ΕΔΩ ΜΟΣΧΑ

H Mόσχα «πρεσάρει» τα Macdonald’s

H Mόσχα «πρεσάρει» τα Macdonald’s

H Mόσχα «πρεσάρει» τα Macdonald's, δείχνοντας διατεθειμένη να συνεχίσει το παιχνίδι των «κυρώσεων» αν χρειαστεί.

Υπάρχει ελληνική επιχειρηματικότητα να προτείνει εναλλακτικές λύσεις;

Σε μια από τις συμβολικότερες κινήσεις των τελευταίων ημερών οι ρωσικές Αρχές σφράγισαν χθες τέσσερα από τα κεντρικότερα fast food - εστιατόρια της γνωστής αλυσίδας Macdonald's, επικαλούμενες σοβαρές παραβιάσεις στους κανόνες δημόσιας υγιεινής.

Ανάμεσα στα προσωρινώς κλειστά καταστήματα είναι και το ιστορικό στην πλατεία Πούσκιν της πόλης, κάποτε μεγαλύτερο στον κόσμο, που λειτούργησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και αποτέλεσε το σύμβολο της ορμητικής αμερικανικής και καπιταλιστικής διείσδυσης στον νικημένο του ψυχρού πολέμου «υπαρκτό σοσιαλισμό».

Η αλήθεια είναι ότι η ιδέα του fast food και η λατρεία του «αμερικανικού τρόπου ζωής» ξέφτισε σταδιακά τα τελευταία χρόνια στη Ρωσία, όμως τα Macdonald's, αν και επικρίνονταν συστηματικά για τη χαμηλή ποιότητα του προϊόντος τους, παρέμεναν μια μαζική και οικονομική λύση στο γρήγορο φαγητό, όσο και αν η αγορά αυτή διευρύνθηκε.

Η πολυεθνική εταιρεία διατηρεί περισσότερα από 400 καταστήματα στη Ρωσία και οι σημερινοί έλεγχοι, που ξεκίνησαν στη ρωσική επαρχία, έπειτα από ποικίλες καταγγελίες για ανθυγιεινή φύλαξη προϊόντων και μη τήρηση των προβλεπόμενων κανόνων, δείχνει ότι οι σχέσεις της με το ρωσικό κράτος θα περάσουν το επόμενο διάστημα δύσκολες στιγμές.

Δεν είναι άλλωστε πολύς καιρός, που ο ίδιος ο πρόεδρος Πούτιν σε σύσκεψη με αρμόδιους του κλάδου, είχε δημοσίως στηρίξει την επιστροφή στις παραδοσιακές γεύσεις των πολυάριθμων εθνοτήτων της Ρωσίας, εγκωμιάζοντας τις τατάρικες, οσετίνικες, αρμένικες πίτες, τα ρωσικά πιροσκί και αντίστοιχα αγαπητά εδέσματα, που όσο κι αν μοιάζει απίστευτο δύσκολα μπορεί να βρει κανείς σε μαζική παραγωγή στις ρωσικές πόλεις.

Η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Όλγκα Γκολοντιέτς διαβεβαίωσε πάντως σήμερα ότι δεν υπάρχει κυβερνητικό σχέδιο γενικού ελέγχου της αλυσίδας, αλλά ότι απλώς υλοποιούνται αποφάσεις έπειτα από ελέγχους, που έχουν ξεκινήσει μήνες νωρίτερα. Ουδείς όμως αμφιβάλλει ότι κάποιου είδους «πολιτική απόφαση» έχει ήδη ληφθεί για περιορισμό των «βλαβερών ειδών διατροφής» στο όνομα τόσο της υποστήριξης ενός πιο υγιεινού μοντέλου, αλλά και της στήριξης των Ρώσων και λοιπών εθνικών παραγωγών της χώρας, για την οποία οι κυρώσεις αποτέλεσαν «μάννα εξ ουρανού», καθώς έδωσαν στο Κρεμλίνο την ευκαιρία να προσθέσει μερικά ακόμη επιχειρήματα για τις εν πολλοίς προειλημμένες αποφάσεις και τους προϋπάρχοντες σχεδιασμούς.

Το ερώτημα, που γεννάται αυθορμήτως: Υπάρχει ελληνική επιχειρηματικότητα, που θα επιθυμούσε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία ή η ΕΕ κατάφερε πλήρως να «ευνουχίσει» τις ένδοξες ελληνικές εμπορικές αρετές; Υπάρχει οποιαδήποτε παρόμοια σκέψη στους αρμόδιους φορείς για να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες, που ανοίγονται, καθώς σε μια μεγαλούπολη 15 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων, όπως η Μόσχα, δεν υπάρχει ούτε ένα ελληνικό εστιατόριο γρήγορου φαγητού, ούτε ένα κεντρικό εστιατόριο «ελληνικής κουζίνας», ούτε ένα ζαχαροπλαστείο ή ντελικατέσεν. Κάποιες πρώιμες προσπάθειες βρίσκονται ακόμη είτε σε πειραματικό στάδιο, είτε έχουν χάσει ήδη τον «ελληνικό» χαρακτήρα τους, είτε τον επικαλούνται, χωρίς να τον διέθεταν ποτέ.

Άλλες χώρες, π.χ. η Σερβία, η Τουρκία, ακόμη και η FYROM, για να αναφερθούμε μόνο στη γειτονιά μας, τρίβουν τα χέρια τους για την εντυπωσιακή αύξηση, που είδαν ήδη στις εξαγωγές τους και τις ακόμη μεγαλύτερες, που αναμένονται, στέλνουν πολυάριθμους απεσταλμένους τους στη Ρωσία και κάνουν λόγο για την ανάγκη να αξιοποιήσυν την «ιστορική ευκαιρία», που τους ανοίχθηκε. Μεμονωμένοι επιχειρηματίες από Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία, ακόμη και ΗΠΑ, για να θυμηθούμε τους μεγαλύτερους και μόνο, σπεύδουν να προτείνουν στη ρωσική πλευρά τρόπους κάλυψης του κενού, που αναπόφευκτα δημιουργείται με τις κυρώσεις και επισπεύδουν σχέδια συμπαραγωγής στην ίδια τη Ρωσία με αξιοποίηση ξένης τεχνογνωσίας και απασχόληση ξένων ειδικών. Σχεδόν με πλήρη σαφήνεια πολλοί Ρώσοι αξιωματούχοι εξηγούν ότι πολλές χώρες και εταιρείες, που θα αποσυρθούν αναγκαστικά τώρα από τη ρωσική αγορά, πολύ δύσκολα θα ανακτήσουν τις θέσεις, που είχαν πριν και θα πρέπει να προσπαθήσουν γι' αυτό.

Αυτό ήταν και το μήνυμα της συνάντησης, που είχαν χθες στελέχη της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Ρωσίας Σεργκέι Ντάνκβερτ. «Όταν αρθούν οι κυρώσεις τα ξαναλέμε», μας είπε ούτε λίγο, ούτε πολύ ο κ. Ντάνκβερτ, δείχνοντας πάντως την εκτίμησή του στα ελληνικά προϊόντα και στην καλή συνεργασία του με τις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες. Ας ευχηθούμε να φωτιστεί γρήγορα η ηγεσία της ΕΕ και να κατανοήσει ότι «πυροβόλησε τα πόδια της» και θα χάσει περισσότερα από όσα η Ρωσία στην υπόθεση αυτή. Αλλά και να «ξυπνήσει» η ελληνική επιχειρηματικότητα και η κυβέρνηση με τις υπηρεσίες μας στο εξωτερικό, να αναγνωρίσουν το νέο πεδίο ευκαιριών, που ανοίγεται στη ρωσική και ευρύτερη αγορά της Τελωνειακής Ένωσης με Λευκορωσία και Καζαχστάν και να προχωρήσουν στην επεξεργασία εναλλακτικών σχεδίων προώθησης ελληνικών επιχειρήσεων και ελληνικών συμφερόντων στις αγορές αυτές, εκμεταλλευόμενες τα κενά, που αναπόφευκτα, θα δημιουργηθούν.

Διαβάστε επίσης:

Αν. Ουκρανία: Νεκρός ο πρώτος Αμερικανός