FUN TIME

"Ζητείται νύφη για κάλυψη τεκμηρίων"

"Ζητείται νύφη για κάλυψη τεκμηρίων"

Γάμους για την προίκα έχουμε ακούσει.

Γάμους από συνοικέσιο επίσης όπως και εικονικούς γάμους. Τους γάμους για την κάλυψη τεκμηρίων, θα τους γνωρίσουμε και αυτούς που θα πάει.

Το άρθρο που ακολουθεί, αφιερώνεται σε όσους χαράσσουν φορολογική πολιτική.

«Ζητείται γαμπρός ή νύφη με ανάλωση κεφαλαίου ή εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, οποιασδήποτε ηλικίας και εμφάνισης, αμοιβή συζητήσιμη»
Διαβάζοντας χθες μια εφημερίδα εντελώς τυχαία, τράβηξε την προσοχή μου η παραπάνω αγγελία, η οποία μάλιστα ήταν και με έντονα γράμματα.
Σκέφτηκα τι θέλει να πει η κύρια ή κύριος και ζητάει κάτι τέτοιο; Έχει κίνητρο πονηρό; Μήπως κάνει πλάκα;

Η απάντηση είναι ΟΧΙ! Γιατί;

Θα σας το αποδείξω με το εξής παράδειγμα....
Ένας δύσμοιρος επαγγελματίας με ατομική επιχείρηση που έχει ζημία τα τελευταία 3 χρόνια και έχει εξαντλήσει κάθε κεφαλαίο που είχε προς ανάλωση τα τελευταία έτη ετοιμάζοντας την φορολογική του δήλωση βγαίνει να πληρώσει περίπου 5.500€. Αυτό γιατί έχει μια οικία 83 Τ.Μ. για την οποία πληρώνει το δάνειο περίπου 416€ τον μήνα με δανεικά και μέχρι εκεί! Δεν έχει ούτε εξοχικό, ούτε αμάξι τεραστίων κυβικών. Λόγω όμως των τεκμηρίων θα βγει να πληρώσει 3.100€ + 1.700€ προκαταβολή επομένου έτους+ 650€ τέλος επιτηδεύματος, σύνολο δηλαδή 5.450€! Ανάλωση όπως είπαμε και πριν δεν έχει γιατί εξαντλήθηκε με την αγορά του ακινήτου και τα τεκμήρια των τελευταίων 3 ετών οπότε θα πρέπει να πληρώσει ξανά τον φόρο μέσω του τεκμηρίου και του φόρου 26% από το πρώτο ευρώ υποτιθέμενου εισοδήματος.

Εδώ έρχεται και κολλάει η αγγελία λοιπόν.... Εάν είχε σύζυγο μισθωτό ή συνταξιούχο με 12.000€ το χρόνο εισόδημα ή που να έχει κεφάλαιο προς ανάλωση από προηγούμενα έτη, ακόμα και 31/12/2013 να είχε γίνει ο γάμος θα πλήρωνε μόνο τα 650€ του τέλους επιτηδεύματος και θα γλίτωνε τα τεκμήρια γιατί θα καλύπτονταν από το έτερο ήμισυ!

Μήπως λοιπόν τελικά συμφέρει ο γάμος σε αυτή την περίπτωση;
Μάλλον ναι! Οπότε όποιος έχει πρόβλημα με τα τεκμήρια και είναι άγαμος μπορεί να βάλει την παραπάνω αγγελία γιατί ενδέχεται τα έξοδα του γάμου με λίγη προσοχή να είναι πολύ λιγότερα από τον φόρο !

Καλά μας συνοικέσια λοιπόν....

Μεγάλη προσοχή όμως! Με τα δώρα από την λίστα γάμου ο νόμος αναφέρει ότι δεν καλύπτονται τεκμήρια και μάλιστα μπορεί και να υπάρχει φόρος δωρεάς

Η. Χατζηγεωργίου

*Ο Ηλίας Χατζηγεωργίου είναι λογιστής-φοροτεχνικός

fpress.gr