ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Η κρατική διαφθορά είναι πάντα εδώ

Η κρατική διαφθορά είναι πάντα εδώ

Επίσημες διαπιστώσεις για ένα «τρύπιο» κράτος

Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Η κρατική διαφθορά συνεχίζει ανέγγιχτη το έργο της όποια μέτρα και αν λαμβάνονται τα τελευταία χρόνια για την πάταξή της. Ανώνυμοι προστάτες απατεώνων και κλεφτών φροντίζουν για την ατιμωρησία τους.

Την ετήσια έκθεση για τη διαφθορά για το 2013 έδωσε στη δημοσιότητα χθες, Τετάρτη, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής. Από τις πολλές διαπιστώσεις του κ. Ρακιντζή παρουσιάζουμε μόνο δύο χαρακτηριστικές των υπολοίπων.

Μετά από έρευνα του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης το 2008 είχε εκδοθεί απόφαση σφράγισης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος (αναψυκτήριο-εστιατόριο) ιδιοκτησίας στενού συγγενικού προσώπου του τότε δημάρχου του Δήμου Καλλιθέας Ρόδου που βρισκόταν στην περιοχή ευθύνης του δημάρχου.

Το αναψυκτήριο στεγαζόταν σε αυθαίρετο κτίσμα εντός του αιγιαλού και ο Γενικός Επιθεωρητής, ο οποίος είχε διαπιστώσει ευθύνες υπηρεσιακών παραγόντων (αστυνομικοί, δημοτικοί υπάλληλοι, κ.λπ.) παρέπεμψε την υπόθεση στις αρμόδιες διοικητικές και εισαγγελικές αρχές για πειθαρχικό και ποινικό έλεγχο των εμπλεκόμενων.

Πέντε χρόνια μετά, στα μέση του 2013, ο κ. Ρακιντζής πληροφορήθηκε ότι το κατάστημα εξακολουθούσε να λειτουργεί κανονικότατα και μάλιστα είχαν προχωρήσει και σε προσθήκες στο υπάρχον αυθαίρετο κτίσμα. Τελικά, στο τέλος του 2013 ο δήμαρχος Ροδίων έδωσε εντολή για να σφραγισθεί το παράνομο και αυθαίρετο κτίσμα.

Στην άλλη περίπτωση με έγγραφο του πρόεδρου του ΟΓΑ διαβιβάστηκαν στον κ. Ρακιντζή δύο αναφορές ελεγκτών του ΟΓΑ, στις οποίες καταγγέλλονταν τεκμηριωμένα πειθαρχικά και ποινικά ελεγκτέα συμπεριφορά άλλου ανταποκριτή ΟΓΑ σε πόλη της Ηπείρου.

Ο υπάλληλος αυτός είχε φροντίσει για την έκδοση βιβλιάριων υγείας του Οργανισμού σε μη δικαιούχους, την έκδοση ψευδών βεβαιώσεων για την ασφαλιστική κατάσταση αλλοδαπών, με βάση τις οποίες τους χορηγήθηκαν άδειες παραμονής, και όλα αυτά με τη σχετική αμοιβή του.

Παρότι οι πράξεις αυτές είχαν καταγραφεί σε σχετική έκθεση εσωτερικού ελέγχου ήδη από τον Ιούλιο του 2011 η υπόθεση διαβιβάστηκε με καθυστέρηση δύο και πλέον ετών στην αρμόδια εισαγγελική αρχή. Έτσι, ο υπάλληλος που είχε παρανομήσει εργαζόταν στην υπηρεσία του κανονικά για 2,5 χρόνια χωρίς καμία συνέπεια και τον περασμένο Οκτώβριο πήρε και σύνταξη χωρίς ποτέ να ελεγχθεί πειθαρχικά.

Διαβάστε επίσης:

Σε ποιες περιοχές θα γίνουν διακοπές ρεύματος

Το επικοινωνιακό «παιχνίδι» της κυβέρνησης με τη ΔΕΗ

Κατεβάζουν διακόπτες οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ

Α. Σαμαράς: Δεν θα επιτρέψω σε λαϊκιστές να μας αφαιρέσουν το δικαίωμα στην πρόοδο

Δημοψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ζητά ο Τσίπρας