ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο δολοφόνος Κορκονέας ελεύθερος: Πόση ντροπή να νιώσεις πια;

Ο δολοφόνος Κορκονέας ελεύθερος: Πόση ντροπή να νιώσεις πια;
Πηγή φωτογραφίας: INTIME

Συγγνώμη που σου χαλάω την καλοκαιρινή ραστώνη. Ξέρω πόση ανάγκη έχεις τις διακοπές, πόσο έχεις κουραστεί όλη τη χρονιά από τη δουλειά και τις υποχρεώσεις και πόσο πολύ περίμενες αυτές τις λίγες ημέρες άδειας για να «καθαρίσουν» το μυαλό και το σώμα σου.

Μέσα στη γενική χαλαρότητα των ημερών που ζεις, ωστόσο, δεν ξέρω αν το έμαθες - κι αν ναι πόσο σοβαρά το «επεξεργάστηκες», αλλά χθες, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας πήρε μια σοβαρή απόφαση που αφορά στο δολοφόνο ενός 15χρονου παιδιού.

Το δικαστήριο «έσπασε» την ισόβια κάθειρξη του Επαμεινώνδα Κορκονέα για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, κρίνοντας ένοχο τον ειδικό φρουρό της Αστυνομίας για «ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο». Την ίδια στιγμή, ωστόσο, του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του «πρότερου σύννομου βίου» και βάσει του Ποινικού Κώδικα του επέβαλε κάθειρξη 13 ετών.

Αν υπολογιστούν τα 11 χρόνια που έχει συμπληρώσει στη φυλακή ο Κορκονέας, καθώς και μεροκάματα που έχει κάνει ως έγκλειστος, μπορεί να ζητήσει άμεσα την αποφυλάκισή του.

Πολλοί έσπευσαν να χαρακτήρισαν την απόφαση «βόμβα» ή «σκανδαλώδη». Είναι, όμως, κάτι πολύ περισσότερο.

Η απόφαση αυτή της Δικαιοσύνης είναι η «ταφόπλακα» στο «κοινό περί δικαίου αίσθημα» που υποτίθεται ότι απολαμβάνεις ως πολίτης της χώρας. Αν νομίζεις ότι δεν έγινε και κάτι ή ότι δεν σε αγγίζει, λυπάμαι που στο λέω ωμά, αλλά μάλλον δεν σε αφορά η ζωή σου γενικότερα…

Η συνήγορος της οικογένειας Γρηγορόπουλου, Ζωή Κωνσταντοπούλου αντέδρασε στην απόφαση λέγοντας προς την έδρα του δικαστηρίου ότι «οπλίζετε το χέρι του επόμενου Κορκονέα».

Κι έχει, δυστυχώς, απόλυτο δίκιο… Σε αυτή τη φράση περικλείεται όλο το νόημα της απόφασης.

Διότι στην πρώτη συνεδρίαση του Εφετείου, το Δεκέμβριο του 2016, ερωτηθείς από την έδρα εάν είχε να κάνει κάποιο πρώτο σχόλιο, ο Κορκονέας εμφανίστηκε αμετανόητος. Είχε πει ότι είναι αθώος και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται να ζητήσω συγγνώμη από κανέναν 15χρονο».

Σε λίγες ημέρες θα επιστρέψει στο σπίτι και την οικογένειά του. Ο Αλέξης όχι..

Οι υπόλοιποι ας κάνουμε το χρέος μας απέναντι στους νεκρούς και ας διασώσουμε τουλάχιστον την αξιοπρέπεια, την ηθική και τη μνήμη μας. Το χρωστάμε στον ίδιο μας τον εαυτό, στα παιδιά μας, στις οικογένειές μας, στους φίλους μας. Το χρωστάμε στην κοινωνία που ζούμε.

Υ.Γ. Για να σε προλάβω, τα παραπάνω ισχύουν ατόφια και για τον Κουφοντίνα - όπως και για τον κάθε δολοφόνο. Και τώρα μπορείς να συνεχίσεις ανέμελος τις βουτιές σου. Κοίταζε μόνο δεξιά και αριστερά πού και πού… Μπορεί να κυκλοφορεί εκεί γύρω κάποιος νέος «Κορκονέας». Ελεύθερος…

* Ο Θωμάς Μόσχος είναι διευθυντής του Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις