ΕΔΩ ΜΟΣΧΑ

H Mόσχα αποφάσισε μονομερώς να ξεκινήσει την πορεία του ανθρωπιστικού φορτίου

H Mόσχα αποφάσισε μονομερώς να ξεκινήσει την πορεία του ανθρωπιστικού φορτίου

Με βαρυσήμαντη ανακοίνωσή του πριν από λίγο το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δημοσιοποίησε την απόφαση της Μόσχας να κινήσει μονομερώς τα πρώτα 34 ελεγμένα φορτηγά, που είχαν περάσει τελωνειακό έλεγχο, προς την κατεύθυνση του βομβαρδισμένου Λουγκάνσκ.


Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την περιοχή τα φορτηγά με την ανθρωπιστική βοήθεια συνοδεύονται μόνο από ολιγομελή φρουρά των ρωσόφωνων ανταρτών και από κανένα στέλεχος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού. Τα οχήματα κινούνται κανονικά προς την κατεύθυνση του Λουγκάνσκ και πλησιάζουν ήδη προς την πόλη Κρασναντόν χωρίς να σημειωθεί οποιοδήποτε περιστατικό, παρά τους φόβους ότι πιστές στο Κίεβο ομάδες δολιοφθοράς δρουν στην περιοχή και θα επιχειρήσουν να εμποδίσουν τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Νωρίτερα το πρωί ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός δεν είχε δώσει την τελική του έγκριση για την έναρξη της κίνησης των φορτηγών, αν και επανειλημμένως το προηγούμενο 24ωρο είχε ανακοινωθεί ότι όλες οι διευθετήσεις με την πλευρά του Κιέβου είχαν γίνει. Η Μόσχα για πρώτη φορά με επίσημο τρόπο έκανε λόγο για ανυπόφορες παλινωδίες και αίσθηση ότι υπάρχει «παρασκηνιακή χειραγώγηση» των στελεχών του διεθνούς οργανισμού.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ περιέγραψε την κατάσταση, όπως διαμορφώνεται, ως ανυπόφορη. Όπως εξηγούν οι Ρώσοι διπλωμάτες από ρωσικής πλευράς καταβλήθηκαν όλες οι προσπάθειες για τη διευθέτηση του θέματος και για να ικανοποιηθούν όλες οι «λογικές και παράλογες απαιτήσεις της ουκρανικής πλευράς», παραχώρησαν όλα τα στοιχεία, που ζητήθηκαν και αποδέχθηκαν κάθε έλεγχο, τη στιγμή, που συνεχίζονται οι σφοδροί βομβαρδισμοί αμάχων και αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των τραυματιών και των νεκρών ανάμεσά τους.

Κατά τη Μόσχα το Κίεβο επί πολλές ημέρες επινοούσε διαρκώς νέες προφάσεις, ενώ χρησιμοποιούσε όλο και βαρύτερα όπλα εναντίον του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ, μεταξύ των οποίων ακόμη και βαλλιστικοί πύραυλοι.

Παρά τις επανειλημμένες συμφωνίες τόσο μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας, όσο και διαφόρων διεθνών οργανισμών και τις διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχουν πλέον άλλα προβλήματα, ακόμη και σήμερα το πρωί οι ουκρανικές Αρχές και ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός δεν έδιναν την τελική άδεια για την κίνηση της ανθρωπιστικής αποστολής. Προκύπτει ότι «οι ουκρανικές Αρχές οι ίδιες βομβαρδίζουν το σημείο του προορισμού της βοήθειας και οι ίδιες για το λόγο αυτό απαγορεύουν τη μεταφορά της». Κατά το ρωσικό ΥΠΕΞ το Κίεβο επιδιώκει τη βίαιη «εκκαθάριση» Λουγκάνσκ και Ντονιέτσκ έως τις 24 Αυγούστου, Ημέρα της Ανεξαρτησίας της χώρας, θέλοντας ίσως να εξαφανίσουν τους κατοίκους της περιοχής και παραλήπτες της βοήθειας και ίσως με αυτά τα «αποτελέσματα» να προσέλθουν στις συνομιλίες της 26ης του μηνός στο Μινσκ της Λευκορωσίας.

Σε μια ασυνήθιστη τοποθέτησή του το ρωσικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για ενόχληση, που προκαλείται από «την ολοφάνερη έξωθεν χειραγώγηση των διεθνών εμπειρογνωμόνων, που έχουν αναλάβει την προετοιμασία της επιχείρησης αυτής», όπως φαίνεται από έναν «ατελείωτο αριθμό αντιφατικών και αλληλοαποκλειόμενων σημάτων, που φθάνουν στη ρωσική πλευρά, σαφές δείγμα παρασκηνιακών παιχνιδιών με σκοπούς, οι οποίοι δεν έχουν τίποτε το κοινό με την επίλυση του συγκεκριμένου ανθρωπιστικού ζητήματος».

Η Μόσχα κατήγγειλε ότι «όσοι στα λόγια κηρύττουν τις πανανθρώπινες αξίες» εμπόδισαν την υιοθέτηση δήλωσης στο ΣΑ του ΟΗΕ υπέρ της κατάπαυσης πυρός κατά τη διάρκεια της μεταφοράς της ανθρωπιστικής βοήθειας. Στη ρωσική ανακοίνωση χαρακτηρίζεται «κοροϊδία» κάθε νέα επινόηση του Κιέβου ή των πρωτευουσών, που δείχνουν «ιδιαίτερη ανησυχία για την κατάσταση στην ΝΑ Ουκρανία».

Η Ρωσία προειδοποίησε επίσης να μην επιχειρηθούν «οποιεσδήποτε προσπάθειες να εμποδιστεί μια αμιγώς ανθρωπιστική αποστολή, η οποία ετοιμαζόταν από καιρό υπό συνθήκες πλήρους διαφάνειας και σε συνεργασία με την ουκρανική πλευρά και τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό».

«Η ευθύνη για τυχόν συνέπειες προκλήσεων εναντίον της ανθρωπιστικής φάλαγγας θα βαρύνουν πλήρως όσους είναι έτοιμοι περαιτέρω να θυσιάζουν τις ανθρώπινες τύχες στο βωμό των φιλοδοξιών και των γεωπολιτικών σχεδιασμών, παραβιάζοντας βίαια τους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», αναφέρει το ρωσικό ΥΠΕΞ, το οποίο καλεί για άλλη μια φορά την ουκρανική ηγεσία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, που ασκούν επιρροή σε αυτή να μεταφέρει την κατάσταση στη ΝΑ Ουκρανία στο μονοπάτι των συνομιλιών και στις προηγούμενες συμφωνίες, όπως η Δήλωση της Γενεύης μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας, ΗΠΑ και ΕΕ, που καλεί σε άμεση κατάπαυση πυρός, παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και έναρξη εθνικού διαλόγου στην Ουκρανία με συμμετοχή όλων των περιφερειών της.

Όπως δήλωσε με νόημα ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο πρόεδρος Πούτιν είναι ενήμερος για την έναρξη της κίνησης του ανθρωπιστικού κονβόι.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, όλο το αρμόδιο δυναμικό «έχει στραμμένη την προσοχή του στην επιτυχή άφιξη του φορτίου και τη διανομή της βοήθειας σε όσους τη χρειάζονται».

Διαβάστε επίσης:

H Mόσχα «πρεσάρει» τα Macdonald’s

Αν. Ουκρανία: Νεκρός ο πρώτος Αμερικανός

Απίστευτες φασιστικές αγριότητες στον εμφύλιο της Ουκρανίας