ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Σχέδιο στραγγαλισμού σε πλήρη εξέλιξη

Σχέδιο στραγγαλισμού σε πλήρη εξέλιξη

Τη Δευτέρα 9 Μαρτίου αρχίζουν οι αγορές κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.

Είναι το περίφημο 1 τρισεκατομμύριο ευρώ που αποφάσισε ο Ντράγκι να ρίξει στις ευρωπαϊκές αγορές. Τέσσερις ημέρες πριν, μεθαύριο (05/03/2015), η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοινώνει ότι σε αυτό το πάρτι η Ελλάδα δεν θα έχει πρόσκληση, καθώς η ΕΚΤ δηλώνει ότι δεν είναι έτοιμη να δεχτεί τα ελληνικά ομόλογα ως collateral για να δώσει ρευστό στη χώρα μας.

Έχουν κλείσει, λοιπόν, όλες οι στρόφιγγες για χρηματοδότηση της Ελλάδας. Όχι από ΕΚΤ. Όχι από ΔΝΤ. Όχι από αγορές. Όχι από τις ελληνικές τράπεζες, μετά από εντολή του Ντράγκι.

Σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο στραγγαλισμού και αφανισμού της Ελλάδας από το Βερολίνο με αρχιστράτηγο το μοιραίο για τη χώρα μας Σόιμπλε, ο οποίος και χθες το είπε ανοιχτά: «Αν δεν εφαρμόσει τώρα η Ελλάδα τις μεταρρυθμίσεις του προγράμματος (δηλαδή του μνημονίου) δεν θα πάρει ούτε ευρώ και δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση του Βαρουφάκη για το τι θα επακολουθήσει στην Ελλάδα, αν δεν πληρωθούν τα χρέη του Μαρτίου».

Μπορούμε να πληρώσουμε τα χρέη του Μαρτίου; Ναι, μπορούμε. Αφού προηγουμένως αδειάσουμε τα τελευταία κρατικά αποθέματα από τα ταμεία της Τράπεζας της Ελλάδας (2 δισ. περίπου), αφού βάλουμε χέρι στα αποθεματικά των ταμείων (πρώτο θα είναι το ταμείο ΟΠΕΚΕΠΕ που έδινε επιδόματα στους αγρότες για καλλιεργείς) τα οποία αποθέματα είναι γύρω στα 2 δισ. ευρώ, και αφού αναβάλουμε την πληρωμή εργολάβων και προμηθευτών του δημοσίου (άλλο 1 δισ.).

Και μετά; Τον Απρίλιο; Τον Μάιο; Μετά βοήθα Παναγιά. Ή βοήθα Ντράγκι και Ντάισελμπλουμ.

Αλλά για να βοήθησει, είτε η καλή Παναγιά είτε οι άνθρωποι-λογιστικές μηχανές Ντράγκι και Ντάισελμπλουμ, πρέπει σήμερα κιόλας να γίνουν τα εξής:

1. Πέρα από τις προσλήψεις των καθαριστριών, τις αυξήσεις επιδομάτων στη ΔΕΗ, την επιστροφή των απολυμένων στην ΕΡΤ, η κυβέρνηση να εφαρμόσει και μέτρα του παλιού μνημονίου (π.χ. ούτε μία επαναπρόσληψη στο δημόσιο, ΕΝΦΙΑ, νέα κλίμακα εσόδων για την εφορία και λοιπά). Δυστυχώς, αυτά λέει ο ρεαλισμός της στιγμής.

2. Σήμερα κιόλας, όχι χθες, να πείσει ή να πιέσει η κυβέρνηση όσους χρωστούν στην εφορία να πάνε να πληρώσουν.

3. Να βρεθεί τρόπος, να έρθουν οι πρώτοι επενδυτές στην Ελλάδα και όχι να κάνουμε στους υπάρχοντες τη ζωή τους δύσκολη (περίπτωση Cosco, εταιρείες εξόρυξης πετρελαίου και λοιπά).

Βερολίνο και Βρυξέλλες μας σφίγγουν, από μέρα σε μέρα, τη θηλιά στο λαιμό. Και δείχνουν να μην τους πολυκόφτει πλέον, αν μας πετάξουν έξω από το ευρώ. Με το δεδομένο ότι από το καλοκαίρι και μετά η Ελλάδα χρειάζεται νέα δάνεια 30-40 δισ. για να ζήσει (άρα νέο μνημόνιο) το έχουν μετρήσει στο εξωτερικό και βλέπουν ότι ίσως είναι προτιμότερο να απαλλαγούν από μία Ελλάδα, που συνεχώς, σαν το πιθάρι των Δαναΐδων, θα χρειάζεται οικονομικές μεταγγίσεις από την Ευρώπη, για να επιβιώνει.

Εκείνοι, λοιπόν, θέλουν να μας σκοτώσουν. Εμείς θα τους αφήσουμε, παραμένοντας στο ροζ συννεφάκι των προεκλογικών ονείρων;

Σχετικές ειδήσεις