ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Καταργήθηκε ο έλεγχος για τις εξοπλιστικές δαπάνες

Καταργήθηκε ο έλεγχος για τις εξοπλιστικές δαπάνες

Οι υποχρεώσεις ξένων εταιρειών εξοπλιστικών προγραμμάτων προς την Ελλάδα, για αγορές όπλων και οπλικών συστημάτων από τη χώρα μας στο πλαίσιο των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, είναι 2,7 δισ. ευρώ.

Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Τόσο κοστίζουν τα αντισταθμιστικά ωφελήματα για την Ελλάδα που έχουν υπογράψει οι ξένοι, για να πουλήσουν τα όπλα τους στη χώρα μας.

Μόνο η αμερικανική εταιρεία Pratt & Whitney, που έχει βάλει τους κινητήρες σε 60 αεροσκάφη F-16 της Ελλάδας, χρωστάει αντισταθμιστικά οφέλη 550 εκατ. ευρώ στη χώρα μας από το 2001.

Από το συνολικό ποσό των 2,7 δισ. ευρώ για τα αντισταθμιστικά οφέλη δεν έχει καταβληθεί ευρώ από τους ξένους, καθώς όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 2001 μέχρι σήμερα, ούτε καν έχουν διαμαρτυρηθεί για τη μη τήρηση των διακρατικών συμφωνιών.

Το χειρότερο από όλα όμως είναι ότι κάθε φορά που η αρμόδια Επιτροπή ελέγχου Άμυνας, Εξοπλισμών και Εξωτερικής Πολιτικής της Βουλής, ζητά ενημέρωση για τα χρέη αυτά και τις υποχρεώσεις των ξένων εταιρειών προς το ελληνικό δημόσιο, το υπουργείο Άμυνας και η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών απαντούν στους Έλληνες βουλευτές, ότι δεν μπορούν να δώσουν τα ανάλογα στοιχεία γιατί αυτά αποτελούν... βιομηχανικό απόρρητο!

Τις τελευταίες μέρες δίνεται μία σκληρή μάχη στη Βουλή από ορισμένα μέλη της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής, με πρωταγωνιστές τη βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Γιαννακάκη, και τον ανεξάρτητο βουλευτή Γιώργο Νταβρή (υποπτέραρχο ε.α της Πολεμικής Αεροπορίας), με τον οποίο επικοινώνησε το newsbomb.gr και τόνισε τα εξής:

«Δεν ασκούμε έλεγχο στους εξοπλισμούς που γίνονται γιατί δεν μας δίνουν στοιχεία τι αγοράζουν, πόσο το αγοράζουν, πόσο χρειαζόμαστε αυτά που αγοράζουν και τι μας χρωστάνε οι ξένοι σε Α.Ω από τις αγορές αυτές. Υπάρχει τεράστιο θέμα λειτουργίας της δημοκρατίας, καθώς η βουλή δεν μπορεί να ασκήσει έλεγχο σε κρατικές συμφωνίες και δαπάνες. Τα 2,7 δισ. που μας χρωστάνε για τα αντισταθμιστικά οφέλη που δεν έχουν υλοποιήσει ακόμα οι ξένες εταιρείες στην Ελλάδα, θέλουν να τα «μπαλώσουν» με 185 εκατ. ευρώ, που μας ανακοινώθηκε ότι θα μας τα καταβάλουν για τα έργα που οφείλουν να κάνουν. Αυτό είναι ένα αίσχος. Μας κρύβουν φακέλους και κρίσιμες αποφάσεις».

Διαβάστε επίσης:

Οι Έλληνες υποψήφιοι για τον «καλύτερο δήμαρχο του κόσμου»

Πόλεμος Κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για την αξιολόγηση