ΑΠΟΨΕΙΣ

Ερντογάν και Μέρκελ ίσον Love for Ever

Ερντογάν και Μέρκελ ίσον Love for Ever

Θα έλεγε κανείς -αδαής- πως μετά την Διάσκεψη του Βερολίνου όπου ο Ταγίπ Ερντογάν έφυγε άρον άρον αμέσως μετά την λήξη της, ο Τούρκος πρόεδρος θα αργούσε να δει την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. Αμ δε. - Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης 

Πέρασαν μόλις πέντε 24ωρα, προκειμένου η Σιδηρά Κυρία της Ευρώπης να βρεθεί η ίδια στην Κωνσταντινούπολη και να συναντήσει τον ταραχοποιό της Μεσογείου.

Η αφορμή ήταν η ίδρυση του τουρκογερμανικού πανεπιστημίου στην Πόλη. Η ουσία, όμως, είναι άλλη.

Ταγίπ Ερντογάν και Άνγκελα Μέρκελ ακολουθούν την πεπατημένη των σχέσεων Τουρκίας-Γερμανίας, εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα. Οι δύο χώρες έχουν ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς και συμφέροντα τα οποία ουκ ολίγες φορές αποδείχθηκαν καταστροφικά για τον Ελληνισμό.

Πάμε, όμως, παρακάτω.

Ο Τούρκος πρόεδρος, προειδοποίησε την Άνγκελα Μέρκελ για χάος στην ανατολική Μεσόγειο. Όχι, μην βιάζεστε, δεν λέει πως θα το προκαλέσει ο ίδιος, αλλά προσπαθεί να προωθήσει τα τουρκικά συμφέροντα στη Λιβύη με την δαμόκλειο σπάθη της πλήρους αποσύνθεσης στην αφρικανική χώρα.

Όπως ο ίδιος τονίζει ξανά και ξανά -προφανώς για να εμφανιστεί ως εγγυητής της τάξης- η Μεσόγειος κινδυνεύει να πλημμυρίζει με τζιχαντιστές και τρομοκράτες εάν η διεθνής κοινότητα δεν σκύψει πάνω από τη Λιβύη και δεν σώσει τον Σάρατζ από την κατάρρευση ενόψει της προέλασης του Χαλίφα Χαφτάρ.

Όσο κι αν σε πιάνουν τα γέλια, αυτή είναι η πραγματικότητα. Ο Ερντογάν ο οποίος στέλνει Σύρους τζιχαντιστές ως μισθοφόρους πολεμιστές στη Λιβύη, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για εξάπλωση των τζιχαντιστών. Και η Μέρκελ χαζογελά μπροστά σε καθρεφτάκια. Όχι, δεν είναι χαζή.

Ίσα ίσα, ξέρει πολύ καλά τι κάνει και βάζει ως σημαντικότερη προτεραιότητα τα οικονομικά συμφέροντα, παρά την νομιμότητα και τη λογική.

Τι να κάνουμε, βρισκόμαστε σε έναν πόλεμο στον οποίο το νόμιμο και το λογικό των ελληνικών συμφερόντων έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με το επεκτατικό και παράλογο των τουρκικών. Η διαφορά είναι πως η Τουρκία έχει καταφέρει να «κρατά» ισχυρές χώρες της Ευρώπης δέσμιες των επενδύσεών τους στην γείτονα.

Ο έρωτας και το χρήμα δεν κρύβονται…