ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Είναι καλά στημένο το παιχνίδι

Είναι καλά στημένο το παιχνίδι

Εδώ και δύο μήνες περίπου, τότε που η τρόικα αρνιόταν να έρθει στην Αθήνα να διαπραγματευτεί γιατί δεν είχαμε υλοποιήσει τα περίφημα προαπαιτούμενα, έγραφα εδώ σε αυτή τη στήλη ότι θα ζήσουμε ένα παραμύθι, όπου τροϊκανοί και κυβέρνηση θα συγκρούονται για αρκετό καιρό.


Εκείνοι θα μας ζητάνε κι άλλα μέτρα, η δική μας ηρωική, αντιστασιακή κυβέρνηση θα τους λέει όχι, τα πράγματα θα φτάσουν σε οριακό σημείο, αλλά τελικά θα συμφωνήσουν και όλα θα γίνουν κατά πώς πρέπει.

Θυμάμαι σας έγραφα «μη μασάτε», ότι υπάρχει δήθεν πόλεμος μεταξύ τρόικας-κυβέρνησης, έγραφα ότι συμφωνία θα υπάρξει, ότι τη δόση των 10,5 δισ. ευρώ του Μαΐου θα μας τη δώσουν (γιατί την επόμενη μέρα θα μας την πάρουν πίσω, καθώς τα λεφτά αυτά θα τα δώσουμε εξ ολοκλήρου για εξόφληση παλιών δανείων) και όλα αυτά θα έχουν το χρώμα «μίας περήφανης ελληνικής νίκης», που προστάτευσε τον ελληνικό λαό από την τρόικα και τις απαιτήσεις της. Γιατί εκλογές έρχονται τον Μάιο και Βρυξέλλες, Βερολίνο και Νέα Υόρκη τρέμουν στην απειλή μίας καθαρής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ και πιθανούς Κασιδιάρηδες στην ευρωβουλή.

Τελικά τα πράγματα έγιναν ακριβώς όπως σας τα είχα περιγράψει προ διμήνου. Η συμφωνία με την τρόικα έγινε στο παρά ένα και τώρα είμαστε για μια ακόμη φορά έτοιμοι για επανεκκίνηση (τρομάρα μας).

Φυσικά ούτε προφήτης είμαι, ούτε καμία γυάλα κοιτάζω, ούτε το παίζω Πυθία της πολιτικής ζωής. Απλές σκέψεις κάνω, απλά συμπεράσματα βγάζω σε μία εποχή που είναι φανερό ότι η κυβέρνηση Σαμαρά με κάθε τρόπο θα στηριχτεί από τους δανειστές μας, γιατί μόνο έτσι έχουνε ελπίδα να πάρουν τα λεφτά τους πίσω και με το σχετικό επιτόκιο.

Τα υπενθυμίζω όλα αυτά για να τους στείλω το μήνυμα ότι δεν έχουν να κάνουν με ένα λαό Λωτοφάγων που καταπίνουν ό,τι τους σερβίρουν.
Το βλέπουμε και το θεατράκι και το τσίρκο που παίζουν και το παραμύθι που μας προσφέρουν.

Από εκεί και πέρα, για να μη μείνουμε στη μιζέρια αυτών των συμπερασμάτων και στην κιτρινίλα μίας γενικής καταγγελίας των πάντων, ας μην παραγνωρίζουμε ότι η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα είναι διαφορετική από αυτή του 2011 και 2012, η χώρα μας πια δεν είναι το σκουπίδι της Ευρώπης, δειλά-δειλά εμφανίζονται κάποιοι επενδυτές και οι αγορές μας κλείνουν το μάτι, αλλά η τρόικα θα είναι εδώ για πολλά ακόμα χρόνια. Αυτά για να ξέρουμε τι μας γίνεται.