ΓΙΩΡΓΟΣ E. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ

Ο Λίβυος ασθενής, ο Ρώσος τουρίστας και τα ευρώ!

Ο Λίβυος ασθενής, ο Ρώσος τουρίστας και τα ευρώ!

Οι Λίβυοι τραυματίες από τις ταραχές που σάρωσαν τη χώρα και οδήγησαν στην ανατροπή του Καντάφι κατακλύζουν όλες τις τελευταίες εβδομάδες τα ιδιωτικά θεραπευτήρια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.

Με κατάγματα, σπασίματα, τραύματα από σφαίρες. Κάποιοι βρίσκουν την ευκαιρία -στη ζούλα- να φτιάξουν ακόμα και τα δόντια τους! Τα (διόλου ευκαταφρόνητα) έξοδα νοσηλείας –τόσο των επαναστατών, όσο και των υποστηρικτών του Καντάφι (!)- πληρώνει η λιβυκή πρεσβεία. Και όχι μόνον αυτό, αλλά ο υπάλληλος της πρεσβείας εμφανίζεται κάθε Δευτέρα και δίνει στον κάθε νοσηλευόμενο «χαρτζιλίκι» 500 ευρώ! Κι άλλα τόσα, κάθε 10 μέρες, στους –απαραίτητους- μεταφραστές (κυρίως Λίβυους φοιτητές που σπουδάζουν στην Ελλάδα και έχουν κάνει την τύχη τους, όλο το τελευταίο διάστημα).

Με αυτά τα χρήματα, όπως είναι φυσικό, οι Λίβυοι ασθενείς αιμοδοτούν δεκάδες δορυφορικές επιχειρήσεις, από σούπερ μάρκετ και εστιατόρια μέχρι και όμορφες κυρίες που προσφέρουν άλλου είδους θεραπευτικές υπηρεσίες… Οι ίδιοι δηλώνουν ενθουσιασμένοι με την Ελλάδα και το επίπεδο των παρεχομένων –ιατρικών, νοσηλευτικών, ξενοδοχειακών και… άλλων- υπηρεσιών. Διηγούνται, μάλιστα, ότι –αρχικά- ως προορισμός τους είχαν επιλεγεί τα νοσοκομεία της Τουρκίας, τα οποία έχουν πλέον εγκαταλείψει, αφού η χώρα μας προσφέρει ασύγκριτα ποιοτικότερες παροχές.

Οι Λίβυοι ασθενείς προστίθενται –ως εισροή συναλλάγματος- στους Ρώσους τουρίστες (που, ασφαλώς, έχουν προηγηθεί χρονικά).

Τα ξενοδοχεία της Πιερίας θα βγάλουν (και) το φετινό χειμώνα χάρη στους Ρώσους. Τα charters φτάνουν στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης από όλες της χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και τα λεωφορεία μεταφέρουν τους τουρίστες σε όλους τους ενδιαφέροντες κοντινούς προορισμούς. Όχι χάρη σε κάποια εμπνευσμένη διεθνή πολιτική του αρμόδιου υπουργού κ. Γερουλάνου (τρομάρα του!). Αλλά χάρη στην ιδιωτική πρωτοβουλία κάποιων ξενοδόχων και –κυρίως- κάποιων τουριστικών πρακτόρων της Θεσσαλονίκης, που έχουν κάνει τα «κονέ» με τη Ρωσία και πουλάνε αποτελεσματικά το ελληνικό τουριστικό προϊόν. Οι συγκεκριμένοι Ρώσοι τουρίστες λατρεύουν την Ελλάδα: τον Ολυμπο, τις φυσικές ομορφιές, τα μοναστήρια. Μέχρι και τους γάμους τους επιλέγουν, συχνά, να κάνουν στη χώρα μας. Τριγυρνάνε και ξοδεύουν.

Και οι συμπολίτες μας έπιασαν αμέσως το νόημα: οι Ρώσοι έχουν την ιδιαιτερότητα να μη μιλούν καμία άλλη γλώσσα εκτός από τη μητρική τους. Πλέον, οι νέοι της Πιερίας μαθαίνουν κατά δεκάδες ρώσικα και, κατευθείαν, καθίστανται περιζήτητοι στην τουριστική βιομηχανία της περιοχής. Η τελευταία έχει, βέβαια, ήδη αξιοποιήσει όλους τους ελληνοπόντιους που επέστρεψαν από την πρώην Σοβιετική Ενωση.

Την ώρα που η χώρα παραπαίει στο χείλος του γκρεμού, οι δύο αυτές ειδήσεις δημιουργούν αισιοδοξία και αποδεικνύουν ότι ο Ελληνας μπορεί να τα καταφέρει! Αν αφεθεί απερίσπαστος να δουλέψει, αν δεν είναι υποχρεωμένος να κουβαλάει τα βαρίδια της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς, του σάπιου πολιτικού συστήματος, όχι απλά πετυχαίνει, αλλά βάζει τα γυαλιά σε όλους τους ανταγωνιστές του!

Τελικά, μήπως υπάρχει ελπίδα;

Γιώργος Ε. Χριστοφορίδης

like3

Κάντε στη σελίδα του blog στο facebook!

follow2

Κάντε στη σελίδα του blog στο twitter!