ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Τρελοκομείο «Η Εφορία»

Τρελοκομείο «Η Εφορία»

Αυτό που συμβαίνει τις ημέρες αυτές στις εφορίες δεν περιγράφεται.


Κυριαρχεί η σχιζοφρένεια. Ο θυμός του πολίτη, η αγωνία του εφοριακού-θύματος, που δουλεύει 10-15 ώρες την ημέρα να εξυπηρετήσει τον κόσμο. Το βασίλειο των χαρτιών (κοροϊδεύουν τον κόσμο με τη δήθεν ηλεκτρονική εξυπηρέτηση του πολίτη) επικρατεί σε όλα τα γραφεία των εφοριακών υπαλλήλων, όπου αλλόφρονες πολίτες τρέχουν από γκισέ σε γκισέ και από «ουρά» σε «ουρά» μέσα στις εφορίες, για να πάρουν ένα απλό χαρτί βεβαίωσης και να κάνουν τη δουλειά τους.

Τρελοκομείο «Η Ελλάς» σε ένα κράτος που παραπαίει μεταξύ μίας χωρίς λόγο απέραντης γραφειοκρατίας και των ανεγκέφαλων αρμοδίων στα οικονομικά υπουργεία, που στέλνουν καθημερινά εγκυκλίους και αποφάσεις του «οικονομικού επιτελείου» στους διευθυντές των εφοριών προς εφαρμογή.

Τρομαγμένοι οι εφοριακοί υπάλληλοι, που γίνονται και οι νεροχύτες της οργής του πολίτη, χωρίς να φταίνε σε τίποτα, αγκομαχώντας συχνά με χαλασμένους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και εκτυπωτές που δεν έχουν μελάνι, να εξυπηρετούν τον πολίτη.

Είναι να μη σου τύχει να πρέπει να «τρέξεις» μία υπόθεσή σου στην εφορία. Χάθηκες. Βγαίνεις με ψυχολογικά προβλήματα από κει μέσα.

Και μέσα σε όλο αυτό το τρελοκομείο, οι πανίβλακες οικονομικοί παράγοντες περιμένουν να επενδύσουν ξένοι σε αυτή τη χώρα. Με τέτοια φορολογική τρέλα όμως στην Ελλάδα, οι ξένοι προτιμούν την Ουζουμπούρου και την όποια χώρα-μπανανία της Αφρικής και πάνε εκεί να επενδύσουν τα χρήματά τους (για να μη σας πως ότι τους αρπάζει αμέσως η Τουρκία, που εφαρμόζει το πιο απλό φορολογικό σύστημα στην Ευρώπη).