ΓΙΩΡΓΟΣ E. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ

Τα κουβαδάκια τους και σ’ άλλη παραλία!

Τα κουβαδάκια τους και σ’ άλλη παραλία!

Οι εκλογές έρχονται. (Ή, τουλάχιστον, έτσι φαίνεται –το αν κάποιοι έχουν άλλες βουλές είναι διαφορετική συζήτηση που θα κάνουμε την επόμενη φορά). Κι ο Αντώνης Σαμαράς ξεκινά προεκλογική εκστρατεία.

Νούμερο ένα προτεραιότητα του προέδρου της Ν.Δ. είναι, όπως φαίνεται, να μαζέψει τους συνδικαλιστές, αλλά και όλους όσοι του «τα χώνουν» για τη μνημονιακή στροφή του κόμματος. Εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα του Σαμαρά, διότι μετά την –ήθελε, δεν ήθελε- προσχώρηση στην κυβέρνηση Παπαδήμου και την υπερψήφιση του νέου μνημονίου, ένα σημαντικό κομμάτι των Ελλήνων που τον στήριζαν, νιώθει πλέον άστεγο. Είτε ευσταθεί, είτε όχι, η επιχειρηματολογία ότι η αλλαγή στάσης ήταν μια κίνηση ευθύνης για να σωθεί ο τόπος, ότι ουσιαστικά είχε να επιλέξει μεταξύ της συνυπογραφής και της χρεοκοπίας της χώρας, αποδεικνύεται όχι και τόσο πειστική σε ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, που μέχρι πρότινος δήλωνε ότι θα ψηφίσει Σαμαρά. Αυτό, πλέον, το λένε τα νούμερα. Ξεκάθαρα. Διότι από δυσαρεστημένους της Ν.Δ. προκύπτει μεγάλο κομμάτι του –εντυπωσιακού- 8% που κατέγραψε η δεύτερη μεγάλη δημοσκόπηση της alco για το newsbomb.gr ως πρόθεση ψήφου υπέρ του νέου κόμματος του Πάνου Καμμένου, «Ανεξάρτητοι Ελληνες».

Όμως, και παρά τις προσπάθειες της Συγγρού να δείξει ότι το άνοιγμα προς τους συνδικαλιστές αποδίδει, στην πραγματικότητα δεν δηλώνουν και όλοι τους τόσο πρόθυμοι να πέσουν ξανά στη γαλάζια αγκαλιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα αρνήθηκε ακόμη και την πρόσκληση να μεταβεί στη Συγγρού! Και, βέβαια, δεν έχει ξαναγίνει να καλείται η ΔΑΚΕ στο γραφείο του προέδρου και να μην εμφανίζεται. Εξ ου και τα πήρε στο κρανίο η Συγγρού και απειλούσε με διαγραφές και άλλα τέτοια. Όμως, η απάντηση της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού ήταν σαφής: «πρώτα τα ψηφίσατε όλα, και τώρα μας καλείτε να συζητήσουμε, τι;». Βέβαια, για… ξεκάρφωμα, επισήμως δήλωσαν ότι δεν ήταν έτοιμοι, πως ήθελαν να διαβουλευτούν για να εμφανιστούν με προτάσεις και άλλα τινά. Το δια ταύτα, όμως, ήταν ότι άφησαν μόνους τους τη ΔΑΚΕ Δημοσίου και τους ταξιτζήδες να συναντηθούν με τον πρόεδρο.

Μετά το σάλο που ξέσπασε στα ενδο-νεοδημοκρατικά, η ΔΑΚΕ συνεδρίασε ξανά σήμερα. Και, αφού έστειλε το μήνυμά της προχτές, αποφάσισε να πάει τώρα στη Συγγρού, να συναντηθεί με τον πρόεδρο και να τον ενημερώσει για τις αντιμνημονιακές της θέσεις.

Στην αντίπερα όχθη, στο κόμμα του Πάνου Καμμένου έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και οι πρώτες παιδικές ασθένειες. Μάλλον, η τόσο μεγάλη απήχηση βρήκε κάπως απροετοίμαστους τους «Ανεξάρτητους Ελληνες». Το κόμμα θέλει δουλειά για να υπερβεί το επίπεδο ενός προσωποπαγούς σχηματισμού και να αναβαθμιστεί σε κίνημα που θα προσφέρει στέγη σε ένα σημαντικό κομμάτι της κεντροδεξιάς, με βασικό σύνθημα το «όχι στο μνημόνιο».

Πάντως, οι πληροφορίες λένε ότι οι διαγραφέντες από τη Ν.Δ., Παναγιώτης Μελάς, Σπύρος Γαληνός και Χρήστος Ζώης μπαινοβγαίνουν στη «γιάφκα» του Καμμένου. Αν αυτοί θα προσχωρήσουν, τελικά, στους «Ανεξάρτητους Ελληνες»; Θα το δείξουν οι επόμενες μέρες.

Και, βέβαια, δεν είναι μόνον αυτοί. Και άλλοι, όπως ο Κώστας ο Μαρκόπουλος, μιλάνε με τον Καμμένο. Δεν το ‘χουν πάρει ακόμα απόφαση, όμως, να κάνουν το μεγάλο βήμα και να εγκαταλείψουν οριστικά τη Ν.Δ. «Δεκαετίες ολόκληρες σε ένα χώρο δε διαγράφονται κι εύκολα», έλεγε χαρακτηριστικά σε συνεργάτες του ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. (και ανεξάρτητος βουλευτής, πλέον). Γι’ αυτό και ο Κ. Μαρκόπουλος τηρεί, προς το παρόν, στάση αναμονής. Δε θεώρησε σκόπιμο να κάνει τη μεγάλη κωλοτούμπα και να πάει να ψηφίσει τους εφαρμοστικούς νόμους του νέου μνημονίου, λίγες μέρες αφού είχε καταψηφίσει το ίδιο το νέο μνημόνιο, όπως ζητούσε η Ν.Δ., μόνο και μόνο για να τον αφήσουν να επιστρέψει στο μαντρί. Ούτε, όμως, αισθάνεται καλά να διαγράψει μονοκοντυλιά τόσα χρόνια πορείας σε ένα συγκεκριμένο χώρο και, πριν περάσει ένας μήνας, να μεταπηδήσει σε έναν άλλο. Γι’ αυτό και –πριν πάρει τις τελικές του αποφάσεις- κάλεσε όλη την κεντροδεξιά να ενωθεί, στη βάση ενός προγραμματικού συνεδρίου και να τοποθετηθούν όλοι μαζί για το μέλλον του τόπου.

Καλό σα σκέψη, αλλά πόσο ρεαλιστικό είναι; ρωτούν τον Κ. Μαρκόπουλο οι δικοί του άνθρωποι. «Αν δεν το κάνουν, το κρίμα στο λαιμό τους. Μετά, θα πάρω τις αποφάσεις μου», απαντάει σε κλειστό κύκλο.

Όπως και να ‘χει, ο Μαρκόπουλος και άλλοι περιμένουν το Πολιτικό Συμβούλιο της Κυριακής. Και στέλνουν μήνυμα ότι είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν, αν ο Αντώνης προχωρήσει σε ένα ξεκάθαρο κάλεσμα για πανστρατιά. Αν, όμως, η Συγγρού θέσει ταπεινωτικούς όρους, προειδοποιούν ότι θα πάρουν τα κουβαδάκια τους και θα πάνε σ’ άλλη παραλία.

Γιώργος Ε. Χριστοφορίδης

like3

Κάνε στη σελίδα του blog στο facebook!

follow2

Κάνε στη σελίδα του blog στο twitter!

gchristof
  • Αν θέλεις να λαμβάνεις ενημέρωση για κάθε νέο δημοσίευμα του blog επικοινώνησε με το