ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ

Το μήνυμα του Κλίντον

Το μήνυμα του Κλίντον

Ύστερα από πάρα πολύ καιρό, χρόνια ολόκληρα, ο πρώην αμερικάνος Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον έδωσε ένα μήνυμα ανασυγκρότησης, που σχετίζεται με την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Δεν ήρθε μόνος του, αλλά επικεφαλής μιας ισχυρής αντιπροσωπείας ελληνοαμερικανών επιχειρηματιών, που μαζί με το δικό του ίδρυμα, οργάνωσαν μια «ελληνική πρωτοβουλία» επενδύσεων στην Ελλάδα 100 δις δολαρίων. Αυτό δεν θα γίνει αύριο το πρωί, αλλά μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Θα έχει προηγηθεί μια ανασυγκρότηση. Όχι όμως αυτή που επιβάλουν ο Ρέσλερ, το Βερολίνο και η «συμμορία» της τρόικα.

Η ανασυγκρότηση πρέπει να έχει στόχο. Να έχει όραμα. Να προκύψει από τους Έλληνες για τους Έλληνες. Όσο και αν ακούγεται , αντιευρωπαϊκό, δεν είναι. Οι Έλληνες μπορούν και πρέπει να συγκροτηθούν γύρω από ένα όραμα για τη χώρα και το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους. Το όραμα αυτό δεν μπορεί να είναι η παγκόσμια ισχύς της Γερμανίας ή ο Γερμανογαλλικός άξονας στην Ευρώπη.

Πρέπει για να πετύχει , να σχετίζεται με μια νέα αφετηρία. Όχι με νέα χρόνια ύφεσης, αποκεφαλαιοποίησης, απεθνικοποιήσεων , εξαθλίωσης. Οι Έλληνες δεν λειτουργούν σε μια τέτοια κατεύθυνση. Όσες κυβερνήσεις και αν έρθουν θα αποτύχουν, γιατί λείπει ο στρατηγικός στόχος. Λείπει η διαδικασία κινητοποίησης. Λείπει το πνεύμα πεποίθησης και αισιοδοξίας. Με το να σωριάζεις όλο και περισσότερο την Ελλάδα σε ερείπια δεν θα την ξαναχτίσεις , αλλά θα την καταστρέψεις ολοσχερώς. Είναι μια φράση – κλειδί στη δήλωση του Κλίντον, που τα λέει όλα :

Οι Έλληνες , ιδιαίτερα οι νέοι Έλληνες, για να πάρουν τη μοίρα στα χέρια τους και να πετύχουν , θα πρέπει να ξυπνάνε το πρωί και να πιστεύουν σε κάτι καλύτερο. Να έχουν ελπίδα.

Αυτή είναι η μεγάλη αλήθεια. Την είπε με την χαρακτηριστική του άνεση ο Μπίλ Κλίντον, αυτή η εμβληματική προσωπικότητα των νέων καιρών για τους Δημοκρατικούς της Αμερικής. Για τον λόγο αυτό η χθεσινή Κυριακή ήταν μια χαρούμενη Κυριακή για την Ελλάδα. Μια Ελλάδα που δεν είναι τόσο φτωχή όσο δείχνει , ούτε τόσο μόνη και εγκαταλελημένη όσο καταγράφεται. Έχει πόρους, έχει ευφυία, έχει κληρονομιά, έχει οικουμενικό Ελληνισμό, έχει συμμάχους παραδοσιακούς στην ανασυγκρότηση της.

Είναι παράδοση στον μεταπόλεμο. Οι Γερμανοί την γκρεμίζουν σε ερείπια και οι Αμερικανοί έρχονται για να την στηρίξουν στην ανοικοδόμηση της.

Αυτή τη φορά όμως δεν πρέπει να κάνουμε λάθη στην ανασυγκρότηση. Θα πρέπει να είναι σοβαρή. Για το έθνος και τον λαό . Όχι για τους λίγους, τους δοσίλογους, τους μαυραγορίτες, τους ανθρώπους της εκάστοτε εξουσίας. Χωρίς εμφυλίους και κοινωνικά χάσματα, χωρίς «αρπαχτές» και θαλασσοδάνεια. Το παρελθόν θα πρέπει να μας οδηγήσει στο μέλλον. Η εμπειρία στον σχεδιασμό. Νέοι Έλληνες θα χτίσουν μια νέα Ελλάδα. Ο Καιάδας, θα πρέπει να είναι ανοιχτός για τους εφιάλτες μας και όχι για τα όνειρα μας.

Υ/Γ Κάποιος πρέπει να μας εξηγήσει , από την εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων των Βαρβιτσιώτη – Ολύμπιου, που είχε την οργάνωση της προβολής του γεγονότος και της σημαντικής πρωτοβουλίας , πως είναι δυνατόν να υπήρξε διάχυση στον τύπο ότι τα 100 εκατ. δολάρια , που είναι στόχος της «Ελληνικής Πρωτοβουλίας» και αφορούν στήριξη του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα και επενδύσεις σε αυτή μέσα στα επόμενα χρόνια , κατέληξαν να αναφέρονται ότι έχουν στόχο τη στήριξη φιλανθρωπικών ιδρυμάτων διεθνούς εμβέλειας και αναγνωρισμένης προσφοράς. Ποιος κοροϊδεύει , ποιόν και γιατί ; Πάντως όχι ο κ. Δαυίδ !