ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Τι κρύβεται πίσω από την αυτοκτονία - μυστήριο πρώην κορυφαίου στελέχους της Siemens

Τι κρύβεται πίσω από την αυτοκτονία - μυστήριο πρώην κορυφαίου στελέχους της Siemens

Στο φως της δημοσιότητας επανήλθε το περιβόητο σκάνδαλο με τα μαύρα ταμεία της Siemens, για το οποίο υπενθυμίζεται πως δεν έχει τιμωρηθεί κανείς σε Ελλάδα και Γερμανία.

Ο Έλληνας δημοσιογράφος Παντελής Βαλασόπουλος, κατά τη συνέντευξη Τύπου του Γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του Έλληνα ομολόγου του κ. Γιάννη Βαρουφάκη, ρώτησε τον κ. Σόιμπλε για την υπόθεση Χριστοφοράκου.

Στο άκουσμα της ερώτησης ο κ. Σόιμπλε έχασε τα λόγια του και κόντεψε να... πνιγεί αφού δεν πίστευε ποτέ πως θα τον ρωτούσαν για το σκάνδαλο μεγατόνων της Siemens που εμπλέκει Έλληνες και Γερμανούς πολιτικούς, επιχειρηματίες και αξιωματούχους. Φυσικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απέφυγε να απαντήσει και προσπάθησε να ρίξει τη... μπάλα στον Γ. Βαρουφάκη ο οποίος όπως αναμενόταν του την... επέστρεψε.

Μία ημέρα μόλις μετά, ο πρώην επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών της Siemens, Heinz-Joachim Neubürger, που έχει κατηγορηθεί για εμπλοκή στο σκάνδαλο με τα μαύρα ταμεία της εταιρίας με τα οποία η Siemens χρημάτιζε Έλληνες αξιωματούχους, αυτοκτόνησε!

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία τον είχε μηνύσει γιατί δεν κατάφερε να σταματήσει τα φαινόμενα διαφθοράς, όμως ο ίδιος έλεγε πως δε φέρει καμία ευθύνη, παρά το γεγονός ότι είχε συμβιβαστεί με την καταβολή 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Φήμες διαχέονται ότι ο Joachim Neubürger είχε σκοπό εντός των ημερών να καταθέσει όλα τα στοιχεία λαδώματος ελλήνων πολιτικών που ο ίδιος είχε χρηματίσει... Μεταξύ των μαρτύρων κατηγορίας που είχαν δείξει τον Neubürger, ήταν και ο Μιχάλης Χριστοφοράκος.

Γερμανικά αλλά και ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης επιχειρούν να περάσουν το ζήτημα της αυτοκτονίας του άλλοτε υψηλόβαθμου στελέχους της Siemens στα... ψηλά, ωστόσο το θέμα έχει θορυβήσει τις Αρχές σε Ελλάδα και Γερμανία.

Ήρθε επιτέλους η ώρα να αποδοθούν ευθύνες σε αυτούς που εμπλέκονται στο τεράστιο αυτό σκάνδαλο. Ήρθε επιτέλους η ώρα οι γερμανικές Αρχές να σταματήσουν να φυγαδεύουν και να παραδώσουν στη Δικαιοσύνη τον κ. Μιχάλη Χριστοφοράκο.

Η JP Morgan, τα σκάνδαλα, η ανέλιξη και η πτώση του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Siemens

Τα έργα και τις ημέρες του πρώην οικονομικού διευθυντή της Siemens, Heinz-Joachim Neubürger καταγράφει ο γερμανικός τύπος.

Spiegel

«Πρόσφατα έκλεισε με συμβιβασμό δικαστική διαμάχη που αφορούσε σκάνδαλο δωροδοκίας, στην οποία είχε εμπλακεί. Πλήρωσε τελικά 2,5 εκατομμύρια ευρώ – αλλά πάντα επέμενε για την αθωότητά του», γράφει στη διαδικτυακή της έκδοση η Welt.

Η γερμανική εφημερίδα κάνει μνεία στο παρελθόν του και την επαγγελματική του ανέλιξη. Προαλειφόταν ακόμη για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Siemens, ως ο πιθανός διάδοχος τού Heinrich von Pierer. Όπως αναφέρει το άρθρο, «πριν από την πρόσληψή του στη Siemens, το 1989, εργαζόταν για τον επενδυτικό οίκο JP Morgan.

Την άνοιξη του 2006, παραιτήθηκε από τη θέση του, λίγο πριν την αποκάλυψη ενός σκανδάλου δωροδοκίας – σκάνδαλο στο οποίο ενεπλάκησαν και Έλληνες αξιωματούχοι με τα περιβόητα «μαύρα ταμεία της Siemens»

Το Δεκέμβρη του 2013 κατηγορήθηκε για παραβίαση οργανωτικών καθηκόντων, η Siemens κέρδισε τη δίκη και στον Neubürger επιδικάστηκε ως ποινή το ποσό των 13ων εκατομμυρίων ευρώ. Ο ίδιος άσκησε έφεση, πέτυχε συμβιβασμό και τελικά το ποσό ορίστηκε στα 2,5 εκατομμύρια»

Όπως σχολιάζει, επίσης στη διαδικτυακή της έκδοση, το περιοδικό Spiegel, «ο Neubürger μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο εκσυγχρόνισαν τον Όμιλο και έκαναν άνοιγμα στους διεθνείς επενδυτές. Γι' αυτόν τον λόγο ήταν και ένα από τα φαβορί για την ηγεσία της εταιρείας στο Μόναχο. Ωστόσο, η υπόθεση χρηματισμού ουσιαστικά αποδείχτηκε η ταφόπλακα στη καριέρα του, τόσο στη Γερμανία όσο διεθνώς».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει πως, λόγω της μακράς δικαστικής περιπέτειας, ο Neubürger είχε συντριβεί ψυχολογικά ενώ επικαλείται μαρτυρία φίλου του: «Αυτά τα επτά χρόνια μαρτυρίου τον είχαν συνθλίψει. Ο άνθρωπος απλώς δεν άντεχε άλλο...»

Σχετικές ειδήσεις