ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Σούρλας: Επιβεβλημένη η προαγωγή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Σούρλας: Επιβεβλημένη η προαγωγή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Σε μια περίοδο κρίσης όχι μόνο οικονομικής, αλλά βαθιά κοινωνικής, κρίσης αρχών και αξιών, είναι επιβεβλημένη η ανάδειξη, η προστασία και η προαγωγή των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα, ατομικά, πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά αποτελούν βασική προϋπόθεση για την φυσική και κοινωνική ύπαρξη του ανθρώπου και εκφράζουν τη θέλησή του να ζήσει ως βιολογικό, πνευματικό και κοινωνικό ον.

Πηγάζουν από τους άγραφους νόμους (φυσικό δίκαιο), που η υπακοή σε αυτούς είναι ζήτημα συνείδησης. Προέρχονται από το θετικό δίκαιο (γραπτοί νόμοι) η εφαρμογή των οποίων είναι υποχρεωτική.

Τα δικαιώματα του ανθρώπου συνιστούν τον θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο η ανθρωπότητα επιχειρεί να οικοδομήσει ένα ειρηνικό και ευοίωνο μέλλον για όλους τους ανθρώπους σε κάθε γωνιά της γης.

Λειτουργώντας ως διεθνείς νόρμες ή σταθερές, διασφαλίζουν την προστασία όλων των ανθρώπων, όπου κι αν βρίσκονται, από κάθε μορφής πολιτική, νομική, κοινωνική, πολιτιστική, οικονομική εκμετάλλευση ή κακομεταχείριση και, παράλληλα, από κάθε μορφής διάκριση.

Τα δικαιώματα αυτά αφορούν τον καθένα μας και έχουν επίπτωση στην καθημερινότητά μας. Ανήκουν σε όλους και μπορεί να είναι μια ισχυρή κινητήρια δύναμη για την ανθρώπινη, αξιοπρεπή και δίκαιη διαβίωση στα σπίτια μας, στους χώρους εργασίας μας, στα σχολεία μας, στην καθημερινότητα.

Θέτουν τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες ο καθένας από εμάς μπορεί και πρέπει να είναι σε θέση να ζει με αξιοπρέπεια, χωρίς εξευτελιστική και διακριτική μεταχείριση.

Τα ανθρώπινα Δικαιώματα βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της διεθνούς κοινότητας.

Σ' αυτό το παγκόσμιο γίγνεσθαι δεν πρέπει να απουσιάζει η Ελλάδα,

Η χώρα που γέννησε τη δημοκρατία, το πολίτευμα της λαϊκής κυριαρχίας, που άνοιξε το δρόμο για ατομικά , πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα. Χωρίς τη δημοκρατία δεν υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα, ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Η χώρα που, έχει να παρουσιάσει την αρχαιότερη γνωστή ως σήμερα νομοθεσία επί Ευρωπαϊκού εδάφους, τον κώδικα που βρίσκεται χαραγμένος σε πέτρινες στήλες από το πρώτο ήμισυ του 5ου π.Χ. αιώνα στον αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας της Κρήτης και συμπεριλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα ποινικού, αστικού και δικονομικού δικαίου.

Προτεραιότητα και υποχρέωση είναι η διασφάλιση του κύρους της χώρας μας, που διακρίνεται για την κοινωνική ευαισθησία, την πίστη στην ιδέα και την αξία του ανθρώπου και αυτές τις αρετές είμαστε διατεθειμένοι να τις διατηρήσουμε αντί πάσης θυσίας.

Η βαριά αυτή κληρονομιά, η μεγάλη παρακαταθήκη, δεξαμενή ελευθερίας και ανθρώπινης αξιοπρέπειας, μας υπαγορεύει όχι μόνο να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τους διεθνείς οργανισμούς αλλά να διαδραματίσουμε και πρωταγωνιστικό ρόλο.

Σχετικές ειδήσεις