ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Πώς βγάζουμε τα μάτια μας

Πώς βγάζουμε τα μάτια μας

Ένα χρόνο πάλευε η ελληνική κυβέρνηση να πείσει την τρόικα ότι πρέπει να μειωθεί τουλάχιστον 10 μονάδες ο ΦΠΑ (από 23% να πάει στο 13%) για να πέσουν οι τιμές σε εστιατόρια, καφετέριες και λοιπά, να αυξηθεί έτσι η κατανάλωση και ανάλογα να αυξηθούν και τα έσοδα του κράτους.

Βέβαια η βασική προϋπόθεση για να φτάσουμε σε αυτόν το στόχο (αύξηση των εσόδων για το κράτος) ήταν η μείωση των τιμών των προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρουν τα καταστήματα αυτά.

Λογικό είναι όταν σου μειώνουν το ΦΠΑ να αλλάζεις προς τα κάτω και τις τιμές.

Λέγε, λέγε Σαμαράς -Στουρνάρας στην τρόικα τους έπεισαν να γίνει αυτός ο προς τα κάτω επαναπροσδιορισμός του ΦΠΑ.

«Οκ παιδιά, πάμε σε μείωση 10 μονάδων στο ΦΠΑ από 1ης Αυγούστου» είπαν οι τροϊκανοί. «Αλλά το μέτρο θα το κάνουμε δοκιμαστικά μέχρι 31 Δεκέμβρη. Αν δεν έχει αποτέλεσμα αυτό το μέτρο, τότε από 1/1/2014 επιστρέφουμε στο 23% για τον ΦΠΑ».

Και ξεκίνησε το έργο. Τώρα που κλείνει ένας μήνας από τη μείωση του ΦΠΑ στο 13% το αποτέλεσμα είναι το εξής:

Στις 70.000 επιχειρήσεις εστίασης μόνο οι 15.000 έχουν ρίξει τις τιμές. Οι υπόλοιπες 55.000 επιχειρήσεις έβαλαν στα ταμεία τους το κέρδος από τη μείωση του ΦΠΑ όχι μόνο χωρίς να μειώσουν τις τιμές, αλλά κάποιοι έξυπνοι και μάγκες βρήκαν την ευκαιρία λόγω καλοκαιριού να τις αυξήσουν κι άλλο.

Αποτέλεσμα; Η υστέρηση των εσόδων για το κράτος έναντι του αντίστοιχου διαστήματος το 2012.

Βλέπετε οι έξυπνοι και οι μάγκες σε αυτή τη χώρα είναι περισσότεροι από τους νουνεχείς, έντιμους πολίτες.

Και τώρα θα έρθει η τρόικα, θα δει την υστέρηση στα έσοδα και από 1η Γενάρη του 2014 θα επιστρέψουμε στο 23% στο ΦΠΑ, αφού η προσωρινή μείωσή του έφερε τα αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Κάπως έτσι όμως βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας και μεγαλώνει καθημερινά ο αριθμός των λουκέτων που μπαίνουν στην ελληνική αγορά.