ΑΠΟΨΕΙΣ

Υπάρχει ηγέτης στην Ευρώπη και είναι Αργεντινός

Υπάρχει ηγέτης στην Ευρώπη και είναι Αργεντινός

Με τον ερχομό της νέας χρονιάς, οι ανασκοπήσεις είναι δημοφιλείς. Βοηθούν να αποτυπωθεί πιο νηφάλια ένα έτος και να αποκαλυφθούν προβλήματα και αδυναμίες βοηθώντας να σχεδιαστεί το νέο. Κυρίως όμως η διάθεση των ημερών, μας βοηθά να αξιολογήσουμε αισιόδοξα. Σε μια Ευρώπη που ταλαιπωρείται από έλλειψη ηγεσίας και οράματος, υπάρχει μια αχτίδα φωτός που έρχεται από την Εκκλησία.

Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει αποδείξει ότι εκπέμπει ένα μήνυμα αγάπης ανόθευτο. «Τα Χριστούγεννα μας υπενθυμίζουν ότι ο Θεός μας αγαπάει όλους, ακόμη και τους χειρότερους από εμάς. Σε όλους εμάς λέει σήμερα σε Αγαπώ. Αλλάζουμε, η Εκκλησία αλλάζει, η ιστορία αλλάζει», είπε ο Ποντίφικας κατά τη διάρκεια της πανηγυρικής χριστουγεννιάτικης λειτουργίας στην βασιλική εκκλησία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό.

Σημαντική δήλωση, ειδικά όταν συνδυάζεται με την απόφαση του να καταργήσει το εκκλησιαστικό απόρρητο που κάλυπτε τις υποθέσεις κληρικών κατηγορούμενων για παιδεραστία. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, μάρτυρες, θύματα και άτομα που έχουν τυχόν πληροφορίες, στο εξής θα μπορούν να αποκαλύπτουν ελεύθερα ό,τι γνωρίζουν.

Η ελεγειακή ταινία «Δυο Πάπες» καταφέρνει να εστιάσει στην αλλαγή που πρεσβεύει ο φιλελεύθερος Αργεντινό Jorge Mario Bergoglio σε ένα από τους πιο σημαντικούς παγκόσμιους θεσμούς. Οι «Δυο Πάπες» είναι μια ρομαντική, ενδεχομένως ανεδαφική ταινία που φέρνει την ελπίδα στο προσκήνιο. Μια ελπίδα ανθρώπινη, γεμάτη λάθη, αλλά αληθινή.

Ο Πάπας Φραγκίσκος αναδεικνύει καλύτερα από όποιον πολιτικό την αύξηση της παγκόσμιας ανισότητας και την τυραννία των άδικων οικονομικών δομών που οδηγεί το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού να καταναλώνει τα αγαθά που στερούνται οι υπόλοιποι.

Ο Πάπας Φραγκίσκος παντού, όπου σταθεί, επιχειρηματολογεί για την αλληλεγγύη που οφείλουμε να δείχνουμε στους μετανάστες. Κατά την τελευταία γενική ακρόαση πριν από το νέο έτος, απευθύνθηκε στους πιστούς που βρίσκονταν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου και αναφέρθηκε στους μετανάστες και τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν την πατρίδα τους, «όπως, ακριβώς, η οικογένεια της Ναζαρέτ, η οποία αναγκάστηκε να βρει καταφύγιο στην Αίγυπτο».

Ο Πάπας Φραγκίσκος πήρε έναν ξύλινο σταυρό, και πάνω του έπλεξε το σωσίβιο ενός μετανάστη που έχασε την ζωή του στην Μεσόγειο. Το κρέμασε στο Βατικανό και δήλωσε: «Για να μας θυμίζει ότι πρέπει να κρατάμε τα μάτια μας ανοιχτά, τις καρδιές μας ανοιχτές. Για να θυμούνται όλοι την υποχρέωση να σώζουν κάθε ανθρώπινη ζωή. Με το να μπλοκάρουμε τις βάρκες δεν λύνεται το πρόβλημα. Πρέπει να βάλουμε στην άκρη τα οικονομικά συμφέροντα για να υπερασπιστούμε την ζωή και αξιοπρέπεια του κάθε ανθρώπου.»

Ο Πάπας Φραγκίσκος αντιλαμβάνεται την θέση της γυναίκας στην κοινωνία μας «Θα ήθελα να υπογραμμίσω το εξής. Δεν έχουμε ακόμα αντιληφθεί την θέση της γυναίκας στην εκκλησία. Μιλάμε για αυτές μόνο στο λειτουργικό κομμάτι που είναι σημαντικό. Όμως ο ρόλος της γυναίκας είναι πολύ πιο ευρύτερος από αυτόν». Απολογήθηκε για το κακό παράδειγμα που επίδειξε στο πρόσφατο περιστατικό με την πιστή και τόνισε ότι κάθε πράξη βίας κατά των γυναικών είναι ασέβεια προς τον Θεό, ο οποίος γεννήθηκε από γυναίκα». Ο λατινοαμερικανός πάπας ζήτησε «να δοθεί, στις γυναίκες περισσότερη εξουσία στα πλαίσια των διαφόρων ειρηνευτικών διαδικασιών»

Ο Πάπας Φραγκίσκος στο πρόσφατο ταξίδι του στα Σκόπια χαρακτήρισε γενναία τη στάση των ηγετών Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, σε ό,τι αφορά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Τόνισε ότι η συμφωνία ενίσχυσε σημαντικά την ειρήνη και τη σταθερότητα στη περιοχή και άρα άξιζε κάθε πολιτικό κόστος.

Ο Πάπας Φραγκίσκος είναι πολύ πιο προοδευτικός από πολλούς που ισχυρίζονται ότι είναι και ειδικά αυτούς που είναι κατ’ επάγγελμα. Ευτυχώς όμως είναι και πιο τολμηρός από τους πολιτικούς και υπάρχει ακόμα ελπίδα.

Καλή Χρονιά και ας παραδειγματισθούμε από έναν όντως θεοσεβούμενο άνθρωπο, που δεν είναι αλάθητος και το ξέρει. Ειδικά σε καιρούς πολέμου να υπάρχει ένας ηγέτης υπέρμαχος της ειρήνης έχει την αξία του, το να βγαίνει ευθαρσώς και να το δηλώνει ακόμα μεγαλύτερη.

*Ο Αντώνης Ελευθεριάδης είναι μέλος ΔΣ ΟΣΕΘ, τραπεζικό στέλεχος, πιστοποιημένος στην παροχή επενδυτικών συμβουλών.