ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Η «προίκα» στα παιδιά μας

Η «προίκα» στα παιδιά μας

Μία είδηση που τα λέει όλα. Στην Ελλάδα κάθε παιδί γεννιέται με χρέη 34.000 ευρώ. Στη Νορβηγία κάθε παιδί γεννιέται με «προίκα» 124.000 ευρώ. Και αυτά για την ώρα. Γιατί αυτή η χώρα, με τον συνεχή υπερδανεισμό της, θα φτάσει κάποια στιγμή που θα «χρεώνει» κάθε μωρό μόλις γεννιέται με ποσό πάνω από 50.000 ευρώ.


Και με αυτό το βάρος, με αυτόν τον σταυρό-δημιούργημα των δικών μας γενιών, των χθεσινών και σημερινών «μπαμπάδων» θα ξεκινάει τη ζωή του το παιδί μας υποχρεωμένο να ξεπληρώσει τα χρεωστούμενα δημιούργημα των τελευταίων δεκαετιών.

Τραγικό; Κατάρα; Το τέρας που γεννήσαμε όλοι εμείς, είτε λεγόμαστε γενιά του Πολυτεχνείου είτε γενιά του Καγιέν και της Μυκόνου; Όλα αυτά μαζί είναι.

Και τα περισσότερα λεφτά της η Νορβηγία δεν τα βγάζει από τους μπακαλιάρους και τους σολομούς της, αλλά από τη σωστή εκμετάλλευση των πετρελαίων της.

Όπως αποκαλύπτουν οι New York Times, το πετρελαϊκό fund της Νορβηγίας ανακοίνωσε πριν πέντε μέρες ότι μέσα σε ένα χρόνο, πέρυσι, κέρδισε 115 δισ. δολάρια (όταν το δικό μας χρέος συνολικά αγγίζει τα 360 δισ. ευρώ) από τις σωστές και επιλεγμένες επενδύσεις του σε μετοχές αμερικανικών και ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Δηλαδή οι άνθρωποι, ό,τι βγάζουν από τα πετρέλαια δεν τα κρύβουν στα κρατικά σεντούκια, ούτε τα μοιράζουν σε μίζες. Επενδύουν σωστά σε μετοχές και αυγατίζουν τα λεφτά τους.

Εδώ δεν τολμάμε ούτε τις άδειες παραχωρήσεων για εξορύξεις του διαγνωσμένου ορυκτού πλούτου που έχουμε, σε εταιρείες πετρελαίου που ενδιαφέρονται, γιατί φοβόμαστε μη βγει κανείς Πάντζας ή Χαϊκάλης και πουν ότι δεν πουλήσαμε σωστά τις άδειες.

Να δούμε πότε θα μας πάρουν με τις πέτρες τα ίδια μας τα παιδιά.