ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: «Ξεχάστε το μνημόνιο, ξεχάστε την τρόϊκα»

Τσίπρας: «Ξεχάστε το μνημόνιο, ξεχάστε την τρόϊκα»

Το τέλος της εποχής των μνημονίων για την Ελλάδα γνωστοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, επισημαίνοντας ότι την ίδια τύχη θα έχει και η τρόικα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΠΡΟΚΟΠΗ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΠΡΟΚΟΠΗ

Με καθαρές θέσεις προσήλθε η ελληνική αντιπροσωπεία στις διαβουλεύσεις, έκανε ένα θετικό βήμα στη διαπραγμάτευση και οι τεχνικές επιτροπές από το πρωί της Παρασκευής 13/2/2015 πιάνουν δουλειά, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Μετά το «ναυάγιο» στο έκτακτο Eurogroup, ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε για τη λήψη πολιτικής απόφασης από τους εταίρους μας, προς όφελος του ελληνικού λαού, αλλά και της συνεργασίας με τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωζώνης, για την πραγματική ανάπτυξη στην οικονομία μας και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Το κλίμα έχει αντιστραφεί θετικά για την Ελλάδα, αφού από το πρωί είχε μπει το νερό στο... αυλάκι με τη συνάντηση Τσίπρα - Ντάισελμπλουμ και τη συμφωνία για έναρξη διμερών διαβουλεύσεων από την Παρασκευή, μέσω τεχνικών κλιμακίων. Ετσι, οι δύο πλευρές οδεύουν ολοταχώς προς την επίτευξη συμφωνίας, στο Eurogroup της Δευτέρας, για τη μετάβαση σε μια μεταβατική - συμφωνία - «γέφυρα» και την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, ενώ κορυφώνεται η φημολογία που θέλει την τρόικα να αποσύρεται οριστικά και αμετάκλητα. Θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η «γέφυρα» θα περιλαμβάνει αρκετά από τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που δεν κατόρθωσε ποτέ να υλοποιήσει η μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά, με την έμφαση να δίνεται στον τομέα της πάταξης της φοροδιαφυγής και της διαπλοκής. Για αναλογία 70-30 μίλησε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε σχέση με το πόσα κρατά και πόσα διώχνει η Ελλάδα από το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που ολοκληρώνεται στις 28 Φεβρουαρίου.

14992614

Η Ελλάδα είναι ισχυρή...

Τα θέματα της Ουκρανίας και της τρομοκρατίας ήταν αυτά που απασχόλησαν στη μερίδα του λέοντος τις συζητήσεις των ηγετών της ΕΕ. Αναφορικά με τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η Ελλάδα τη στήριξε, καθώς δίνει μια ευκαιρία στην ειρήνη. Όσο για το θέμα της τρομοκρατίας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι εξετάστηκαν μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου στις αιτίες του, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. «Θέλω να σας ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον και την υπομονή σας. Χθες και σήμερα η ελληνική κυβέρνηση είχε την πρώτη της παρουσία σε δύο κορυφαίους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απασχόλησαν θέματα τρομοκρατίας και κυρίως η κρίση στην Ουκρανία» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός και στη συνέχεια έκανε αναλυτική ενημέρωση για το ελληνικό ζήτημα. «Συζητήσαμε για την ΟΝΕ, στο πλαίσιο της οποίας ο κ. Ντάισελμπλουμ επανέλαβε τη δήλωσή του και τη συμφωνία που είχαμε το πρωί. Μια δήλωση - βήμα προς θετική κατεύθυνση, για να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με εποικοδομητική διάθεση για να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση. Τις τελευταίες ώρες διακινήθηκαν σενάρια κρίσης και χρεοκοπίας σε περίπτωση οι η κυβέρνηση δεν αποδεχόταν, δεν υπέγραφε την παράταση και ολοκλήρωση του μνημονίου. Σε περίπτωση, όπως και έγινε, που δεν δεχόμασταν τη χθεσινοβραδινή πρόταση για κοινό ανακοινωθέν Eurogroup. Δεν τα υπογράψαμε και καμία καταστροφή δεν ήρθε όπως αντιλαμβάνεστε» σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός και συνέχισε: «Η μετάβαση από μνημόνιο στο νέο πρόγραμμα είναι το μοναδικό ουσιαστικό αντικείμενο διαβουλεύσεων. Η Ελλάδα προσέρχεται με καθαρές θέσεις, τις υπερασπίζεται, διεκδικεί και πείθει. Δεν εκβιάζει, δεν εκβιάζεται. Να διαβεβαιώσω ότι έγινε σημαντικό βήμα στη διαπραγμάτευση που συνεχίζεται τις επόμενες μέρες. Οι τεχνικές θέσεις πιάνουν από αύριο δουλειά, είμαι βέβαιος ότι οι διαβουλεύσεις θα διευκολύνουν τις εργασίες του Eurogroup».

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως ζήτησε από τους εταίρους της Ελλάδας να την αντιμετωπίσουν ως μια κανονική χώρα για να προχωρήσει σε όλες τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται. «Εγινε μια συζήτηση σε πνεύμα κατανόησης, αλλά οι αποφάσεις θα ληφθούν στο Eurogroup της Δευτέρας. Κάναμε σημαντικά βήματα. Δεν καλύψαμε όλη την απόσταση, αλλά ένα σημαντικό μέρος. Αποδείξαμε ότι η Ε.Ε. είναι ένα πεδίο συγκρούσεων και συμβιβασμών, αλλά στο τέλος επικρατεί ο συμβιβασμός για να βρεθούν λύσεις, όταν αυτό είναι προς όφελος όλων των πλευρών. Θα υπάρξει ουσιαστικό περιεχόμενο στις διαπραγματεύσεις, όμως αποδείχτηκε ότι κανείς δεν θέλει να δημιουργήσει συνθήκες ρήξεις για να επιβεβαιώσει εμμονές ή να εξυπηρετήσει μικροκομματικές σκοπιμότητες. Το κοινό συμφέρον όλων είναι υπεράνω τέτοιων σκοπιμοτήτων. Θα είμαστε εδώ για να δούμε το ουσιαστικό περιεχόμενο της διαβούλευσης και την κατάληξή τους» τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Σχολιάζοντας την αποτυχία του υπάρχοντος προγράμματος ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Ορισμένες μεταρρυθμίσειςς ήταν φύλλο συκής. Ποτέ δεν τέθηκε προαπαιτούμενη μεταρρύθμιση για το κτηματολόγιο. Ξεχάστε το μνημόνιο όπως το γνωρίσαμε. Ούτε μνημόνιο υπάρχει, ούτε τρόικα υπάρχει. Πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που εισηγήθηκαν αλλά δεν πραγματοποιήθηκαν, θέλουμε να τις υλοποιήσουμε. Κυρίως, όμως θέλουμε να προτάξουμε τις μεταρρυθμίσεις για την αποκατάσταση αισθήματος δικαίου στη χώρα, αφού τα βάρη έπεσαν στους μικρομεσαίους, ενώ πολλοί με μεγάλα εισοδήματα δεν πλήρωσαν, γιατί μετέφεραν τα χρήματά τους στο εξωτερικό ή φοροδιαφεύγουν. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα αποτελεσματικό κράτος. Και παράλληλα με αυτό τον τρόπο να εκοινομήσουμε και πόρους για να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση. Θα έχουμε την αμέριστη συμπαράσταση των εταίρων μας νομίζω για την αποκατάσταση αυτών των ζημιών. Από το βράδυ της εκλογικής μας νίκης εξήγησα ότι έπρεπε να τηρηθεί η αρχηγή του σεβασμού στη δημοκρατία και το αποτέλεσμα των εκλογών και η αρχή του σεβασμού στους κανόνες. Είπα ότι ακόμα και αν διαφωνούμε με τους κανονισμούς, είμαστε υποχρεωμένοι να τους δεχτούμε. Αυτός είναι ο κρίσιμος συμβιβασμός, της τήρησης των δύο συνδυασμών, της δημοκρατίας και τήρησης των κανόνων» τόνισε ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για το αν τίθεται ακόμα θέμα επέκτασης του υπάρχοντος προγράμματος.

14994969

Σχολιάζοντας την ύπαρξη ή μη συμμαχιών εντός της Συνόδου προς τις θέσεις της Ελλάδας, ο κ. Τσίπρας ήταν κατηγορηματικός: «ο κ. Ραχόι ήταν λίγο ανήσυχος όσον αφορά στο θέμα της Ελλάδας στη και θα ήθελα να του το εξηγήσω και προσωπικά, ελπίζω από κοντά. Δεν δικαιούται κανείς να εκφράζει εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες διακυβεύοντας το κοινό ευρωπαικό μέλλον. Τα εσωτερικά πολιτικά του προβλήματα ο κάθε ηγέτης θα τα λύσει αν εφαρμόζει πολιτικές που γίνονται αποδεκτές από τους πολίτες της χώρας του. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη, διαμορφώνει συμμαχίες, έχει φωνή, έχει υπόσταση, έχει πρόταση και αυτό είναι μια σημαντική εξέλιξη σε σχέση με ό,τι ίσχυε μέχρι τις 25 Γενάρη» απάντησε στο ερώτημα για το αν υποστηρίχθηκαν οι θέσεις της χώρας μας και από άλλους εταίρους.

«Μόνη μας δύναμη η εμπιστοσύνη του κόσμου»

Ο Αλέξης Τσίπρας για μια ακόμη φορά ξεκαθάρισε ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η επίτευξη συμφωνίας για ένα πρόγραμμα - γέφυρα και ξεκαθάρισε πως για την ώρα δεν τίθεται θέμα δημοψηφίσματος: «Συζητάμε για ένα πρόγραμμα γέφυρα που θα μας οδηγήσει σε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τους εταίρους μας σε ένα εξάμηνο για την ανάπτυξη, την έξοδο από την κρίση. Σε αυτό θα συμπεριλαμβάνονται οι θέσεις για μεταρρυθμίσεις, αλλά θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και ρύθμιση για την απομείωση του χρέους. Οποιον όρο και αν χρησιμοποιήσει κανείς το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από την κρίση με τη διαρκή υποχρέωση να έχει τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα, να πληρώνει ένα χρέος που συνεχώς επεκτείνεται. Η μόνη μας δύναμη είναι η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Αισθανόμαστε ότι την έχουμε με το παραπάνω. Αποτυπώνεται στις εκδηλώσεις συμπαράστασης, κάτι που δεν ξέρω αν έχει ξανασυμβεί στη χώρα μας. Πριν από πέντε χρόνια ο κόσμος ήταν στους δρόμους για να καταδικάσει κυβερνητικές επιλογές και είχαμε και επεισόδια έξω από τη Βουλή. Σήμερα έχουμε περάσει σε μια τελείως διαφορετική πραγματικότητα. Τον κόσμο να διαδηλώνει για να ενισχύει την κυβέρνησή του και όχι με διάθεση για επεισόδια, αλλά με φιλοευρωπαϊκή διάθεση. Θα έχουμε πάντοτε την έγκριση του λαού στο μυαλό μας, δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα τώρα για το αν την έχουμε».

2244983

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνησή του λειτουργεί συνολικά απαντώντας σε ερώτηση για το αν παρενέβη τηλεφωνικά για να προκύψει το «όχι» στο σχέδιο της ανακοίνωσης του Eurogroup: «Ημουν διαρκώς σε ενημέρωση και την απόφαση τη λάβαμε συνολικά. Δεν ισχύει η πληροφορία ότι είχαμε διαφωνίες, ήταν κοινή η απόφαση και είχαμε και οι τρεις την ίδια στάση». Χαρακτήρισε, μάλιστα, άρτια την παρουσίαση της πρότασης από τον κ. Βαρουφάκη και επιτέθηκε προς όλους εκείνους που εκφράζουν αντιδράσεις λέγοντας: «Δεν ερχόμαστε ως μαθητές στη διαπραγμάτευση, έχουμε προτάσεις και ακούμε προτάσεις».

Προεδρικό... χαμόγελο

Η τελευταία ερώτηση που όμως δεν απαντήθηκε είχε να κάνει με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά με ένα χαμόγελο και στη συνέχεια να αποχωρεί από την αίθουσα. Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν επανέφερε στην τάξη δημοσιογράφο που του έκανε ερώτηση για τους βόρειους γείτονές μας και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Ο κ. Τσίπρας ρώτησε για ποιους γείτονες ρωτάει, η δημοσιογράφος του απάντησε «Republic of Macedonia» και ο πρωθυπουργός, προχώρησε στην απάντησή του, που βέβαια ήταν ορθή, τονίζοντας ότι όλες οι διαφορές θα πρέπει να λύνονται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τους αρμόδιους οργανισμούς, δίχως όμως να της επισημάνει το μέγεθος του ατοπήματός της.

pc

Μέρκελ: «Ισχύει και πρέπει να επεκταθεί το ελληνικό πρόγραμμα»

Η Ανγκελα Μέρκελ στις δικές της δηλώσεις αρκέστηκε να αναφέρει ότι η Ελλάδα διαδραμάτισε μικρό ρόλο στις συζητήσεις της Συνόδου Κορυφής. Φρόντισε ωστόσο να ξεκαθαρίσει την πρόθεσή της να συνεργαστεί με τον Ελληνα πρωθυπουργό: «Είμαι περισσότερο από πρόθυμη για να συνεργαστώ με τον κ. Τσίπρα, ελπίζουμε σύντομα να δούμε προτάσεις. Το ελληνικό πρόγραμμα ισχύει και πρέπει να επεκταθεί» σημείωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, δείχνοντας ότι σε επικοινωνιακό, τουλάχιστον, επίπεδο δεν είναι διατεθειμένη να δείξει κάποια εμφανή αλλαγή πλεύσης στη στάση που τηρεί απέναντι στην Ελλάδα.

Γιούνκερ: «Θα αντικαταστήσουμε το 30% του προγράμματος με νέα διαρθρωτικά και οικονομικά μέτρα».

«Χρειάζεται μία σπουδαία συμφωνία για την Ελλάδα έως την Δευτέρα», από την πλευρά του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επισημαίνοντας πως πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι η ακύρωση ορισμένων αντικοινωνικών μέτρων, πράγμα το οποίο μάλιστα συζητήθηκε. «Σκοπεύουμε να αντικαταστήσουμε το 30% του ελληνικού προγράμματος με νέα οικονομικά και διαρθρωτικά μέτρα», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Τουσκ: «Ζητήθηκε τεχνική βοήθεια...»

«Ο πρόεδρος του Eurogroup παρουσίασε τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο έκτακτο Eurogroup και η Σύνοδος δεν μπήκε σε πλαίσιο διαπραγματεύσης. Ο κ. Τσίπρας και ο πρόεδρος του Eurogroup είπαν ότι θέλουν μια τεχνική βοήθεια, αυτό θα γίνει με την έναρξη σχετικών συζητήσεων και θα έχουμε μια προσπάθεια για προετοιμασία ενόψει του νέου Eurogroup, την ερχόμενη Δευτέρα» τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Ντόναλντ Τουσκ.

13

Επίθεση Ραχόι στον Τσίπρα, 4 οι «σύμμαχοι»

«Η Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιείται σε πολύ καλό κλίμα με τους εταίρους» συμπλήρωσε το κυβερνητικό στέλεχος και ξεκαθάρισε πως στις επαφές των τεχνικών κλιμακίων δεν θα συμμετέχει η τρόικα, αλλά μόνο εκπρόσωποι των τριών θεσμών (ΕΚΤ, ΔΝΤ, Κομισιόν). Αξίζει να σημειωθεί ότι η «καθαρή» συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής δεν ήταν μακρά και διήρκησε μόνο λίγα λεπτά. Ωστόσο, κατά την ανάπτυξη των επιχειρημάτων του, ο Αλέξης Τσίπρας δέχτηκε φραστική επίθεση από τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος διέκοψε και κατηγόρησε τον Ελληνα πρωθυπουργό ότι δεν σέβεται τις αποφάσεις της Ε.Ε., λέγοντάς του: «εμείς τι ήμασταν που εφαρμόσαμε όλα τα μέτρα;».

Υπέρ των θέσεων της Ελλάδας και του Αλέξη Τσίπρα τάχθηκαν ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν και ο Βέλγος πρωθυπουργός Μισέλ. Η Ανγκελα Μέρκελ δεν πήρε θέση, καθώς από την πρώτη στιγμή είχε ξεκαθαρίσει ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

Bloomberg: «Δέχεται το συμβιβασμό η Γερμανία»

Η Γερμανία, αποδεχόμενη μέρος των ελληνικών προτάσεων, όπως μετέδωσε -επικαλούμενο διπλωματικές πηγές που βρίσκονταν στην αίθουσα της πραγματοποίησης της Συνόδου Κορυφής- το Bloomberg. Από την πλευρά της η ελληνική πλευρά εμφανίζεται να έχει δεσμευτεί για την υλοποίηση ορισμένων εκ των προαπαιτούμενων του μνημονίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς, της φοροαποφυγής και της διαπλοκής των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση, αλλά και να μην κόψει «μαχαίρι» τις αποκρατικοποιήσεις.

«Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται, πείθει...»

tsipras poliorkia

Στον απόηχο των ραγδαίων εξελίξεων μετά την αλλαγή... πλεύσης από την πλευρά του Γερούν Ντάισελμπλουμ, η κυβέρνηση κατέστησε σαφές πως αυτή αποτελεί θετικό βήμα.

«Διακινήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, μέσα και έξω από τη χώρα, σενάρια κρίσης και χρεοκοπίας σε περίπτωση που η Ελληνική κυβέρνηση δεν υπέγραφε την παράταση και την ολοκλήρωση του μνημονίου καθώς και τη χτεσινοβραδινό κοινό ανακοινωθέν του Εurogroup. Δεν τα υπογράψαμε και όπως είδατε καμία καταστροφή δεν επήλθε. Η μετάβαση από το μνημόνιο στο νέο ελληνικό πρόγραμμα είναι πλέον το αντικείμενο των διαβουλεύσεων καθώς και του επόμενου Eurogroup. Η Ελλάδα έχει καθαρές θέσεις, τις υπερασπίζεται και πείθει. Δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται» τόνισε κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας.

Πολιτική απόφαση τη Δευτέρα, ξεκινούν συναντήσεις τα τεχνικά κλιμάκια

Ηδη, από χθες το πρωί Βαρουφάκης, Δραγασάκης και Χουλιαράκης έχουν ξεκινήσει μαραθώνιο διαβουλεύσεων ενόψει της έναρξης την Παρασκευή, των συναντήσεων με το τεχνικό κλιμάκιο που θα αποτελούν εκπρόσωποι της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Αυτό που απομένει να διευκρινιστεί, αλλά δύσκολα θα το ξέρουμε πριν τη Δευτέρα, είναι το αν η απόφαση που θα προκύψει και που θα είναι πολιτική, θα «αποσυμπιέσει» το τελεσίγραφο για την παρουσία της Ελλάδας εντός ενός προγράμματος από τις 28 Φεβρουαρίου. Τι σημαίνει αυτό; Πως το Eurogroup θα πρέπει από κοινού με την ελληνική πλευρά να βρουν τρόπο που θα διατυπώνει την έναρξη του ελληνικού προγράμματος από την Τρίτη.

Οι... δυσκολίες της Μέρκελ

Ο κ. Τσίπρας πραγματοποίησε πριν από την έναρξη της Συνόδου συνεχείς συναντήσεις με Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ για πρώτη φορά είχε ολιγόλεπτη συνομιλία με την Γερμανίδα καγκελάριο κ. Ανγκελα Μέρκελ. Ο πάγος... έσπασε ανάμεσα στις δύο πλευρές, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότερη ώρα διήρκησε το τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον Φρανσουά Ολάντ.

«Συγχαρητήρια για την εκλογή σου, ελπίζω σε μια καλή συνεργασία αν και υπάρχουν δυσκολίες» είπε η Μέρκελ στον Τσίπρα κατά τη διάρκεια της χειραψίας του, με αποτέλεσμα να χαμογελάσουν και οι δύο και ο Έλληνας πρωθυπουργός να αρκεστεί να της απαντήσει: «Το ελπίζω».

Δείτε τη φωτογραφία με τα χαμόγελα...

merkel tsipras

Και τη... φωτογραφία με την... πραγματική Μέρκελ

merkel1

Τετ α τετ με Ντάισελμπλουμ και ολοταχώς για συμφωνία

Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανέφερε από νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης (12/02) πως υπήρξε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής η κατ' ιδίαν συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, για την ελληνική πρόταση και αναζήτηση λύσης ώστε να ξεπεραστεί η χθεσινή εμπλοκή. Αργά το απόγευμα ξένα ΜΜΕ άρχισαν να μεταδίδουν πληροφορίες για συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, όμως αυτή, όπως από νωρίς μετέδιδε το Newsbomb αφορά στη συνέχιση της διαπραγμάτευσης και τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης διαδικασίας.

Σε αυτό, μάλιστα, το πλαίσιο πραγματοποιήθηκαν στην Κομισιόν, παράλληλα με τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής και αρκετές διαβουλεύσεις ανάμεσα σε «τεχνικά κλιμάκια» ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για το Eurogroup της Δευτέρας. Για κάθε ενδεχόμενο, σε θέση ετοιμότητας ανέμενε στο κτήριο της Κομισιόν ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης. «Υπήρχε μια συνεννόηση Τσίπρα - Νταίσελμπλουμ για να προχωρήσει η συνεργασία των τεχνικών κλιμακίων του EuroWorkingGroup, ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για τη Δευτέρα. Δεν τίθεται θέμα έλευσης των κλιμακίων αυτών στην Ελλάδα, όπως έχουν αναφέρει κάποια ΜΜΕ, απλά η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει το θετικό κλίμα των συνομιλιών» τόνισαν κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες, βάζοντας τέλος στη φημολογία περί... επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, τη στιγμή που η άλλη πλευρά επιβεβαίωνε πως το πρόγραμμα που προτείνει η Ελλάδα, με διατήρηση αρκετών μεταρρυθμίσεων από το προηγούμενο, δείχνει καθαρό και αρκετά πειστικό...

Καμμένος: «Η ομοψυχία έφερε τη δικαίωση»

kammenos1

Ο Πάνος Καμμένος ήταν το πρώτο μέλος της κυβέρνησης και βασικός εταίρος αυτής, που επιβεβαίωση τα περί συμφωνίας που... έρχεται, τη Δευτέρα, στο Eurogroup.
Σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. επιβεβαίωσε πως Ελλάδα και Ευρώπη είναι κοντά σε συμφωνία. «Πριν από λίγο στις Βρυξέλλες η σταθερή στάση της κυβέρνησης το μήνυμα τωνπολιτών της Ευρώπης και η ομοψυχία των Ελλήνων έφερε την δικαίωση», έγραψε ο κ. Καμμένος.

Έπιασε... τόπο το ελληνικό «όχι»

Αυτό που διεμήνυσαν κυβερνητικές πηγές κατά τη διαδικασία επιβεβαίωσης της επαναπροσέγγισης με τον πρόεδρο του Eurogroup, μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, ήταν πως ο κ. Ντάισελμπλουμ συνειδητοποίησε ότι οι θέσεις της ελληνικής πλευράς ήταν λογικές. Μάλιστα, αποδόθηκε η εμπλοκή στη διατύπωση του κειμένου σε συνεργάτη του Ντάισελμπλουμ. Η στροφή αυτή και η αποδοχή από τις δύο πλευρές του μηχανισμού ενεργοποίησης των τεχνικών κλιμακίων, ανοίγει ξεκάθαρα το δρόμο για την επίτευξη συμφωνίας, φιλικής προς τα συμφέροντα της Ελλάδας και τις κόκκινες γραμμές της νέας κυβέρνησης.

Τσίπρας: «Μπορούμε να βρούμε λύση»

tsipras100

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε κατά την άφιξή του στη Σύνοδο πως η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να αλλάξει τις θέσεις της για υλοποίηση της λαϊκής ετυμηγορίας και εκτέλεση τη νωπής λαϊκής εντολής για μια νέα συνεργασία με την Ευρώπη, στηριζόμενη σε ένα αμιγώς ελληνικό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια.

Ποιες ήταν οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το «επίμαχο» ζήτημα της παράτασης του μνημονίου;

- Συζήτηση μόνο για «συμφωνία – γέφυρα» μέχρι το καλοκαίρι.

- Καμία διαπραγμάτευση για παράταση του Μνημονίου. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως: «Δεν μπορεί κανείς να προσποιείται ότι δεν έχουν υπάρξει εκλογές στις 25 Ιανουαρίου. Όλοι αυτοί που συμμετέχουν στα ευρωπαϊκά φόρα δέχονται ότι αυτό που συνέβη στην Ελλάδα με τα μνημόνια είναι αποτυχία και δεν μπορεί η κυβέρνηση να συνεχίσει να το εφαρμόζε».

- Αποδοχή της παράτασης και της ολοκλήρωσης του προγράμματος θα σήμαινε την αποδοχή του mail του Γκίκα Χαρδούβελη και των αποφάσεων για νέες περικοπές σε συντάξεις και κοινωνικό κράτος, νέους φόρους και άλλα επώδυνα μέτρα. Από τη διατύπωση του περιεχομένου του προγράμματος απορρέουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις και δεσμεύσεις για την κυβέρνηση που θα κληθεί, αν το αποδέχονταν στο όνομα της... παράτασης, να τις εφαρμόσει άμεσα.

rentsi tsipras

Ο Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβαση του στην Σύνοδο Κορυφής μίλησε επί της ουσίας και έθεσε τα πολιτικά ζητήματα της διαπραγμάτευσης, όπως αυτά προκύπτουν για τον ίδιο μετά την εκλογή της άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Εξήγησε αναλυτικά την κατάσταση στην Ελλάδα και επεδίωξε να καλλιεργήσει κλίμα συναίνεσης, προκειμένου να μην αποτελέσουν οι διατυπώσεις τροχοπέδη. Υπάρχει, άλλωστε και όλη η καλή βούληση από την πλευρά της κυβέρνησης για αμοιβαία επωφελή συμφωνία, καμία διάθεση, όμως, για συνέχιση των τοξικών, όπως έχουν χαρακτηριστεί, μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας.

tsipras1

Κατηγορηματικά, πάντως, οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης τονίζουν πως η ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης, αποτελεί σε κάθε περίπτωση προτεραιότητα και πως ξεκινά άμεσα η υλοποίηση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης.

«Είμαι πεπεισμένος ότι μαζί μπορούμε να βρούμε μια αμοιβαία επωφελή λύση να θεραπεύσουμε τις πληγές της λιτότητας» τόνισε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση στην Ευρωπαϊκή Ενωση και να φέρουμε την Ευρώπη και πάλι πίσω στο δρόμο της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής».

Ο Ελληνας πρωθυπουργός επιχείρησε στον απόηχο της χθεσινής αποτυχημένης, πρώτης προσπάθειας για επίτευξη συμφωνίας στο έκτακτο Eurogroup, να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες για το δίκαιο των αιτημάτων της Ελλάδας. Για μια ακόμη φορά η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω στις δικές της κόκκινες γραμμές.

Διαβάστε αναλυτικά το ελληνικό σχέδιο που παρουσιάστηκε από τον κ. Δραγασάκη και τον κ. Βαρουφάκη στο Eurogroup.

Σε θετικό κλίμα η συνάντηση Τσίπρα - Κάμερον

kameron tsipras

Σε εξαιρετικά φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα με τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Κάμερον.
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Κάμερον για την εξέλιξη των διαβουλεύσεων με τους εταίρους στην Ευρωζώνη για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία.
Από την πλευρά του ο Ντέιβιντ Κάμερον έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την εξέλιξη των συζητήσεων και τόνισε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, την ανάγκη να υπάρχει σταθερότητα στην Ευρωζώνη, ενώ πρότεινε την παροχή τεχνογνωσίας για την ενίσχυση των φοροελεγκτικών μηχανισμών και την πάταξη της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα. Παράλληλα, συζητήθηκε και το ζήτημα των εξελίξεων στην Ουκρανία και η ανάγκη διασφάλισης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Η πρώτη ομαδική φωτογραφία...

siriza34

Ο Αλέξης Τσίπρας αν και αριστερός, τοποθετήθηκε στη... δεξιά πτέρυγα της έδρας και τη δεύτερη σειρά, κατά τη διάρκεια της λήψης της «οικογενειακής» φωτογραφίας των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέβασε τη φωτογραφία που έχει συλλεκτικό χαρακτήρα, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, γράφοντας: «Για πρώτη φορά η @europeanleft εκπροσωπείται στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Γιούνκερ: «Είμαι ανήσυχος για την Ελλάδα»

Την ανησυχία του για τις εξελίξεις εξέφρασε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τονίζοντας προσερχόμενος στη Σύνοδο: «Είμαι ανήσυχος για την Ελλάδα, όμως η Κομισιόν έχει πάντα στο νου της τον ελληνικό λαό. Ηλπιζα οτι χθες μετά τις προόδους που έγιναν θα είχαμε κάτι χειροπιαστό. Τώρα περιμένω τις νέες θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης» σημείωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Μέρκελ: «Απαραίτητο να τηρούμε τους κανόνες»

merkel10

Για μια ακόμη φορά η Ανγκελα Μέρκελ έσπευσε να... υποτιμήσει την Ελλάδα, τονίζοντας πως η κουβέντα για το ελληνικό ζήτημα θα γίνει στο περιθώριο της Συνόδου και μόνο. Δήλωσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν περιθώρια για συμβιβασμούς, αρκεί να τηρηθούν οι κανόνες και παρέπεμψε για την αναζήτηση και εξεύρεση λύσης στο Eurogroup της Δευτέρας: «Θα μιλήσουμε για την Ελλάδα σήμερα, αλλά στο περιθώριο. Χαίρομαι που θα καλωσορίσω τον Ελληνα ομόλογό μου, που για πρώτη φορά έρχεται στη Σύνοδο. Το μέλλον της Ευρώπης στηρίζεται στην εύρεση συμβιβασμών. Ομως οι συμβιβασμοί επιτυγχάνονται όταν τα πλεονεκτήματα ξεπερνούν τα μειονεκτήματα. Η Γερμανία είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο, ωστόσο για την αξιοπιστία της Ευρώπης είναι απαραίτητο να τηρούμε τους κανόνες» τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας ρίχνοντας το μπαλάκι στο Eurogroup της Δευτέρας: «Ολα αυτά θα τα συζητήσουν τη Δευτέρα οι υπουργοί των οικονομικών της Ευρωζώνης».

Στο πλευρό της Ελλάδας η Κύπρος

Με κοινή στρατηγική με τις Ελληνικές θέσεις μετέβη στη Σύνοδο και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος να υπενθυμίσουμε σε δηλώσεις που έκανε την Τετάρτη (11/02/2015) είχε τονίσει ότι δεν δέχεται υποδείξεις από τα κόμματα της κυπριακής αντιπολίτευσης για τη στάση που θα κρατήσει στη Σύνοδο. Ο κ. Αναστασιάδης αναμένεται να έχει επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες στο περιθώριο της Συνόδου και για το Κυπριακό ζήτημα.

Κάμερον: «Λύση ναι, αντιπαράθεση όχι»

Υπέρ της ανεύρεσης λύσης για το ελληνικό ζήτημα τάχθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες.

«Αυτό που χρειάζεται είναι λύση, όχι αντιπαράθεση» ανέφερε ο κ. Κάμερον, δηλώνοντας «ανυπόμονος» για την πρώτη του συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Μάλιστα, ο Βρετανός πρωθυπουργός σημείωσε πως από την αντιπαράθεση μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων και της ελληνικής κυβέρνησης επηρεάζεται και η βρετανική οικονομία.

Ο κ. Κάμερον ανέφερε επίσης, ότι οι κυρώσεις τις οποίες επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία εξαιτίας της σύρραξης στην Ουκρανία, δεν πρέπει να αρθούν εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν αλλάξει συμπεριφορά.

«Εάν αυτή είναι μια αληθινή εκεχειρία, τότε ασφαλώς αυτό θα ήταν καλοδεχούμενο. Όμως εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία από κάθε τι άλλο είναι στην πραγματικότητα οι ενέργειες επί του πεδίου μάλλον, παρά οι λέξεις που γράφονται σε ένα κομμάτι χαρτί» σημείωσε.

«Νομίζω ότι πρέπει να πούμε με μεγάλη σαφήνεια ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν οφείλει να γνωρίζει πως εάν η συμπεριφορά του δεν αλλάξει, οι κυρώσεις τις οποίες έχουμε επιβάλει δεν θα μεταβληθούν», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Οι ετοιμασίες για την υποδοχή των ηγετών της ΕΕ

sinodos trapezi

Οι ηγέτες της Ευρώπης συζήτησαν στις Βρυξέλλες με κύρια θέματα στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής, τη σύγκρουση στην Ουκρανία, την τρομοκρατία και την οικονομική κρίση
EU Heads of State and Government meet at the European Council on 12 January 2015, in Brussels. The main topics are the conflict in Ukraine, counter terrorism and the economic situation.

Τσίπρας: Θα χτυπήσουμε τη διαφθορά και την ολιγαρχία

Τις ευχαριστίες του προς τον Βέλγο πρωθυπουργό για την κατανόηση που έδειξε στις ελληνικές θέσεις, εξέφρασε νωρίς το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

«Η Ευρώπη μπορεί να γεφυρώνει έτσι τις διαφορές, να βρίσκει λύσεις με σεβασμό στη λαϊκή κυριαρχία αλλά και τους θεσμούς που τη διέπουν. Στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια εφαρμόστηκε σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή με συνέπεια τη μείωση των ελλειμμάτων, αλλά την αύξηση της κοινωνικής ανισότητας. Ήρθε η ώρα να αλλάξει το μείγμα αυτής της πολιτικής», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

tsipras mesa4

Και πρόσθεσε: «Να προχωρήσουμε σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν τόλμησαν να προχωρήσουν, όπως το χτύπημα στη διαφθορά και την ολιγαρχία. Είναι η ώρα να επιστρέψει στην ατζέντα η ανάπτυξη. Είναι απαραίτητο για το κοινό μας μέλλον».

Από την πλευρά του, ο Βέλγος πρωθυπουργός, Σαρλ Μισέλ ανέφερε ότι «δουλεύουμε με δημιουργικότητα».

«Ο καθένας πρέπει να κάνει τις απαραίτητες προσπάθειες για μία έντιμη συμφωνία. Η κατάσταση είναι λεπτή και δύσκολη. Όμως η μαγεία της Ευρώπης ήταν πάντα να βρίσκει λύσεις, ακόμα και όταν φαινόταν αδύνατο. Αυτή η μαγεία είμαι πεπεισμένος ότι θα λειτουργήσει».

Αναλυτικά όσα είπε ο πρωθυπουργός του Βελγίου:

«Είχαμε την ευκαιρία μιας συνάντησης εργασίας ιδιαίτερα θετικής και εποικοδομητικής, καθώς και ιδιαίτερα χρήσιμης. Γνωρίζετε ότι το Βέλγιο είναι πολύ αφοσιωμένο στο ευρωπαϊκό σχέδιο, ώστε η Ευρώπη να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη. Γιατί η ανάπτυξη στην Ευρώπη αποτελεί την καλύτερη ασφάλεια για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας στα διάφορα ευρωπαϊκά κράτη.

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε σημαντικές τις προσπάθειες των διάφορων ευρωπαϊκών κρατών για τον περιορισμό των δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων και τον έλεγχο των προϋπολογισμών τους. Αλλά εξίσου σημαντικό θεωρούμε να αναληφθούν επιπλέον πρωτοβουλίες για επενδύσεις, για τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην Ευρώπη, ενώ επίσης πρέπει να συνοδεύονται από ενίσχυση του συντονισμού των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε φορολογικό και κοινωνικό επίπεδο.

tsipras belgio

Θεωρούμε ότι η έναρξη του διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη, η οποία έγινε χθες βράδυ μεταξύ των Υπουργών Οικονομικών, περιλαμβάνει σημαντικές συζητήσεις τόσο για το μέλλον της Ελλάδας όσο και για το μέλλον της ΕΕ και συνεπώς, για το μέλλον του Βελγίου. Σήμερα το πρωί διαβεβαιώσαμε από κοινού την πρόθεσή μας να εργαστούμε με δημιουργικότητα για να δώσουμε μια προοπτική, ένα μέλλον και σταθερότητα. Θεωρώ ότι ο καθένας καταβάλλει κάθε αναγκαία προσπάθεια για τη δημιουργία των προϋποθέσεων επίτευξης μιας έντιμης συμφωνίας, η οποία θα σέβεται τις θέσεις των μερών. Δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες, η κατάσταση είναι ευαίσθητη και δύσκολη και απαιτεί αποφασιστικότητα, καθώς και βούληση.

Επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω με μια λέξη αισιοδοξίας και ελπίδας. Η συνάντηση αυτή έδειξε ότι ο διάλογος, όταν είναι έντιμος και ειλικρινής, συνεισφέρει στην προσέγγιση και την καλύτερη κατανόηση των απόψεων από όλες τις πλευρές και υπό αυτή την έννοια, ευχαριστώ τον Έλληνα Πρωθυπουργό για αυτή την ανταλλαγή απόψεων, καθώς και τους Υπουργούς που τον συνοδεύουν. Έχουμε κάποια κοινά σημεία, περίπου την ίδια ηλικία, είμαστε και οι δύο νέοι στην άσκηση των καθηκόντων μας και μοιραστήκαμε σήμερα τη θέληση – πέρα από διαφορές που μας χωρίζουν - για να εργαστούμε με βούληση και δημιουργικότητα. Θα ήθελα μόνο να σας πω ότι είναι πεποίθησή μου ότι η μαγεία της Ευρώπης έγκειται στο γεγονός ότι πάντοτε επιτυγχάνουμε να βρούμε λύσεις, ακόμα και όταν απαιτούνται αρκετά βήματα. Είμαι βέβαιος ότι για μια ακόμα φορά, η μαγεία της Ευρώπης θα λειτουργήσει στο τέλος».

Σχετικές ειδήσεις