ΕΔΩ ΜΟΣΧΑ

Σοβαρή κλιμάκωση στον εμφύλιο της Ουκρανίας

Σοβαρή κλιμάκωση στον εμφύλιο της Ουκρανίας

Αγνώστου ταυτότητος αεροσκάφη πετούν στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα. Κατά κάποιες μαρτυρίες η Μόσχα απάντησε με αεροπορικά πυρά στις ουκρανικές οβίδες εναντίον του εδάφους της

Κλιμακώνεται επικίνδυνα ο εμφύλιος πόλεμος στην Ανατολική Ουκρανία, καθώς καθημερινά είναι πλέον τα χτυπήματα ρωσικού εδάφους από ουκρανικής πλευράς, αλλά και οι αναφορές για δεκάδες νεκρούς μεταξύ των αμάχων και σοβαρές απώλειες και από τις δύο πλευρές της αντιπαράθεσης, τους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες, που πολεμούν τη «χούντα του Κιέβου» και τις πιστές στο Κίεβο ουκρανικές δυνάμεις, που εξοντώνουν «τρομοκράτες και αποσχιστές».

Η Μόσχα αντέδρασε σήμερα άμεσα και με αυστηρό τρόπο στην πρωινή πτώση ουκρανικών οβίδων σε ρωσικό έδαφος, οι οποίες προκάλεσαν το θάνατο ενός 47χρονου άνδρα και τον τραυματισμό δύο γυναικών. Το επεισόδιο σημειώθηκε στις 09:30 το πρωί τοπική ώρα στη ρωσική συνοριακή πόλη Ντονιέτσκ με 49 χιλιάδες περίπου κατοίκους. Ο άνδρας έχασε το χέρι του από την ουκρανική οβίδα όταν βρισκόταν στην αυλή του σπιτιού του στα περίχωρα της μικρής πόλης και πέθανε από ακατάσχετη αιμορραγία. Βαρύ κάταγμα υπέστη η μία ηλικιωμένη γυναίκα, που χτυπήθηκε από θραύσματα και ελαφρότερα τραύματα η κόρη της μέσα στο σπίτι τους.

Όπως μετέδωσε πριν από λίγο ο ανταποκριτής του κρατικού δορυφορικού δικτύου Ρωσία-24 στη γειτονική Ουκρανία, στην περιφέρεια του Ροστόφ, αεροσκάφη εθεάθησαν να υψώνονται και να εκτοξεύουν πυραύλους προς το ουκρανικό έδαφος, χτυπώντας προφανώς στόχους των ουκρανικών δυνάμεων. Εφόσον αληθεύουν αυτές οι πληροφορίες θα πρόκειται για υλοποίηση της χθεσινής προειδοποίησης ότι η Μόσχα επιφυλάσσεται παντός δικαιώματός της και θα υπάρξουν αντίποινα αν συνεχιστούν οι επιθέσεις εναντίον του εδάφους της.

Άλλοι αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για ουκρανικά αεροσκάφη, που πετούν συχνά στα σύνορα και εκτοξεύουν οβίδες. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει άλλη επίσημη επιβεβαίωση τυχόν ρωσικών αντιποίνων, όμως ανακοινώθηκε ότι στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε ο επιτετραμμένος της Ουκρανίας στη Μόσχα.

Στον Ουκρανό διπλωμάτη επιδόθηκε αυστηρή προειδοποίηση να σταματήσει κάθε επιθετική δραστηριότητα σε ρωσικό έδαφος, όπως μεταξύ άλλων και τα πυρά, που δέχθηκε χθες ρωσική περίπολο από δολιοφθορείς, που μάλιστα είχαν προετοιμαστεί και είχαν διεισδύσει σε ρωσικό έδαφος, σύμφωνα με τις επίσημες ρωσικές ανακοινώσεις.

Η Μόσχα δηλώνει ότι θα εξαντλήσει όλα τα νόμιμα μέσα για να υπερασπιστεί το έδαφός της και την ασφάλεια των πολιτών της και ότι αν δεν σταματήσουν οι προκλήσεις εναντίον της οι συνέπειες μπορεί να γίνουν «ανεπανόρθωτες».

Προϊδεάζοντας για τις διαθέσεις της ρωσικής διπλωματίας ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γκριγκόρι Καράσιν είπε ότι οπωσδήποτε θα υπάρχει ρωσική απάντηση και η συζήτηση, που θα γίνει με την ουκρανική πλευρά θα είναι «σοβαρή και σκληρή». Όπως επεσήμανε ο Ρώσος υψηλόβαθμος διπλωμάτης, «όσα συνέβησαν επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά την αναγκαιότητα ταχύτατης διακοπής της αιματοχυσίας και επανέναρξης των συνομιλιών στο πλαίσιο της ομάδας επαφής, με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων πλευρών της σύγκρουσης».

Η κλιμάκωση των διαστάσεων της σύγκρουσης επιβεβαιώνεται και από την ύπαρξη δεκάδων πλέον ξένων μισθοφόρων, οι οποίοι πολεμούν στο πλευρό των ουκρανικών δυνάμεων, δικαιολογώντας ο καθένας με διαφορετικό τρόπο τα «εθελοντικά» κίνητρά του. Δεν είναι λίγοι και οι εθελοντές, που πολεμούν από την πλευρά των εξεγερμένων ρωσόφωνων, οι οποίοι είναι προφανές ότι δεν έχουν σπουδαίους οικονομικούς πόρους για να μπορούν να πληρώνουν μισθοφορικούς μισθούς.

Σύμφωνα με το ιταλικό περιοδικό Il Giornale τα «μαύρα ανθρωπάκια», οι μισθοφόροι καταδρομείς, συγκροτούν ειδικό σώμα πιστό στην κυβέρνηση του Κιέβου και προέρχονται από χώρες όπως η Ιταλία, η Σουηδία, η Φινλανδία, οι Βαλτικές και η Γαλλία. Κατά το δημοσιογράφο Φάουστο Μπιλοσλάβο συντονιστικό ρόλο παίζει ο 46χρονος βετεράνος του πολέμου της Κροατίας Γάλλος στην καταγωγή Γκαστόν Μπεσόν, ο οποίος καλεί από την σελίδα του στο Facebook ενδιαφερόμενους να ενταχθούν στην ειδική μονάδα.

Ο Γκαστόν έχει εγκατασταθεί στο Κίεβο και σύμφωνα με το ιταλικό περιοδικό συντονίζει τη δράση ξένων μισθοφόρων όπως ο 53χρονος Ιταλός Φραντσέσκο Φ., ο οποίος ήταν δραστήριος στα νιάτα του στη νεοφασιστική Εθνική Πρωτοπορία και τώρα έχει ενταχθεί στο τάγμα «Αζόφ». Ο Σουηδός ελεύθερος σκοπευτής Μίκαελ Σκιλτ είναι από τους λίγους ξένους, που δεν κρύβουν το πρόσωπο και το όνομά τους, έχει μάλιστα γι’ αυτό το λόγο επικηρυχθεί από τους εξεγερμένους ρωσόφωνους.

Διαβάστε επίσης:

H Μόσχα προειδοποιεί ότι θα αντιδράσει αν επαναληφθούν τα πυρά εναντίον του εδάφους της

Η Μόσχα απειλεί το Κίεβο με αντίποινα για τη ρίψη οβίδας σε χωριό!

Ουκρανία: Ένας νεκρός από οβίδα στο Ντόνετσκ