ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Μέχρι τη Δευτέρα θα βρεθεί λύση

Μέχρι τη Δευτέρα θα βρεθεί λύση

Από σήμερα το πρωί έπιασαν δουλειά οι τεχνοκράτες σε ΔΝΤ, Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για να διατυπώσουν τη φόρμουλα μίας «πρόσκαιρης συμφωνίας» μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, η οποία θα διατυπωθεί στο Eurogroup της Δευτέρας.

Μία «πρόσκαιρη συμφωνία» που θα δώσει χρόνο στις δύο πλευρές να συζητήσουν λεπτομέρειες για ένα νέο πρόγραμμα που θα δίνει την ευκαιρία στην Ελλάδα να βγει από τη θανατηφόρα λιτότητα.

Δύο λέξεις έχουν διαγραφεί ήδη από την αναμενόμενη συμφωνία: Παράταση και διαγραφή. Τους δίνουμε τη διαγραφή, μας δίνουν την παράταση. Δύο κόκκινες γραμμές που δεν πρόκειται να παραβιαστούν.

Από εκεί και πέρα η Μέρκελ με τον Σόιμπλε μέχρι και την τελευταία στιγμή (Δευτέρα μεσάνυχτα) θα δίνουν μία λυσσασμένη μάχη με εκβιασμούς και απειλές για «οικονομικό στραγγαλισμό της Ελλάδας», για «εξαναγκασμό σε έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη» και για περιθωριοποίηση της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Είναι οι τελευταίοι σπασμοί του θηρίου πριν από την αναπόφευκτη υποχώρησή του γιατί γνωρίζει πολύ καλά το Βερολίνο, αλλά και η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες, ότι η οικονομία της Ευρώπης δεν θα αντέξει ένα Grexit.

Γι αυτό και ο έμπειρος πρόεδρος της Κομισιόν, Γιούνκερ κάνει αγώνα δρόμου για να γεφυρώσει το χάσμα Αθηνών-δανειστών, καθώς και οι μισές χώρες της Ευρωζώνης και όσες δεν κηδεμονεύονται από τη Γερμανία, δέχονται μία «μέση λύση» στο αίτημα της Ελλάδας για ένα «new deal».

Και γι αυτό ο Ομπάμα πιέζει αφόρητα τη Μέρκελ για μία «έντιμη συνδιαλλαγή» στο ελληνικό αίτημα, το οποίο θεωρεί απόλυτα δικαιολογημένο αλλά το βλέπει και σαν τη σπίθα που μπορεί να ανάψει μία ανεξέλεγκτη πυρκαγιά, στην ευρωπαϊκή και αμερικανική οικονομία, αν τελικά απορριφθεί το ελληνικό αίτημα από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Φυσικά οι διάφοροι Spiegel, Guardian και Financial Times θα μας βομβαρδίζουν τις επόμενες ημέρες για θανατική καταδίκη της Ελλάδας ή για αυτοκτονία της Ελλάδας και διάφορα τέτοια ανόητα και μακάβρια.

Κλείστε τα αυτιά σας, κρατήστε την ψυχραιμία σας και το πρωί της Τρίτης τα ξαναλέμε.

Σχετικές ειδήσεις