ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Από τη Βιοχάλκο στους φούφουτους

Από τη Βιοχάλκο στους φούφουτους

Όταν σου φεύγει η Βιοχάλκο, ο μεγαλύτερος βιομηχανικός όμιλος της χώρας με έξι εισηγμένες επιχειρήσεις στο Χρηματιστήριο και σου έρχεται ο κάθε φούφουτος Κινέζος, Ρώσος ή Άραβας να επενδύσει μερικά εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα, τότε δύο μόνο κινήσεις μπορείς να κάνεις:

• Ή να πεις στους Τροϊκανούς μόλις τους συναντήσεις «άντε γ… εσείς και τα Μνημόνιά σας και τα σχέδια ανάπτυξης της Ελλάδας»
• Ή να τα αλλάξεις όλα στο τραπεζικό και φορολογικό σύστημα.

Ποια ανάπτυξη ρε σύντροφοι και ποιες επενδύσεις και πράσινα άλογα;

Το 2012 ο όμιλος Βιοχάλκο πλήρωσε για τόκους μόνο 95 εκατ. ευρώ στο κράτος γεγονός που τον οδήγησε σε καταγραφή ζημιών 76 εκατ. ευρώ παρότι τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων διαμορφώθηκαν στα 159 εκατ. ευρώ.

Οι αριθμοί αυτοί τα λένε όλα. Όταν μία επιχείρηση κερδίζει 100 ευρώ και το κράτος με τους φόρους του της παίρνει το 70% του κέρδους της αφήνοντας την με το υπόλοιπο 30% να πληρώσει εργαζόμενους, λειτουργικά έξοδα, πρώτες ύλες, κ.λπ. τότε μιλάμε για ένα θηρίο που τρώει ότι βρεθεί μπροστά του σαν ένας αχόρταγος Pac Man.

Αν προσθέσουμε στο γεγονός αυτό και την άρνηση των ελληνικών τραπεζών να δανείσουν στις ελληνικές επιχειρήσεις ή να τους δώσουν κάποια ποσά με το θηριώδες επιτόκιο του 7%, ε τότε καλύτερα να το κλείνουμε το μαγαζί.

Η Βιοχάκλο πάει τώρα στις Βρυξέλλες όπου θα μπορεί να δανείζεται με 3% και θα είναι και στο κέντρο της Ευρώπης και στο κέντρο των αποφάσεων.

Και ας κάτσει τώρα ο δυστυχής Έλληνας Πρωθυπουργός να παλεύει να σώσει την Ελλάδα συναντώντας στο Μέγαρο Μαξίμου διάφορους φούφουτους-επενδυτές που ούτε στον ύπνο τους δεν έχουν δει ότι κάποια στιγμή θα μπορούσαν να περάσουν την πόρτα του Πρωθυπουργικού Γραφείου.