ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Μέρκελ και Ντράγκι «κλείνουν» το μάτι στον Τσίπρα

Μέρκελ και Ντράγκι «κλείνουν» το μάτι στον Τσίπρα

Αν ήθελαν θα μας τέλειωναν. Κακά τα ψέματα. Έχουν χίλιους δύο λόγους να μας κλείσουν τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης.

Με τη δικαιολογία ότι είμαστε εκτός προγράμματος λιτότητας γιατί δεν εφαρμόζουμε κάποιες εντολές του. Ή γιατί δεν προχωρήσαμε σε συμφωνία τον περασμένο Νοέμβριο και δεν ήρθε η τρόικα στην Αθήνα να κάνει αξιολόγηση. Ή ότι δεν έχουμε καταφέρει να συγκεντρώσουμε τα φορολογικά έσοδα, που έχουν υπολογιστεί για το 2014 και άρα είμαστε εκτός στόχων. Τέτοια μπορούν να βρουν πολλά για να μας στείλουν στην κόλαση.

Όμως οι αποφάσεις χθες, Τετάρτη (21/01/2015) και σήμερα, Πέμπτη (22/01/2015) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μην στραγγαλίσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα με πάγωμα των δανειοδοτήσεων αν χρειαστούν από τον ELA και πάντως να μην αφήσει εκτός αγοράς τα ελληνικά κρατικά ομόλογα (έστω για μικρό χρονικό διάστημα μέχρι «να δούμε τι θα γίνει με τον Τσίπρα») είναι δύο γεγονότα που δείχνουν:

1. Βερολίνο και ΕΚΤ «κλείνουν» φιλικά το μάτι στην αναμενόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στέλνοντας το μήνυμα «θέλουμε να τα βρούμε μεταξύ μας γι αυτό και δεν σου βάζουμε μαχαίρι στο λαιμό στηρίζοντας τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών».

2. Αλλά μας δίνουν «τόσο… όσο» που λέμε. Δηλαδή μόνο για δύο εβδομάδες τη στήριξη του ELA (και μετά βλέπουμε) και μόνο μικρής εμβέλειας λύση με τα κρατικά ελληνικά ομόλογα.

Προφανώς για να μας έχουν στο χέρι. Με το όπλο της οικονομικής στρόφιγγας που μπορεί να μας την κλείσουν οποιαδήποτε στιγμή.

Μοιάζει με ένα παιχνίδι ανάμεσα στη γάτα και το ποντίκι, που όμως οι ρόλοι δεν είναι πάντα διακριτοί και κάποιες φορές το ποντίκι γίνεται η γάτα.

Συμπέρασμα: Δεν θα «πυροβολήσουν» την Ελλάδα γιατί όπως φαίνεται θα έχει αριστερή κυβέρνηση από τη Δευτέρα και πάμε σε διαπραγμάτευση και αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Διαβάστε επίσης:

Φρεσκοτυπωμένα ευρώ ή «εντατική» για την οικονομία της Ευρωζώνης

Επανάσταση... Τσίπρα στην κάλπη!

Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ 25% στη Β' Πειραιά, 15% στη Β' Αθήνας

Σχετικές ειδήσεις