα χρόνια, με δάνεια που δόθηκαν σε «ημέτερους» με χαριστικούς όρους και επισφαλείς συμβάσεις, αλλά και σε άλλες τράπεζες.

Το περιεχόμενο του πορίσματος, όχι μόνο επιβεβαιώνει πανηγυρικά τα ρεπορτάζ του “Newsbomb.gr” αλλά η έρευνα που διεξάγει η ιστοσελίδα μας από το 2011 φαίνεται πως έχει διευκολύνει τους λειτουργούς της Αρχής να κινηθούν ώστε να πέσουν οι μάσκες σε μία από τις πιο σκοτεινές υποθέσεις μετά τη Μεταπολίτευση.

Ας αρχίσουμε με το πρώτο στοιχείο που αφορά στη ζημιά: Διαπιστώθηκε «τρύπα» που αγγίζει τα 500 εκατομμύρια ευρώ!

Μάλιστα η διοχέτευση των χρημάτων έγινε με τόσο αριστοτεχνικό τρόπο, ώστε το μισό δισεκατομμύριο ευρώ σήμερα να είναι αόρατο. Σύμφωνα με το πόρισμα «το εγκληματικό προϊόν απεκρύβη τελικά και δεν είναι δυνατή δέσμευσή του, αφού στους λογαριασμούς των προαναφερθέντων φυσικών προσώπων και αυτούς των εταιρειών συμφερόντων τους δεν υπάρχουν σήμερα παρά ασήμαντα υπόλοιπα».

Εκείνοι που συμμετείχαν σ’ αυτήν την υπόθεση φαίνεται πως είχαν ισχυρά ερείσματα και προσβάσεις στο τραπεζικό σύστημα ώστε να καλύψουν την προέλευση του χρήματος και να σπάσουν σε πολλά μικρά κομμάτια. Βεβαίως, ο πρόεδρος της Αρχής αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Παναγιώτης Νικολούδης έχει μάθει να είναι λεπτολόγος. Ψάχνει τη λεπτομέρεια από την οποία θα αποκαλυφθεί το μοιραίο λάθος.

Η αποκάλυψη του 2009

Η πορεία των δημοσιονομικών πριν από τέσσερα χρόνια έδειχνε ότι η κρίση θα οξυνόταν. Κερδοσκόποι και διεθνείς τοκογλύφοι άρχισαν να οσφραίνονται υπερκέρδη από στοιχήματα με καλά και κακά σενάρια για το μέλλον της εθνικής οικονομίας.

Στις 23 Μαρτίου και μετά στις 12 Αυγούστου 2009, το «Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο» συνήψε δύο συμβάσεις ομολογιακών δανείων με την “C&C International”, συμφερόντων των κ.κ. Κυριάκου Γριβέα και Αναστασίας Βάτσικα. Η πρώτη σύμβαση αφορούσε σε ποσό ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ και η δεύτερη, σε 10 εκατομμύρια ευρώ. Από την έρευνα έχουν αποκαλυφθεί πολύ χρήσιμα στοιχεία σχετικώς με τις συμβάσεις αυτές, σύμφωνα με το πόρισμα.

Εκτός από τα δάνεια των 17 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία «έχουν καταστεί ανεπίδεκτα εισπράξεως», η τότε διοίκηση του «Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου» ενέκρινε τη χρηματοδότηση τριών εταιρειών των κ.κ. Γριβέα και Βάτσικα με ποσά που φθάνουν τα 2,385 εκατομμύρια ευρώ, όπως αναφέρεται στο πόρισμα της έρευνας.

Προκύπτει λοιπόν ζημιά του «Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου» που αγγίζει τα 19.885.000 ευρώ, μόνο απ’ αυτήν την υπόθεση. Με τον ίδιο τρόπο θα συνεχιστεί η έρευνα ώστε να εντοπιστούν όλα τα χαριστικά δάνεια που δόθηκαν σε «φίλους και ημέτερους» από τις διοικήσεις και άλλων τραπεζών και φέρονται να ανέρχονται σε περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ!

Αρχίζουν οι διώξεις

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έχει λάβει γνώση σχετικώς με τη δανειοδότηση του κ. Γριβέα και της κ. Βάτσικα και όσων άλλων αναφέρονται στο πόρισμα της Αρχής. Η επόμενη κίνηση είναι η άσκηση ποινικών διώξεων και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος.

«Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ενοχής των υπευθύνων (διοικήσεων) της τράπεζας για το έγκλημα της απιστίας και των ωφεληθέντων από τις πράξεις αυτές επιχειρηματιών, για άμεση συνέργεια στις πράξεις απιστίας, καθώς και για νομιμοποίηση προϊόντων προερχόμενων από εγκληματικές πράξεις (ξέπλυμα)», αναφέρεται στο πόρισμα.

Σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρουν ότι έρευνα της Αρχής αποκάλυψε πολύτιμα στοιχεία για τον τρόπο χορήγησης των δανείων και τους όρους υπό τους οποίους δόθηκαν με αφορμή την ευνοϊκή στάση έναντι των επιχειρηματιών κ.κ. Γριβέα και Βάτσικα. «Τα δύο παραπάνω δάνεια χορηγήθηκαν υπό όρους, που καταφανώς δεν πληρούσαν τους συνήθεις όρους τραπεζικού δανεισμού, αφού περιελάμβαναν την εξαρχής εκταμίευση του συνόλου των μακροπρόθεσμων δανείων, δινόταν πολυετής περίοδος χάριτος ως προς το κεφάλαιο και ανεπαρκείς εξασφαλίσεις, παρότι χορηγούντο σε μία νεοσύστατη εταιρεία παροχής υπηρεσιών. Συνεπώς εξαρχής δεν διασφαλίζονταν τα συμφέροντα της δανείστριας τράπεζας», επισημαίνει στο πόρισμα.

Αποκαλύπτεται μάλιστα πως ποσό 15 εκατομμυρίων ευρώ του δανείου, αντί να χρησιμοποιηθεί από την εταιρεία για το σκοπό για τον οποίο χορηγήθηκε (ως κεφάλαιο κίνησης), αναλήφθηκε ουσιαστικά από τους μετόχους Κυριάκο Γριβέα και Αναστασία Βάτσικα! Το εισέπραξαν ως αντίτιμο πώλησης στην εταιρεία τους τριών δικών τους κυπριακών εταιρειών (!), οι οποίες μάλιστα ήταν ζημιογόνες.

Σχετικώς αναφέρει το πόρισμα ότι οι εταιρείες «είχαν αρνητική καθαρή θέση (- 99.000 ευρώ). Ενώ ενδεικτικό για το πόσο χαριστικά ήταν τα δάνεια είναι ένα σημείο του πορίσματος, στο οποίο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η αγοραπωλησία αυτή έτυχε της προέγκρισης της τράπεζας, τα στελέχη της οποίας δεν προέβησαν σε καμία ενέργεια διασφάλισης της απαίτησής της».

Σε άλλο σημείο γράφει: «... Οι υπεύθυνοι της τράπεζας σαφώς και γνώριζαν ότι με τις παραπάνω εξαγορές και μεταβιβάσεις μετοχών μειωνόταν σημαντικά η διασφάλιση της τράπεζας, αφού η οικονομική κατάσταση της εγγυήτριας εταιρείας θα εξαρτάτο πλέον από τους δύο μετόχους της».

Το τρίτο σημείο από το οποίο σκιαγραφούνται και οι ευθύνες της τότε διοίκησης αναφέρει: «Αποτέλεσμα των παραπάνω πράξεων και παραλείψεων των υπευθύνων της τράπεζας από τη μία και των Κυριάκου Γριβέα και Αναστασίας Βάτσικα από την άλλη, ήταν να καταστεί ανεπίδεκτη εισπράξεως η απαίτηση της τράπεζας, με ζημιά της περιουσίας της, η οποία υπολογίζεται στο 100% της απαίτησης, δηλαδή 17 εκατομμύρια ευρώ».

Η ροή του χρήματος

Στο πόρισμα της Αρχής υπάρχουν επίσης πολύ σημαντικά στοιχεία που αναφέρονται στη ροή των 17 εκατ. ευρώ. Οι επιχειρηματίες κ.κ. Γριβέας - Βάτσικα φέρονται ότι τοποθέτησαν αρχικά το ποσόν του ομολογιακού δανείου σε τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας, μετατρέποντας τις αντίστοιχες τραπεζικές επιταγές σε ποσό κατάθεσης.

Μετά όμως, «τμήμα του εγκληματικού προϊόντος ανέλαβαν σε μετρητά και άλλα τμήματα μετέφεραν, είτε με εμβάσματα, είτε με έκδοση νέων επιταγών, σε διαφορετικές τράπεζες (ALPHA, EUROBANK, ΛΑΪΚΗ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ). Το συνολικό ποσό δανείου (17.000.000) το ''έσπασαν'' με 57 τραπεζικές επιταγές και το διακίνησαν μέσω των παραπάνω τραπεζών, με τελική κατάληξη τραπεζικούς λογαριασμούς άλλων εταιρειών συμφερόντων των ιδίων».

Απέκρυψαν τα ίχνη των χρημάτων αφού «η πολυδιάσπαση αυτή του εγκληματικού προϊόντος, παρότι απεικονίζεται μέχρι κάποιο σημείο στους επισυναπτόμενους πίνακες κίνησης τραπεζικών λογαριασμών, δεν επιτρέπει, στο στάδιο αυτό τουλάχιστον, την ακριβή ιχνηλάτηση των επιμέρους ποσών που διακινήθηκαν, ενώ είναι εξαιρετικά πιθανό ότι κάποια από αυτά να μεταφέρθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς εταιρειών των ιδίων στην Κύπρο».

Το παιχνίδι φαίνεται όμως ότι ήταν πολύ καλά σχεδιασμένο. Στο πόρισμα αναφέρονται αναλυτικώς οι αλλαγές δικαιούχων των εταιρειών, οι μεθοδεύσεις και η τελική αγορά του συνόλου των μετοχών από τις εταιρείες των Γριβέα - Βάτσικα με έδρα την Κύπρο. «Με την από 15/12/2009 απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας C&C αποφασίστηκε η αγορά του 100% των μετοχών των εταιρειών με έδρα την Κύπρο.Οι εταιρείες αυτές κατέχουν από κοινού το 100% των μετοχών της εταιρείας», επισημαίνεται.

Το κερασάκι της «πράσινης ανάπτυξης»

Σε άλλο σημείο ο συντάκτης του πορίσματος υπογραμμίζει: «... η καθαρή και αδιαμφισβήτητη διαπίστωση ότι, με την προαναφερθείσα πολύπλοκη διαδικασία μετατροπής, μεταφοράς και διακίνησης του εγκληματικού προϊόντος μέσω του τραπεζικού συστήματος και με σκοπό πάντοτε την απόκρυψη της αληθούς (εγκληματικής) προέλευσής του, το προϊόν αυτό απεκρύβη τελικά και δεν είναι δυνατή δέσμευσή του, αφού στους λογαριασμούς (σε ελληνικές τράπεζες) των προαναφερθέντων φυσικών προσώπων και αυτούς των εταιρειών συμφερόντων τους, δεν υπάρχουν σήμερα παρά ασήμαντα υπόλοιπα».

Εκτός από τα δάνεια των 17 εκατ. ευρώ, τον Αύγουστο του 2009, το «Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο» μαζί με την εταιρεία “C&C” των Γριβέα - Βάτσικα ίδρυσαν μία ακόμη εταιρεία, την “Postbank Green Institute”. Το ΤΤ κατείχε το 50%.

Το πράγμα γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον και μας θυμίζει παλιά ρεπορτάζ του “Newsbomb.gr” όταν όλοι οι άλλοι έκαναν τους ανήξερους.

Το αμαρτωλό ινστιτούτο

Το “Postbank Green Institute” ιδρύθηκε με μετοχικό κεφάλαιο 500.000 ευρώ, από το οποίο η “C&C” κατέβαλε το ποσοστό της με δανεισμό από το «Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο». Κάποιος λοιπόν διεκδικούσε το ρόλο του κερατά και του δαρμένου.

Δεν τα λέμε εμείς αλλά το πόρισμα: «τις χρηματοδοτήσεις της από την τράπεζα η προαναφερθείσα εταιρεία PBGI εκταμίευσε προς μικρής επιφάνειας εταιρείες συμφερόντων Κυριάκου Γριβέα και Αναστασίας Βάτσικα, έναντι υπηρεσιών ή δήθεν υπηρεσιών διαφημιστικής προβολής, χορηγιών, οργάνωσης εκδηλώσεων κ.λπ., τις οποίες παρείχαν ή δήθεν παρείχαν προς την PBGI. Οι εταιρείες αυτές καρπώθηκαν το ποσό της δεύτερης χρηματοδότησης συνολικού ύψους 2.385.000 ευρώ. Τέλος και ενώ η PBGI είχε αρνητική θέση, η τράπεζα στις 30/11/2011 με μια καταφανώς ζημιογόνα ενέργεια εξαγόρασε επιπλέον το ποσοστό της C&C στην εταιρεία αυτή αντί 500.000 ευρώ».

Για την ιστορία θυμίζουμε ότι στις 25 Ιανουαρίου αποκαλύψαμε ότι ο κ. Γριβέας και η κ. Βάτσικα είχαν ετοιμάσει ήδη τις βαλίτσες τους για την αριστοκρατική γειτονιά του Λονδίνου όπου χαίρονται τα αγαθά του καπιταλισμού εις βάρος των κορόιδων. Τότε είχαμε πει για τα 17 εκατ. του «Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου» αλλά και για τη συνεργασία που είχε ο κ. Γριβέας με την «πράσινη» Μη Κυβερνητική Οργάνωση του κ. Αντρίκου Παπανδρέου, την γνωστή I4CENSE.

Να θυμηθούμε επίσης ότι ο κ. Παπανδρέου παραδέχθηκε κατά την εκδίκαση της αγωγής του εις βάρος του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων για τις καταγγελίες του τελευταίου ότι εμπλέκεται στις αγοραπωλησίες των CDS που στοιχημάτιζαν υπέρ της χρεοκοπίας της χώρας από την είσοδο της στο ΔΝΤ, την οποία μεθόδευσε ο αδερφός του και πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

Αυτή είναι μια καλή αφορμή να δώσουμε συνέχεια σε μια έρευνα, τα στοιχεία της οποίας δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμα…

Διαβάστε περισσότερα: