ΜΑΡΚΟΣ ΜΟΥΖΑΚΗΣ

Επιστροφή στην εποχή Κουτσόγιωργα;

Επιστροφή στην εποχή Κουτσόγιωργα;

Του Μάρκου Μουζάκη

Ότι ο νυν αρχηγός του (κουτσουρεμένου) ΠΑΣΟΚ Β. Βενιζέλος δεν έχει και στενή σχέση με την πολιτική συνέπεια, είναι λίγο-πολύ γνωστό. Αλλά έρχονται, αδέρφια, στιγμές που σπάει ακόμα και τις δικές του (λέμε τώρα...) κόκκινες γραμμές!

Θυμούμαστε την δεκαετία του 1980, όταν το τότε κυρίαρχο ΠΑΣΟΚ σε κάθε εκλογική αναμέτρηση έκοβε κι έραβε τον εκλογικό νόμο όπως το συνέφερε.

Με βασικό, κεντρικό εκφραστή αυτών των μεθοδεύσεων τον μακαρίτη Μ. Κουτσόγιωργα και αφού είχε λησμονήσει εντελώς τις διακηρύξεις του περί της απλής αναλογικής, έφερνε σε κάθε εκλογική αναμέτρηση νέο εκλογικό νόμο, όπως τους βόλευε...

Ε, σε αυτή την εποχή θέλει να μας γυρίσει ο Ευάγγελος!

Ο (και... συνταγματολόγος, να μην ξεχνιόμαστε!) Βενιζέλος πότε αμολάει πυροτεχνήματα του τύπου «το μπόνους των 50 εδρών να μοιράζεται στα... κόμματα που θα συμφωνούν να συνεργάζονται» (οποία, αλήθεια, δημοκρατική σύλληψη!) και πότε ζητά την κατάργησή του!

Και πότε το κάνει αυτό;

Μα όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται πρώτο κόμμα και είναι πολύ πιθανό αυτή την επιτυχία να την επαναλάβει στις ερχόμενες εθνικές εκλογές, που όλα δείχνουν πως θα διεξαχθούν το αργότερο στις αρχές του 2015!

Και πέραν του αν αυτή η κυνική, πολιτικά τυχοδιωκτική πρόταση συνιστά μια καθαρή ομολογία τρόμου εκλογικής ήττας, έχει τεράστια σημασία η... πολιτική συνέπεια του ανδρός.

Αν ο κυρ Ευάγγελος πράγματι θέλει ένα εκλογικό σύστημα δίκαιο, σύστημα που θα εκφράζει το πέρασμα στη νέα εποχή των συμμαχικών κυβερνήσεων, γιατί δεν προτείνει την απλή αναλογική; Αυτό και τελεία και παύλα;

Καθαρές κουβέντες.

Και σε μια τέτοια περίπτωση ουδείς θα είχε να του αντιτείνει τίποτα.

Αλλά επειδή η πολιτική κουτοπονηριά, αντάμα με τον πολιτικό αριβισμό συχνά οδηγούν στο «έξυπνο πουλί» που όλοι ξέρουμε από πού πιάνεται, αυτό ακριβώς του λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή «στηρίξτε την απλή αναλογική και τότε ούτε μπόνους 50 ή 30 εδρών, ούτε τίποτα που να χρήζει διευθέτησης. Απλή αναλογική».

Αλλά πού να χαμπαριάσει από τέτοια ο –και συνταγματολόγος- Βενιζέλος;

Απλώς περιφέρει τα άγχη του, τον τρόμο του και τα μεταφράζει σε... ρηξικέλευθες προτάσεις!

Μέχρι κι ο συνεταίρος του Σαμαράς τον πήρε χαμπάρι και του λέει «όχι».

Μέχρι ο Μεϊμαράκης.

Μέχρι και το... παρδαλό κατσίκι!

Αλήθεια, ως πότε η πολιτική βουλιμία του ανδρός θα ταλαιπωρεί μια χώρα;

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές 2014: Θα αδράξει ο ΣΥΡΙΖΑ την ιστορική ευκαιρία;