ΕΔΩ ΜΟΣΧΑ

Επικοινωνιακός πόλεμος της Δύσης στη Ρωσία

Επικοινωνιακός πόλεμος της Δύσης στη Ρωσία

Koρυφώνεται η ανησυχία για το ανθρωπιστικό κομβόι και ενδεχόμενο επίθεσης εναντίον του σε ουκρανικό έδαφος. Δυτικά ΜΜΕ και το ΝΑΤΟ επιμένουν, παρά τις διαψεύσεις, για κομβόι ρωσικών τεθωρακισμένων, που πέρασε τα ουκρανικά σύνορα.

Δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας της Ρωσίας Ανατόλι Αντόνοφ σε ελληνικά ΜΜΕ.

Επικοινωνιακός πόλεμος για δύο ρωσικά κομβόι βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες. Το ένα, πραγματικό, αποτελούμενο από 262 τουλάχιστον φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια, το οποίο μετά από τριήμερη περιπλάνηση έφθασε το πρωί στα ουκρανικά σύνορα, νοτιότερα από όπου αρχικώς αναμενόταν. Το άλλο, μέχρι στιγμής αόρατο, περιγράφεται από δύο Βρετανούς ανταποκριτές, που το διέκριναν χθες να αποτελείται από 23 τεθωρακισμένα οχήματα και στρατιωτικά φορτηγά, που πέρασαν τα ουκρανικά σύνορα. Σήμερα ο αριθμός του αυξήθηκε αισθητά, καθώς σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Λιθουανίας Λίνας Λινκιάβιτσιους αποτελείται από 70 τεθωρακισμένα οχήματα, σύμφωνα με δηλώσεις του ιδίου στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της Συνόδου της ΕΕ, που εξέτασε τις εξελίξεις γύρω από την Ουκρανία και τις κυρώσεις. Το σενάριο περί ύπαρξης τέτοιου στρατιωτικού κομβόι ενίσχυσε και ο γγ του ΝΑΤΟ Ράσμουσεν, ο οποίος μίλησε προσεκτικά για «διέλευση» των συνόρων, η οποία αν αποδειχθεί θα αποτελεί άλλη μια απόδειξη της ρωσικής «εισβολής» στην Ουκρανία. Πάντως η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας διέψευσε οποιαδήποτε παραβίαση των συνόρων, επιμένοντας ότι όσα οχήματα είδαν οι ανταποκριτές κοντά στα σύνορα ήταν «συνηθισμένη εποχούμενη περιπολία», που κινείται κατά μήκος των συνόρων και ανεφοδιάζει μεταξύ άλλων τα ρωσικά συνοριακά φυλάκια. Ο ουκρανικός στρατός προχώρησε ένα βήμα περισσότερο, ανακοινώνοντας ότι το πυροβολικό του χτύπησε το στρατιωτικό κονβόι της Ρωσίας, «μέρος του οποίου δεν υπάρχει πλέον», απέφυγε πάντως μέχρι στιγμής να παρουσιάσει οποιεσδήποτε οπτικοποιημένες αποδείξεις των ισχυρισμών του.

Σύμφωνα με τις εώς τώρα πληροφορίες ο τελωνειακός έλεγχος των φορτηγών της ανθρωπιστικής αυτοκινητοπομπής ξεκίνησε το πρωί από μερικές δεκάδες Ουκρανούς συνοριακούς φύλακες και τελωνειακούς και μόνο πέντε παρόντες παρατηρητές του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, ο αριθμός των οποίων αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες. Υποτίθεται ότι βάσει της συμφωνίας ο Ερυθρός Σταυρός θα παραλάβει το φορτίο και οι παρατηρητές-συνοδηγοί του θα επιβιβαστούν στα φορτηγά, στα οποία θα «φορεθούν» ουκρανικές πινακίδες κυκλοφορίας. Εν συνεχεία τα φορτηγά θα κινηθούν προς την Ανατολική Ουκρανία και ειδικά την πόλη του Λουγκάνσκ, όπου και αναμένεται να διανεμηθεί η βοήθεια.

Η κωλυσιεργία του Κιέβου είναι κάτι παραπάνω από προφανής, αλλά και η περιβόητη διεθνής κοινότητα κινείται με τον αραμπά σε σύγκριση με άλλες περιπτώσεις, μάλιστα ο Ερυθρός Σταυρός έκανε ακόμη λόγο και για μία εβδομάδα (!) που θα απαιτηθεί για να παραλάβει το φορτίο. Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι σαρωτικοί βομβαρδισμοί στην Ανατολική Ουκρανία και μάλιστα με απαγορευμένες βόμβες φωσφόρου, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για άλλη μια φορά στο Ντονιέτσκ.
Οι αντάρτες αναφέρθηκαν στη σύλληψη υπόπτων δολιοφθορέων και την αποκάλυψη ουκρανικών σχεδίων επίθεσης στο κονβόι, η διαδρομή του οποίου κατά κάποιες πληροφορίες έχει παγιδευτει με νάρκες. Το ρωσικό ΥΠΕΞ προειδοποίησε με ανακοίνωσή του να μην τολμήσει κανείς επίθεση στο κομβόι και να κηρυχθεί άμεση κατάπαυση πυρός, έτσι ώστε με ασφάλεια να διέλθει τα σύνορα και να διανεμηθεί το γρηγορότερο η ανθρωπιστική βοήθεια.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις των τελευταίων ωρών ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Ανατόλι Αντόνοφ δήλωσε σε ελληνικά ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων και το Newsbomb ότι «πρέπει να είστε βέβαιοι ότι ούτε ένας στρατιωτικός δεν υπάρχει στο κονβόι μας. Είναι ένα ειρηνικό κονβόι, είναι η επιθυμία και η επιδίωξη του ρωσικού λαού να βοηθήσει τα αδέλφια του, τον πληθυσμό της ΝΑ Ουκρανίας, ώστε κάπως να ξεπεράσουν αυτή τη δυστυχία, την οποία αντιμετωπίζουν. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν έχουμε καμία πρόθεση να χρησιμοποιήσουμε αυτό το κονβόι για οποιαδήποτε λεγόμενη εισβολή. Όλα αυτά είναι μέρος ενός πολύ βρώμικου πληροφοριακού πολέμου, που έχει αναπτυχθεί εναντίον της Ρωσίας και των ενόπλων δυνάμεών της και φυσικά δεν διαρκεί ούτε μία μέρα, ούτε βδομάδα, ούτε μήνα. Απλώς η κρίση της Ουκρανίας είναι η θρυαλλίδα, που ρίχτηκε στη φωτιά αυτού του πολέμου. Εύχομαι κι επιθυμώ όλα να εξελιχθούν ομαλά γύρω από το κονβόι μας. Ανησυχώ πολύ για πιθανές προβοκάτσιες. Να μη δώσει ο θεός να τραυματιστούν άνθρωποι, απλοί πολίτες, πχ οι οδηγοί των οχημάτων, αυτό θα ήταν τρομακτικό. Ανάμεσά τους είναι στελέχη του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων και στα σύνορα θα τους υποδεχθούν εκπρόσωποι του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού. Θα ήθελα να τα δουν όλα και να μεταφερθεί αυτό το φορτίο στον προορισμό του, να πάρει μαζί του, ενδεχομένως, τραυματίες στην επιστροφή και όλα αυτά να γίνουν με την παρουσία των διεθνών παρατηρητών και μεσολαβητών, οι οποίοι θα διαπιστώσουν ότι δεν ασχολούμαστε με τίποτε παράνομο και τίποτε, που θα συνεισέφερε στην περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης».

Ως πεπειραμένος διπλωμάτης, αλλά και Νο 2 του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, ο Ανατόλι Αντόνοφ μας μίλησε καυστικά για τη χρήση από το ουκρανικό πυροβολικό οβίδων με λευκό φώσφορο: «Πρόκειται για ουσία, που πέφτοντας πάνω στον άνθρωπο, κατακαίει και διαπερνά το σώμα, αναλογιστείτε το. Η φωτιά που προκαλείται από οβίδες φωσφόρου είναι πρακτικά αδύνατο να σβήσουν. Είναι όπλα απαγορευμένα, που τέθηκαν εκτός νόμου από τη λεγόμενη Συνθήκη των απάνθρωπων όπλων, μέλη της οποίας είναι και η Ρωσία και η Ουκρανία, η οποία είναι δεσμευμένη να εκπληρώνει τις διεθνείς τις υποχρεώσεις. Για μένα προσωπικά είναι εντελώς τρομακτικό όταν μιλάμε για χρήση από ένοπλες δυνάμεις όχι απλώς βαρέως πυροβολικού, αλλά οβίδων φωσφόρου εναντίον του ίδιου τους τοτ πληθυσμού. Έχουμε ακριβή στοιχεία για συγκεκριμένες πόλεις και χρόνους. Η Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας εργάζεται τώρα για να αποκαλύψει συγκεκριμένα πρόσωπα, τα οποία συμμετείχαν στις επιθέσεις εναντίον ουκρανικών πόλεων με βόμβες φωσφόρου». Όπως υπογράμμισε ο κ. Αντόνοφ, αναλυτικότερη συνέντευξη του οποίου θα δημοσιεύσει αύριο το Newsbomb.gr η Ρωσία θα εργαστεί συστηματικά και έως το τέλος και ελπίζει ότι και η διεθνής κοινότητα θα πράξει το ίδιο ώστε όλοι οι ένοχοι για χρήση απαγορευμένων όπλων και διάπραξη εγκλημάτων να οδηγηθούν στο εδώλιο, όπως τους αξίζει.

Διαβάστε επίσης:

Πανωλεθρία της εξωτερικής μας πολιτικής στη Ρωσία