ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Σοβαρές εξελίξεις μετά το Eurogroup

Σοβαρές εξελίξεις μετά το Eurogroup

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις ξεκινάνε στην Ελλάδα από το πρωί της Τρίτης 9 Δεκεμβρίου, λίγες ώρες μετά την απόφαση που θα πάρει απόψε το βράδυ (8/12/2014) το Eurogroup που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες.

Η τρόικα επιμένει στη σκληρή της στάση απέναντι στη χώρα μας, δεν στέλνει τους εκπροσώπους της για διαπραγμάτευση στην Αθήνα και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε, πριν λίγη ώρα, προσερχόμενος στο Eurogroup, είπε ανοιχτά ότι «η Ελλάδα χρειάζεται κι άλλο χρόνο για να υλοποιήσει το πρόγραμμα». Και προφανώς εννοεί ένα εξάμηνο τουλάχιστον ή ένα χρόνο παραμονής της Ελλάδας στο μνημόνιο και άρα πλήρους ελέγχου από την τρόικα, όπως εξάλλου ζητάει και το ΔΝΤ.

Έτσι, ο μόνος τρόπος για να αρθεί το αδιέξοδο είναι η πρόωρη λύση του ελληνικού πολιτικού προβλήματος με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Αντώνης Σαμαράς είναι έτοιμος να αναγγείλει εντός του προσεχούς 48ώρου έναρξη των εκλογικών διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ακόμα και πριν τις εορτές των Χριστουγέννων και πάντως όχι πιο αργά από την 8η Ιανουαρίου, για την τρίτη και τελική εκλογή, τότε δηλαδή που θα χρειάζονται 180 ψήφοι, για να έχουμε Πρόεδρο και να μην οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές μέσα στο Φεβρουάριο.

Όμως, τα «κουκιά» δεν βγαίνουν με τίποτα και οι 180 δεν βρίσκονται, παρά τις φανερές και μυστικές συναντήσεις στελεχών της Ν.Δ με ανεξάρτητους βουλευτές και διάφορους «επαμφοτερίζοντες» των κομμάτων της αντιπολίτευσης (κυρίως από ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ), ο μαγικός αριθμός δεν συμπληρώνεται.

Αυτή τη στιγμή οι αριθμοί είναι συγκεκριμένοι: 155 είπαν ΝΑΙ χθες στον προϋπολογισμό. Και αυτοί είναι οι σίγουροι για το ΝΑΙ για ΠτΔ.

Από εκεί και πέρα με τον ένα ή άλλο τρόπο οι παρακάτω βουλευτές έχουν εκδηλώσει τη θετική τους πρόθεση για εκλογή του ΠτΔ από την παρούσα βουλή και αυτοί είναι οι εξής: Γ. Νταβρής, Γρηγόρης Ψαριανός, Κώστας Γιοβανόπουλος, Βασίλης Καπερνάρος, Γ. Κουράκος, Σπύρος Λυκούδης, Β. Οικονόμου, Χρήστος Αηδόνης, Πέτρος Τατσόπουλος, Νίκος Τσούκαλης, Νίκη Φούντα, Θ. Ψύρρας, Πάρις Μουτσινάς και Παναγιώτης Μελάς.

Άρα έχουμε 155 δηλωμένοι ΝΑΙ και 14 που έχουν εκφραστεί θετικά για την εκλογή ΠτΔ μας κάνουν 169. Λείπουν 11 για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 180. Ακόμη και 5-6 που δεν έχουν εκφραστεί μέχρι τώρα, να βρεθούν από την αντιπολίτευση, πράγμα πολύ δύσκολο (με πιθανότερους τους δύο βουλευτές της Χρυσής Αυγής που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί) πάλι το 180 δεν μπορεί να συμπληρωθεί. Πάντως, εντός της εβδομάδας θα υπάρξουν αναγγελίες του πρωθυπουργού για πρόωρη λύση του προβλήματος του Προέδρου της Δημοκρατίας και ήδη δρομολογούνται εξελίξεις, που είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές, το πρώτο 15ημερο του Φεβρουαρίου.

Σχετικές ειδήσεις