ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Der Spiegel: Οι Έλληνες περιφρονούν την Ευρώπη

Der Spiegel: Οι Έλληνες περιφρονούν την Ευρώπη

Εύγλωττος ο τίτλος του περιοδικού Spiegel που δίνει το κλίμα στο παρασκήνιο της συνεδρίασης του Eurogroup και εξηγεί γιατί οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν σε κοινό ανακοινωθέν.

Περίπου 20 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, γράφει ο ανταποκριτής του Spiegel, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε ότι υπήρξε πρόοδος αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε συμφωνία. «Η πρόοδος δεν ήταν αρκετή για να καταλήξουμε σε κοινό συμπέρασμα» είπε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και συμπλήρωσε: «Τώρα όλοι ξέρουμε καλύτερα που βρισκόμαστε. Απλώς δεν έχουμε κοινό ανακοινωθέν».

Το άρθρο μεταφέρει τον έντονο εκνευρισμό του Ντάισελμπλουμ, μετά από έξι ώρες εντατικών πλην όμως ατελέσφορων διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και της υπόλοιπης Ευρώπης.

Το θέμα ήταν το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος και η διατύπωση για την τήρηση των οικονομικών δεσμεύσεων της Ελλάδας. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναχώρησε από το Eurogroup για το Βερολίνο πιστεύοντας ότι υπήρχε συμφωνία στο κοινό ανακοινωθέν. Αμέσως μετά όμως ο Γιάννης Βαρουφάκης απέσυρε την έγκρισή του από το προσχέδιο το οποίο άφηνε να εννοηθεί ότι η Ελλάδα θα δεχόταν την παράταση του προγράμματος. Αμέσως μετά ο Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε: «Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις την Δευτέρα».

Σχετικές ειδήσεις