ΑΠΟΨΕΙΣ

H γεωπολιτική κρίση θα οδηγήσει σε κλιματική σωτηρία;

H γεωπολιτική κρίση θα οδηγήσει σε κλιματική σωτηρία;

Το πρωί του Σαββάτου δέχθηκε επίθεση το μεγαλύτερο εργοστάσιο επεξεργασίας πετρελαίου επηρεάζοντας την μισή παραγωγή πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, δηλαδή το 5% της παγκόσμιας ημερήσιας παραγωγής.

Το CNN εκτιμά ότι αποτελεί μια δραματική κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας ακόμη και αν οι Ιρανοί δεν έστειλαν τα αεροπλάνα ή τους πυραύλους που ήταν υπεύθυνοι.

Οι επαναστάτες Houthi στην Υεμένη διεκδίκησαν την επίθεση, λέγοντας ότι 10 αεροσκάφη είχαν στοχεύσει τα διυλιστήρια Abqaiq. Αλλά οι επιθέσεις αυτής της κλίμακας και ακρίβειας δεν συνάδουν με τις στρατιωτικές δυνατότητες των Houthi.

Σε κάθε περίπτωση μεγάλο πλήγμα δέχτηκε και η στρατιωτική αξιοπιστία των Σαουδαραβών και το πολιτικό κύρος του πρίγκιπα Mohammed bin Salman, του de facto ηγέτη του βασιλείου. Η Σαουδική Αραβία έχει δαπανήσει μεγάλα ποσά σε προηγμένα αμερικάνικα συστήματα αεράμυνας. Στις 8 Ιουνίου 2019 η διοίκηση Trump ανακοίνωσε ότι θα παρακάμψει το Κογκρέσο και θα διαθέσει νέα όπλα αξίας 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η απάντηση λοιπόν αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ηχηρή.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους κατηγόρησαν ξανά άμεσα το Ιράν για αυτού του είδους τις επιθέσεις, παρόμοιες είχαν γίνει ξανά πριν από μερικές εβδομάδες σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones). Επίσης έχουν πραγματοποιηθεί επιθέσεις και σε πετρελαιοφόρα που διαπλέουν τα Στενά του Ορμούζ στον Περσικό Κόλπο. Η Τεχεράνη από την πλευρά της απέρριψε τις αιτιάσεις και προειδοποίησε ότι η χώρα είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή για πόλεμο.

Οι τιμές πετρελαίου έχουν ήδη ανέβει κατά 10% από το Σάββατο και με το αυξανόμενο γεωπολιτικό ρίσκο, παρά το γεγονός ότι υπάρχει άφθονο πετρέλαιο στην αγορά, οι τιμές δεν θα υποχωρήσουν. Ο Liam Denning στο Bloomberg Opinion αναφέρει ότι απέχουμε λιγότερο από πέντε μήνες από τα κομματικά συνέδρια στην Αϊόβα εν όψει των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ του 2020, η έκβαση των οποίων θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από το κατά πόσον οι ΗΠΑ θα μπορέσουν να αποφύγουν μια πιθανή ύφεση. Εάν οι τιμές του βαρελιού του πετρελαίου αρχίζουν και οδεύουν προς τα 100 δολάρια αυτό φαντάζει όλο και πιο δύσκολο. Επίσης υπάρχει ένα περισσότερο ζωτικής σημασίας ζήτημα καθώς ένα από τα μεγάλα ζητήματα στον εσωκομματικό διάλογο στους Δημοκρατικούς πριν από την Αϊόβα είναι η κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ζήτημα ευθυγραμμίζεται με τις ανησυχίες ενός αυξανόμενου ποσοστού Αμερικανών πολιτών, η ιστορία διδάσκει ότι είναι πολύ δύσκολο να δούμε τους ψηφοφόρους να επικεντρώνονται σε ζητήματα ενέργειας, εκτός εάν, όπως και το 2008, οι τιμές είναι υψηλές.

Ο Bernie Sanders,ένας από τους επικρατέστερούς προεδρικούς υποψήφιους του Δημοκρατικού κόμματος, υποστηρίζει την επίτευξη του 100% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την ηλεκτρική ενέργεια και τις μεταφορές το αργότερο έως το 2030 και την πλήρη απομάκρυνση από την κατανάλωση του άνθρακα μέχρι το 2050 το αργότερο σύμφωνα με τους στόχους των διακυβερνητικών επιτροπών των Ηνωμένων Εθνών για την αλλαγή του κλίματος. Η Ελίζαμπεθ Γουόρεν, επίσης από τα φαβορί για το χρίσμα των Δημοκρατικών, θεωρεί ότι η διαφθορά είναι ο λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ δεν έχουν ενεργήσει για την αλλαγή του κλίματος. Την προηγούμενη Τετάρτη το CNN πραγματοποίησε μια επτάωρή συζήτηση με τους 10 πρώτους Δημοκρατικούς υποψηφίους για την κλιματική κρίση. Σε αυτήν την ιδιαίτερα αναλυτική συζήτηση ο Μπάιντεν, πρώην αντιπρόεδρος του Ομπάμα, δεσμεύτηκε ότι θα επενδύσει 1,7 τρις δολάρια για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος, η Warren πρότεινε 10 τρις δολάρια και ο Sanders θα έβαζε 16,3 τρις δολάρια, γεγονός που τους διαφοροποιεί σε μεγάλο βαθμό.

Το αποτέλεσμα των Αμερικάνικων προεδρικών εκλογών θα επηρεάσει όπως κάθε φορά τον κόσμο ολόκληρο. Στην πορεία για το καθοριστικό 2030 κάθε γεγονός έχει και το περιβαλλοντολογικής αξίας πολιτικό του αποτύπωμα. Η αυξανόμενη ένταση λοιπόν στο πιο κρίσιμο οικόπεδο, δηλαδή στην Μέση Ανατολή, αν δεν οδηγήσει σε παγκόσμια σύρραξή μπορεί να σώσει τον πλανήτη. Όχι ότι μια παγκόσμια σύρραξη δεν μπορεί να τον σώσει, ενδεχομένως και πιο γρήγορα…