ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Ο Νίκος Παπανδρέου και οι εμίρηδες

Ο Νίκος Παπανδρέου και οι εμίρηδες

Μερικές ώρες μετά τις μομφές του Γιώργου Παπανδρέου στο Πολιτικό Συμβούλιο αποκαλύπτουμε γιατί υπάρχει θόρυβος για τον αδελφό του, τον Γιώργο Σεφερτζή, τον Σπύρο Κουβέλη και τον Χάρη Παμπούκη

Του Βελισσάριου Δραγάτση

Ένα θέμα που απασχολεί έντονα την κοινή γνώμη έθιξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου.

Όταν ήρθε η ώρα να αναφερθεί στα συμφέροντα και στον έλεγχο από τη Δικαιοσύνη έθιξε ένα θέμα που χαρακτηρίζεται από τους αναλυτές ως ζήτημα ηθικής και πολιτικής τάξεως. Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι θα έπρεπε να γίνουν μεγάλες αλλαγές στη Δικαιοσύνη και χρησιμοποίησε ως παράδειγμα τον αδελφό του, τον κ. Νίκο Παπανδρέου.

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, παρότι που ο κ. Νίκος Παπανδρέου έχει δει το όνομά του να εμπλέκεται σε συγκεκριμένα θέματα, ουδέποτε εξετάστηκε.

Κάνοντας μια πρόχειρη αναδίφηση σε όσα λέγονται και γράφονται σχετικώς με τις πολιτικές δραστηριότητες του κ. Νίκου Παπανδρέου, οι οποίες είναι εστιασμένες στις ελληνοαραβικές επιχειρηματικές σχέσεις μπορούμε να βρούμε διάφορα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Οι επαφές στο Καβούρι

Όταν πραγματοποιήθηκε το 3ο Ελληνο-αραβικό φόρουμ από τις 23 έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2010 σε γνωστό ξενοδοχείο του Καβουρίου, ο αδελφός του τότε πρωθυπουργού είχε επαφές και ιδιαίτερες συζητήσεις με τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας από το Κατάρ που είχαν ενδιαφερθεί να επενδύσουν στο Πλατυγιάλι Αστακού.

Να θυμίσουμε ότι σ’ αυτήν την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας επενδύθηκαν αρκετά εκατομμύρια ευρώ για να δημιουργηθεί ένα ιδιωτικό λιμάνι, το οποίο ωστόσο στερείται οδικών προσβάσεων.

Σ’ αυτήν την περιοχή υποτίθεται ότι οι Άραβες θα δημιουργούσαν ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με LPG και θα γίνονταν επενδύσεις στο Αγρίνιο, το οποίο θα μετατρεπόταν σε ένα μικρό «Ντουμπάι». Για να γίνουν όλα αυτά, τις συζητήσεις φέρεται να είχε αναλάβει ο συγγραφέας κ. Νίκος Παπανδρέου χωρίς να έχει κάποιο θεσμικό ρόλο. Το παράδοξο είναι ότι ως εκπρόσωπος της κοινοπραξίας που θα επένδυε στον Αστακό εμφανίσθηκε ο προσωπικός φίλος του Νίκου και πρώην επικοινωνιακός σύμβουλος του κ. Γιώργου Παπανδρέου κ. Γιώργος Σεφερτζής!

Σημειώστε ότι ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών κ. Σπύρος Κουβέλης (σ.σ. τον οποίο θα ξαναδούμε παρακάτω) είχε κάνει δήλωση λέγοντας ότι η επένδυση αυτή ήταν απάντηση στην κρίση και την ύφεση της εθνικής οικονομίας. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, ο πράσινος δήμαρχος Αστακού κ. Παναγιώτης Στάικος αντέδρασε έντονα και μετά έγινε το «κόκκινο πανί» για την ηγεσία του κόμματος.

Προφανώς το θέμα είναι πολιτικό, εκτός αν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπονοεί με τη δήλωσή του στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματός του πως υπάρχουν ζητήματα επί των οποίων θα έπρεπε να διεξαχθεί εισαγγελική έρευνα.

Στην υπόθεση είχε εμπλακεί και το όνομα του επιχειρηματία κ. Ιωάννη Αντωνιάδη Σπορίδη ο οποίος είχε παρουσιαστεί σε έκθεση Τεχνολογιών Περιβάλλοντος στο εκθεσιακό κέντρο της Ανθούσας λέγοντας ότι δημιουργεί καύσιμα από φύκια στο Ισραήλ! Όσο καιρό βρέθηκε στον Αστακό για τη μελέτη της επένδυσης, σύμφωνα με τους ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή μαζί του, ισχυριζόταν ότι συνεργαζόταν στενά με τον κ. Σεφερτζή και τη γερμανική εταιρεία Rosebud Energie Deutchland GmbH”. Αληθεύουν οι φήμες που έφεραν την εταιρεία ως εργολαβική που θα έδινε το έργο σε Mitsubishi, General Electric και Siemens; Ίσως είναι σύμπτωση…

Στην υπουργική αποστολή

Στελέχη της κυβέρνησης ανέφεραν πάντως ότι ο κ. Γιώργος Παπανδρέου προσωπικώς είχε αναθέσει στον αδελφό του Νίκο το συντονισμό της συνεργασίας με το Κατάρ και το Αμπού Ντάμπι και να προχωρήσει τις συνεννοήσεις. Αυτή η ενέργεια είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις μέσα στην κυβέρνηση αλλά και στο ΠΑΣΟΚ.

Ο Νίκος δεν συμμετείχε μόνο στην υπουργική αποστολή ως επικεφαλής αλλά ταξίδευε με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος. Το θέμα πήρε διαστάσεις και την τελευταία στιγμή, το ρόλο του συντονιστή των συνομιλιών με τους Άραβες ανέλαβε για εκείνη την αποστολή ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών κ. Σπύρος Κουβέλης (σ.σ. βρε καλώς τον). Ωστόσο, συνεπικουρείτο από τον κ. Νίκο Παπανδρέου.

Το επόμενο διάστημα, στους διαδρόμους της Βουλής, στα δημοσιογραφικά στέκια του Κολωνακίου και στο κυλικείο της ΕΣΗΕΑ συζητιόταν τι συνέβη τότε στην αποστολή. Μετά το τέλος της αποστολής, στο γραφείο του κ. Κουβέλη εμφανίζονταν συνεχώς τόσο ο κ. Νίκος Παπανδρέου, όσο και ο φίλος της οικογένειας κ. Τζωρτζ Χάλακ.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ο κ. Νίκος Παπανδρέου ξαναταξίδεψε στο Κατάρ. Αυτή τη φορά συνόδεψε ένα άλλο στέλεχος της κυβέρνησης του αδελφού του, τον κ. Χάρη Παμπούκη, ο οποίος ήταν και στενός συνεργάτης του Γιώργου όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών. Τότε ανακινηθεί το θέμα του Αστακού αλλά και του Ελληνικού.

Και ένα ερώτημα για το τέλος:

Αληθεύει ότι εκείνη την εποχή ο κ. Νίκος Παπανδρέου ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας «Ωμέγα», συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη; Ήταν τυχαία και η συμμετοχή ενός φίλου ισραηλιτικής καταγωγής, αντιδημάρχου Θεσσαλονίκης και στενού συνεργάτη του (φιλικώς διακείμενου προς τους Τούρκους) δημάρχου κ. Γιάννη Μπουτάρη; Συγγνώμη μήπως πρόκειται για σύμπτωση η αιφνίδια συμμετοχή του κ. Λαυρεντιάδη σε ΜΜΕ και η αλλαγή της στάσης του προς τον πρώην πρωθυπουργό; Αν είναι τόσο και τόσο στενή η φιλία με τον κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη όπως φαίνεται, αυτό κι αν είναι θέμα ηθικής τάξεως.

Οι κορώνες του κ. Γιώργου Παπανδρέου στο χθεσινό Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ δίνουν πολλές αφορμές για προβληματισμούς…

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων