ΑΠΟΨΕΙΣ

Ύφεση ante portas;

Ύφεση ante portas;

Ένα ευχάριστο καλοκαιρινό άρθρο συνήθως επικεντρώνεται στους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, ένα δυσάρεστο αντιθέτως στην κλιματική κρίση και στην αυξανόμενη ανάγκη άμεσης παρέμβασης. Οπότε αυτό το άρθρο είναι απλά εκτός εποχής. Δυστυχώς όμως η πραγματικότητα δεν ορίζεται από την εποχή.

Ισχυρά σήματα ύφεσης στέλνουν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων στη σκιά της εμπορικής διαμάχης των ΗΠΑ με την Κίνα. Μια διαμάχη που από εμπορική τείνει να γίνει και νομισματική μετά την ανακοίνωσή από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών με την οποία χαρακτήριζε επίσημα την Κίνα "χειραγωγό νομίσματος".

Το πιο πιθανό αποτέλεσμα σύμφωνα με τον Mohamed A. El-Erian για τους προσεχείς μήνες, αν όχι για μεγαλύτερο διάστημα, είναι η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων σε συνδυασμό με την κλιμάκωση των νομισματικών εντάσεων.

Η ανησυχία επικεντρώνεται στο γεγονός ότι αν δεν επιτευχθεί εκεχειρία σύντομα οι αγορές θα συνεχίσουν να διολισθαίνουν, οι εταιρείες θα αποσύρουν επενδύσεις επιτείνοντας τον πόνο των κατασκευαστών και των παρόχων υπηρεσιών. Κατ’ επέκταση η αγορά εργασίας θα πληγεί και οι καταναλωτές θα σταματήσουν να καταναλώνουν. Ergo, ύφεση.

Το βάρος για να αποφευχθεί αυτό για άλλη μια φορά θα πέσει αδίκως στις πλάτες των κεντρικών τραπεζιτών ενώ η ευθύνη είναι πολιτική.

«Πρέπει να μειώσουν τα επιτόκια μεγαλύτερα και ταχύτερα και να σταματήσουν το γελοίο ποσοτικό σφίξιμο ΤΩΡΑ», τουίταρε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. «Η ανικανότητα είναι ένα τρομερό πράγμα που πρέπει να παρακολουθήσεις, ειδικά όταν τα πράγματα μπορούν να λυθούν του τόοοοσο εύκολα.»

Το Bloomberg αναφέρει ότι αυτή τη φορά, οι κεντρικοί τραπεζίτες μπορεί να μην είναι αρκετά ισχυροί, δεδομένου ότι τα επιτόκια είναι ήδη χαμηλά και οι περαιτέρω ενέργειες δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τα αποτελέσματα από τις εμπορικές δυσκολίες. Οι επενδυτές που ερωτήθηκαν πρόσφατα από την Bank of America Corp. χαρακτήρισαν την ανικανότητα της νομισματικής πολιτικής ως τη μεγαλύτερη ανησυχία τους.

«Χρησιμοποιούμε τα επιτόκια για να διορθώσουμε προβλήματα που δεν μπορούν να επιλύσουν», δήλωσε ο Patrick Bennett, επικεφαλής μακροοικονομικής στρατηγικής για την Ασία στην καναδική Imperial Bank of Commerce στο Χονγκ Κονγκ.

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (τουρισμός) πλησιάζουν το 50% του ελληνικού ΑΕΠ. Επομένως μια ενδεχόμενη παγκόσμια κρίση θα μας επηρεάσει αντιστοίχως.

Ζητούμενο είναι να προετοιμαστούμε καταλλήλως για αυτό το ενδεχόμενο προκειμένου μια ακόμη παγκόσμια κρίση να μην εισαχθεί βιαίως στις ζωές μας. Με δεδομένο ότι οι γεωπολιτικές τεκτονικές πλάκες είναι σε κίνηση εδώ και καιρό μια ευάλωτη οικονομικά Ελλάδα για άλλη μια φορά μετά την δεκαετή της κρίση ενδεχομένως να δει να διαταράσσονται πλέον όχι μόνο τα σχέδια της για την Νοτιοανατολική Μεσόγειο αλλά και οι ισορροπίες ευρύτερα.

Αναμφίβολα το σχήμα 3+1 (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ + ΗΠΑ) διαμορφώνει μια ιστορική ευκαιρία για τον Ελληνισμό. Μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί στην δίνη εξωγενών παραγόντων. Οφείλουμε να προετοιμαστούμε κατάλληλα και να μην επικεντρωνόμαστε σε χαμηλής πολιτικής ζητήματα αλλά να διαμορφώσουμε το πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για τον μετασχηματισμό της οικονομίας και την παραγωγική μας ανασυγκρότηση, αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίζουμε τα εθνικά μας δίκαια.

Μπορούμε να ευχηθούμε καλό υπόλοιπο αδείας, καλό Δεκαπενταύγουστο αλλά οι ευχές δεν προσφέρουν κανένα δίχτυ ασφάλειας παρά μόνο την ψευδαίσθηση κανονικότητας που μπορεί να την πληρώσουμε πολύ ακριβά.

Ο Αντώνης Ελευθεριάδης είναι μέλος ΔΣ ΟΣΕΘ, τραπεζικό στέλεχος, πιστοποιημένος στην παροχή επενδυτικών συμβουλών